A képzeleted sokkal többre képes, mint sejted - Hogyan használd a vizualizációt, hogy sikeresebb legyél?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Azért indítottuk útjára új sorozatunkat, a Karrier Keddet, mert szeretnénk támogatni a nőket, hogy magabiztosabbak és bátrabbak legyenek a munkájuk során. Szakértőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológus és business coach a következő hetekben megtanítja neked, mi az az én-vezetés, hogyan válhatsz magabiztosabbá és kreatívabbá a munkádban. Ezúttal abban segít, hogyan alkalmazhatod sikeresen a vizualizáció módszerét.

Bizonyított tény, hogy ha elképzeled, amint sikeresen teljesítesz egy feladatot, akkor nagy eséllyel sikerül a valóságban is
Bizonyított tény, hogy ha elképzeled, amint sikeresen teljesítesz egy feladatot, akkor nagy eséllyel sikerül a valóságban is
Fotó: Getty images/Glamour

Talán hallottad már, hogy az agy nem tesz különbséget aközött, amit gondolsz vagy elképzelsz, és aközött, ami a valóság, tehát a tényleges és az elképzelt cselekvés között. Ezt már több tudományos kísérlettel is alátámasztották. A vizualizáció olyan kognitív módszer, melynek során mentális képet alkotsz egy tárgyról. A segítségével a fókuszodat a vágyott, pozitív céljaidra tudod irányítani, és ezzel gyakorlatilag “átprogramozhatod” a gondolataidat.

Az egyik vizualizációval kapcsolatos kutatásban a neurológus Alvaro Pascal-Leone zongoristák agyi tevékenységét vizsgálta, akiket két csoportba osztottak a kísérlet alatt. Az első csoportban résztvevők ténylegesen gyakorolták a darabokat naponta két órán át, öt napig. A másik csoport szintén naponta két órát gyakorolt öt napon keresztül, azzal a különbséggel, hogy ők ezt képzeletben tették, tehát elképzelték a zongoradarab gyakorlását. A kísérletből kiderült, hogy mindkét csoport esetén ugyanazon agyi területek (a motoros agykéreg) aktiválódtak és fejlődtek a gyakorlás során, vagyis nem volt különbség a fizikai és mentális gyakorlás hatása között.

Ha még mindig kételkedsz a vizualizáció hatásában és erejében, akkor nézz utána Dr. Blaslotto 1996-os kutatásának is, amit a Chicago Egyetemen végeztek. Dr. Blaslotto ebben a kísérletben kosárlabda játékosok három csoportját vizsgálta 30 napon keresztül. Az első csoport nem csinált semmit, ők voltak a kontrollcsoport tagjai. A második csoportban 30 napon át minden nap egy órán keresztül gyakorolták a szabaddobásokat. A harmadik csoportban lévő játékosok pedig szintén minden nap egy órán át gyakoroltak, de kizárólag mentálisan, vagyis elképzelték, hogy a szabaddobásokat gyakorolják! A kísérlet meglepő eredményekkel zárult: az első csoport nyilvánvalóan nem ért el eredményeket. A második csoport eredménye a szabaddobásokban 24%-kal javult. A harmadik csoporté pedig 23%-kal javult a szabaddobásokban, annak ellenére, hogy nem is értek labdához.

A siker titka, hogy célokat tűzz ki, és folyamatosan mérd is őket

A siker titka, hogy célokat tűzz ki, és folyamatosan mérd is őket

A teljesítmény növelése és a készségek fejlesztése mellett a vizualizációnak számos további előnye van: segítségével csökkenthető a stressz és a szorongás, növelhető az önbizalom, növeli az idegi kapcsolatokat az agyadban, javítja a problémamegoldási és stratégiai gondolkodást, fejleszti a memóriát és növelheti a kreativitásodat is. A vizualizáció gyakorlata felhasználható szinte bármilyen életterületen: a sportban, a munkában, az üzleti siker elérése érdekében, új készségek elsajátításában vagy új szokások kialakításában.

A sportpszichológiában már bevett, mindennapos módszer a vizualizáció gyakorlata, tehát a fizikai test edzése mellett ugyanolyan fontos a mentális edzés és gyakorlás is. Ha te is szeretnéd, hogy a vizualizáció jótékony hatással legyen életed minőségére, akkor próbáld ki a következő módszereket:

  1. Menedzseld az életedet profi sportoló módjára! Válassz ki egy konkrét életterületet és célt, amin dolgozni szeretnél, például egy készséget, amit fejlesztenél: ez lehet a sport területén, de lehet idegen nyelv tanulása, vagy választhatsz egy üzleti képességet, például a tárgyalástechnikát vagy az értékesítést, és alkalmazd a chicago-i egyetem módszerét saját magadon. Ha nincs naponta 1 órád, akkor tölts 15-20 percet - akár zuhanyzás és fogmosás közben - azzal, hogy fejben gyakorlod a kiválasztott készséget. Elképzelhetsz konkrét tárgyalási vagy értékesítési helyzeteket vagy különböző vásárlótípusokat, akikkel az értékesítés során találkozhatsz. Elképzelheted azt is, mik a leggyakoribb kifogásaik, és azokat képzeletben kreatív módon kezeled, de ugyanígy elképzelhetsz mindennapi kommunikációs helyzeteket, amikkel találkozhatsz, ha idegen nyelvet tanulsz és külföldön élsz, és eljátszod fejben ezeket a párbeszédeket. Próbáld ki ezt a technikát 30 napon keresztül, és figyeld az eredményeket!
  2. Alkalmazd a vizualizációt a célkitűzésben is! Ezt a módszert nem csak a készségfejlesztésre, de a céljaid elérésére is alkalmazhatod. Azok a személyek, akik előre elképzelik a sikeres teljesítményt, sokkal jobban teljesítenek, amikor sor kerül a tényleges vizsgára vagy feladatra. Egyetemistaként képzeld el előre, hogy sikeres vizsgát teszel az adott tantárgyból. Mi ez a tantárgy? Hogyan képzeled el a sikeres vizsgát? Milyen ruhát viselsz? Látod magad, ahogy magabiztosan kitöltöd a vizsgalapot? Hogyan kommunikálsz a vizsgáztatóval? Milyen a testbeszéded? Képzeld el a sikeres célmegvalósítást olyan részletgazdagon, amennyire csak lehetséges. Ha kezdő vállalkozó vagy, képzeld el, milyen az, amikor a tevékenységedből beérkezik a bankszámládra a vágyott bevétel. Mennyi ez az összeg? Milyen az életstílusod? Hogyan osztod be az idődet? Hogyan telik egy heted? Szánj erre a gyakorlatra naponta legalább 15-20 percet reggel, közvetlenül ébredés után vagy este, lefekvéskor, mert ezekben a napszakokban még intenzívebben tud bevésődni a tudattalanba a vágyott kép. Ha gyakorlod ezt a technikát néhány héten keresztül, több olyan lehetőségre leszel figyelmes a környezetedben, amelyek a céljaidat támogatják és katalizátorként akár meg is gyorsíthatják azt a folyamatot, ami a célod eléréséhez szükséges.
  3. A vizualizációhoz alkalmazhatsz segédeszközöket is, például papírt és tollat. Ha segíti a fókuszodat, beszerezhetsz egy naplót, amibe rendszeresen vezeted a céljaidat és leírod vagy lerajzolod a vizualizáció során elképzelt helyzeteket, de segítségül hívhatod az internetet is és gyűjthetsz képeket vágyaid tárgyáról, kinyomtatod azokat és beragasztod ebbe a naplóba, de akár álomtablóként ki is teheted a faladra egy jól látható helyre. Ha például az a vágyad, hogy eljuss New York-ba. Rómába vagy valamelyik ázsiai országba, akkor gyűjts fotókat az úticélodról vagy nézz utazós videókat erről a helyről az interneten. Alkalmazd a vizuális segédeszközöket bátran és kreatívan és az eredmény nem marad el! 

Szerzőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológusként és business coach-ként dolgozik, hogy startupokat, kis-és középvállalkozásokat, valamint azok vezetőit támogassa a fejlődésben, az üzleti és egyéni hatékonyság növelésében. Fő területe az én-vezetés, vagyis annak kérdése, hogyan tudjuk irányítani saját életünket, illetve hogyan válhatunk csapatok, egész szervezetek, valamint önmagunk eredményes és tudatos vezetőivé.

Ha kedd, akkor önfejlesztés, ha önfejlesztés, akkor Karrier Kedd:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Most akkor válnak vagy sem? Jennifer Lopez mindenkit összezavart a vörös szőnyegen

Most akkor válnak vagy sem? Jennifer Lopez mindenkit összezavart a vörös szőnyegen

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Nincs még programod a hosszú hétvégére? - Mutatunk egyet! (x)

Nincs még programod a hosszú hétvégére? - Mutatunk egyet! (x)

6 must-have termék, hogy a bőröd is tündököljön az esküvőd napján (x)

6 must-have termék, hogy a bőröd is tündököljön az esküvőd napján (x)

Ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Így szabadulj meg a stressztől egy fárasztó nap után (x)

Így szabadulj meg a stressztől egy fárasztó nap után (x)