A Revolut nyomában loholnak a magyar bankok - de tényleg felveszik vele a versenyt?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az orosz–ukrán gyökerű, mára globálissá vált brit-litván pénzügyi szolgáltató neve csak a tiltólistákon bukkan fel a hazai bankok hirdetményeiben. Ugyanakkor több mindenből is látszik, hogy az egymillió magyar ügyféllel rendelkező fintech-kel nagyon is komolyan felveszik a versenyt a hazai hitelintézetek. Az egyik ilyen terület a devizaváltás, ahol a magyar banki ügyfelek számára így közvetve a Revolut hozta el a kedvezőbb árfolyamokat az elmúlt években.

penzvaltas revolut
Tényleg a Revoluton éri meg pénzt váltanod?
Fotó: Ron Lach/Pexels

A GLAMOUR-nál mélyen hiszünk benne, hogy minden nőt megillet az anyagi biztonság és szabadság, ehhez viszont átgondolt lépésekre van szükségük. Mi ebben támogatjuk őket a BiztosDöntés.hu-val közösen indított cikksorozatunkkal, a Tudatos pénzügyekkel, hogy magabiztosan hozzanak pénzügyi döntéseket, hogy átlássák és ismerjék a lehetőségeiket.

Miről szól a Revolut devizaváltása?

A magyar ügyfeleknek szolgáltató Revolut Bank UAB igen kedvező árfolyamon váltja át a számlán lévő pénzt. A cikk írásakor például a hazai bankok deviza eladási árfolyamai 388,673 és 403,05 forint között szórnak. A Revolut ugyanakkor ugyanebben az időben 386,0565 forintos árfolyamon váltja át az eurót a bankszámlán, amihez az ingyenes havidíjas csomagnál havi 350 000 forintnál nagyobb összegű átváltás esetén egy 1 százalékos díj társul. Hétvégén, azaz szombat 0 órától vasárnap 24 óráig minden díjcsomagban van egy plusz 1 százalékos átváltási díj, mivel ilyenkor a deviza kereskedési piac zárva tart. Ennek megfelelően az árfolyamok is állandóak hétvégén.

A számháború azonban csak hétköznapokon és csak a havi ingyenes határig dúl. Mivel 1 százalékkal magasabb Revolut-árfolyam 389,9171 forintos árfolyamot jelent, 2 százalékkal magasabb pedig már 393,7776 forintosat, ezért a hazai kínálatot csak hétköznap és csak a havi 350 000 forint ingyenes keret erejéig tudja kenterbe verni a Revolut. Ez azonban a legtöbb ügyfélnek valószínűleg elég.

Aki ennél nagyobb összegeket váltana, annak érdemes megfontolnia a Revolut fizetős díjcsomagjait, ahol 1 600 és 16 550 forint között négyféle ajánlat is választható. Ezekben az ingyenes hétköznapi átváltási határ korlátlan, kivéve a legolcsóbb fizetős díjcsomagot, ahol havi 1 050 000 forint felett 0,5 százalékos díjat kell fizetni.

Mit tegyél, ha elfogy a pénzed, amíg külföldön vagy? Szakértő válaszol

Mit tegyél, ha elfogy a pénzed, amíg külföldön vagy? Szakértő válaszol

Mivel a Revolutnak nagy számú magyar ügyfele gyűlt össze, akik nyilván pénzváltásra is használják az appot, a bankok elkezdtek reagálni erre a helyzetre – mondja Gergely Péter, a a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. – „Már három hazai bank is kínál olyan devizaváltási ajánlatot, melyeket kifejezetten a Revolutra, illetve egymásra adott válaszul fejlesztettek ki. Mivel ezzel a hazai piacon is elindult egy verseny az előnyösebb devizaváltásokért, immár a Revoluttól függetlenül is, ezért a jövőben arra lehet számítani, hogy más bankok is beszállnak a ringbe. Mindez végső soron az ügyfeleknek kedvez.”

Mit nyújt az OTP Bank?

Az OTP Bank volt a legelső, amely reagált a Revolut árfolyamelőnyére 2022 nyarán, mintegy hét évvel a fintech indulása után. A Revolut hatására megjelent Árfolyam+ nevű kedvezményes számlacsomagelem előfizetői akciós jelleggel az elektronikus devizaátutalások során havi 300 000 forintig, külföldön pedig a bolti bankkártyás vásárlások során ugyancsak havi 300 000 forintig középárfolyamot használhatnak. Ez a cikk írásának időpontjában az euróra nézve 387,62 forint. A számlacsomagelem akciós havidíja 113 forint, melyet akciós jelleggel folyamatosan meghosszabbítva díjmentesen tart a legnagyobb hazai hitelintézet.

Mit nyújt az Erste Bank?

Az Erste Bank számlatulajdonosai 2023 nyara óta valós idejű, ún. Kiemelt árfolyamon válthatnak devizát hétfőtől péntekig 8 és 17 óra között. A lehetőség a George nevű mobilapplikációban és internetbankban érhető el az ügyfél saját forint és deviza bankszámlái között. Lakossági és Erste Prémium ügyfélként havi 500 000 forintig, Erste World és Erste Private Banking ügyfélként pedig havi 1 000 000 forintig szól az ajánlat, egyelőre a 2024-es év végéig meghirdetve. A cikk írásának időpontjában az Erste Bank 387,54 forintos Kiemelt devizaárfolyamot kínál az euróra.

Az Ersténél a díjcsomagban nyitott számlák esetében nincs szükség külön devizakártyára. A meglévő forint bankkártyát a díjcsomagon belüli forint- és devizaszámlák között díjmentesen át lehet kapcsolni, illetve a díjcsomagon belül további díjat nem kell fizetni a devizaszámláért sem. A Kiemelt árfolyam minden költséget tartalmaz, amire semmilyen plusz díj nem rakódik rá. Hangsúlyozza is a honlapján az Erste, hogy ezzel a fintechekre jellemző árfolyamot kapnak az ügyfelei, magyar fiókhálózattal és ügyfélszolgálattal, ami a napnál is világosabb odaszúrás a Revolutnak.

Mit nyújt a Gránit Bank?

Digitális árfolyamnak hívja a Gránit Bank az Erstéhez hasonlóan működő, 2023 novembere óta elérhető devizaváltási szolgáltatását, mely banki költségek nélkül működik a hitelintézet eBank nevű mobilapplikációjának devizaváltó menüjében, havi 550 000 forintos keretösszegig. A Gránit Bank 0 százalékos marzson váltja át a devizát. A banki munkanapokon 9 és 17 óra között elérhető valós idejű devizapiaci középárfolyam 5 percenként frissül. A cikk írásának időpontjában az euró Digitális árfolyam 387,65 forinton áll.

A naptári havi limit összegét csökkenti a nem banki munkanapokon, illetve a banki munkanapokon 9 és 17 órán kívül benyújtott tranzakciók összege is, függetlenül attól, hogy ezen esetekben a devizaváltás a hagyományos, számlakonverziós árfolyamon teljesül. Mivel a Gránit Banknál is külön devizaszámla szükséges a kedvező váltáshoz, ezért egy akcióban a devizaszámla havi számlavezetési díját 2025. május 31-ig elengedi a hitelintézet. Ugyanígy az euró és amerikai dollár számlákhoz igényelhető devizakártyák első éves díja is ingyenes 2024 végéig igényelt kártyák esetén, illetve a 2024. május 31-ig igényelt kártyáknál a második éves díj is 0 Ft.

Baleset utazáskor? Mutatjuk, hogyan biztosítsd magad a legrosszabb ellen

Baleset utazáskor? Mutatjuk, hogyan biztosítsd magad a legrosszabb ellen

Mivel az Erste és a Gránit Bank devizaváltási szolgáltatása a Revolut ingyenes csomagjának havi 350 000 forintos keretösszegénél nagyobb ingyenes keretet tartalmaz, ezért havi 350 000 forint feletti devizaváltás során, ahol a Revolut ajánlata már 1 százalékos konverziós díjjal jár, kedvezőbb lehet. A cikkben szereplő árfolyam-pillanatkép alapján az Erste ügyfelei a havi 350 000 és 500 000 forint közötti váltással, a Gránit Bank ügyfelei pedig a havi 350 000 és 550 000 forint közötti váltással biztosan jobban járnak, mint a Revolut Bank ügyfelei.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Csillagászati összegeket költött Harry herceg és Meghan Markle egyetlen éjszakáért

Csillagászati összegeket költött Harry herceg és Meghan Markle egyetlen éjszakáért

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

PR

Extra hatékonyan intéznéd a dolgaidat?- Ezekre figyelj telefon vásárláskor! (x)

Extra hatékonyan intéznéd a dolgaidat?- Ezekre figyelj telefon vásárláskor! (x)

PR

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

PR

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)