Ha 7-ből 5 igaz rád, extrém módon túlterhelt vagy, és változtatnod kell!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A Karrier Kedd sorozatunkban továbbra is a stresszkezelés témakörén belül érkezem cikkekkel. Aktuális írásomban egy újfajta szemléletet, az esszencializmust, mutatom be és hozok néhány olyan módszert a lényeglátás eszköztárából, amit ha alkalmazol, hatalmas mennyiségű stresszt vehetsz le a válladról, és valóban azzal foglalkozhatsz, ami igazán lényeges.

A túlterheltségnek egyértelmű jelei vannak, te hányat észlelsz magadon?
A túlterheltségnek egyértelmű jelei vannak, te hányat észlelsz magadon?
Fotó: Getty images/Glamour

A számtalan lehetőség korában talán te is úgy érezheted, hogy mindent meg kell szerezned, és mindent meg kell csinálnod. Ez a hozzáállás azonban abba a gátba ütközik, hogy fizikai képtelenség mindent elvégezni. Nem lehetsz az összes terület szakértője, és nem rendelkezhetsz minden lehetséges tapasztalattal sem. Arról nem is beszélve, ha mindened megvan, és mindent meg is tudsz csinálni, akkor sem leszel feltétlenül a legboldogabb.

Veled is előfordult már az, hogy…

 1. annyi munkahelyi és magánéleti teendőd volt, hogy azt sem tudtad, melyiknek állj neki?
 2. úgy érezted, összegyűltek a fejed fölött a hullámok, és nem látod a kivezető utat?
 3. teljesen kimerültél, elfáradtál mentálisan, érzelmileg és már fizikailag is?
 4. úgy érzed, neked kell futnod a feladatok után, és nem te döntöd el, mivel töltöd az idődet?
 5. zsúfolásig megtelt a napirended, és már semmi sem fér bele?
 6. a szekrényeid olyan kacatokkal vannak tele, amelyeket nem is használsz?
 7. az időbeosztásod tele van olyan feladatokkal, amelyeket nem tudsz elvégezni vagy legalábbis nem olyan jól, ahogy szeretnéd?

2 órával a repülő indulása előtt hagytam el a személyimet, mégis felszálltam arra a gépre

2 órával a repülő indulása előtt hagytam el a személyimet, mégis felszálltam arra a gépre

Ha ismerősek a fenti helyzetek, akkor valószínűleg túlterhelt vagy, a túlterheltség pedig masszívan hátráltatja az eredményességet. Ha túlterhelnek a feladataid, akkor elveszíted azt a képességedet, hogy döntéseket hozz saját magad számára, és VALÓBAN te vezesd az életedet.

Ezzel a tanult tehetetlenség csapdájába sodrod magad: annyira hozzászoktál már a túlterheltség érzéséhez, hogy passzivitással vezeted az életedet. Ha lemondasz a választás hatalmáról, akkor hagyod, hogy mások válasszanak helyetted. Azok a személyek rendelkeznek a valódi hatalommal, akik rendelkeznek a választás lehetőségével.

Vajon hogyan azonosíthatod be a lényeges dolgokat, hogy minden mást elengedj és elég mentális és érzelmi erőd legyen ahhoz, hogy a lehető legmagasabb színvonalon végezd el a legfontosabb feladataidat? Greg McKeown A lényeglátás című könyvében a következő négy javaslatot teszi:

 1. Csinálj kevesebbet, de azt csináld jobban! Engedj el minden szükségtelent, és végezd magasabb színvonalon azt, ami megmarad!
 2. Utasítsd el azt az elképzelést, hogy mindent meg kell csinálnod, és nevezz meg konkrét irányokat, amiben tényleg kitűnhetsz!
 3. Folyamatosan kérdőjelezd meg önmagad: folyamatosan meg kell ismételned és szokásoddá alakítanod azt a tevékenységet, hogy eldöntöd és megkülönbözteted, mi az, amit érdemes megtenned, és mi az, amit el kell engedned. Tedd fel magadnak a kérdést: Az, amit csinálsz, tényleg megéri az idődet?
 4. Végezetül, a lényeglátó személy biztosítja, hogy a meghatározott változtatások a helyükre kerülnek.

5 bevált módszer, ami csökkenti a stresszt, megváltoztatja az életed, és amúgy az ókori görögöknek köszönheted

5 bevált módszer, ami csökkenti a stresszt, megváltoztatja az életed, és amúgy az ókori görögöknek köszönheted

Bár mindez egyszerűen hangzik, a legtöbbünk mégis messze van ezen elvek gyakorlatba ültetésétől. A következő néhány módszer talán segíteni fog abban, hogy a lényeglátás által te is terheket vegyél le a válladról.

Adj teret magadnak, ahelyett, hogy elmenekülnél!

Ez segíteni fog abban, hogy kiválaszd a létfontosságú dolgokat az apró feladatok közül! A modern technológiák miatt rengeteg kommunikációs és szórakozási lehetőség áll rendelkezésünkre. Mivel az unalom is lehet a stressz egyik forrása, ezért elsőre ez remek lehetőségnek tűnik. Az unalom valójában jót is jelenthet. Egy olyan időszakban, amikor valójában nincs semmi dolgod, lehetőséged lehet arra, hogy tisztán átgondold, mit is kellene tenned.

Érdemes lehet minden nap vagy minden héten egy szünetet beiktatnod a napirendedbe, ahová nem tervezel be semmi teendőt vagy feladat-megoldást. Ezzel időt adsz magadnak az elmenekülésre és a gondolkodásra. Ha időt biztosítasz magadnak arra, hogy átgondolod, milyen választási lehetőségeid vannak az adott időszakban vagy milyen kihívásokkal kell éppen szembenézned, az segít felmérni, mely feladatok létfontosságúak és melyek nem.

A kiegyensúlyozott emberek 12 szokása, ami alapjaiban változtatja meg az életedet

A kiegyensúlyozott emberek 12 szokása, ami alapjaiban változtatja meg az életedet

Newton és Einstein is többek között ezt a technikát alkalmazta és Brian Tracy is úgy gondolja, hogy a legnagyobb képesség, amivel rendelkezhetünk, az a gondolkodás képessége. Időről időre te is zárkózz be és adj magadnak időt arra, hogy átgondold az életedet és ötletelj.

Játszva szabadítsd fel a kreativitásodat!

Sajnos a felnőttek hajlamosak éles határt húzni a munka és a játék között, mivel sokan úgy gondolják, hogy a játék triviális és nem jövedelmező tevékenység. Bár a játék definíciója magában foglalja azt is, hogy a játék önmagáért való, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy haszontalan időtöltés lenne vagy csak szórakozásra való. A lényeglátás szemléletében azonban a játék az inspiráció egyik fontos eszköze és forrása.

A játék segítségével felszabadíthatod az elmédet, hogy kreatívan közelítsd meg az életet és a feladatokat. A játék segít újszerű kapcsolatokat kialakítani olyan ötletek és gondolatok között, amire egyébként soha nem gondoltunk volna. A játék a stressz ellenszere és segít a feladatok rangsorolásában és elemzésében is.

8 élethazugság, ami miatt megrekedtnek érzed magad

8 élethazugság, ami miatt megrekedtnek érzed magad

És ha hiszed, ha nem, olyan nagy cégek szervezeti kultúrájának is meghatározó eleme, mint a Pixar vagy a Google. Ezek a cégek időt fordítanak arra, hogy a játékosság szerepet kapjon a mindennapokban, ugyanis a játszó munkatársak inspirált és eredményes munkatársak.

A pihenéssel és az alvással szemben semmi sem lehet fontosabb!

Sokszor az alvásra, mint luxusra tekintünk, a potenciálisan produktivitással töltött idő elvesztegetéseként. Az alvás növeli a gondolkodási képességet, az ötletek összekapcsolását és az eredményesség maximalizálását az ébren töltött órákban. Egy óra alvás ilyen szempontból több óra produktivitást eredményez a rákövetkező napon. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy ha hetente átlagosan csak 4-5 órát alszunk éjszakánként az kognitív károsodáshoz vezethet.

Legyél kíméletlen a lényegtelen dolgok kiiktatása során!

Gyakran esünk abba a csapdába, hogy minden feladatunk és felelősségünk létfontosságú. Gondolj csak a tavaszi nagytakarításra: amikor nekiállsz, nagy lendülettel válogatod ki a hosszú ideje érintetlenül a szekrényedben lapuló cipőket és ruhadarabokat. Végül mégis megtartod őket, és a szekrényed ugyanolyan zsúfolt marad, mint volt. Hogyan kerülheted el ezt a csapdát?

A kreativitás fejleszthető - íme 7 bevált módszer a szakértőtől

A kreativitás fejleszthető - íme 7 bevált módszer a szakértőtől

Legyen egy szigorú feltétel-rendszered! Ennek egyik módja az, ha eldöntöd, hogy csak olyan dolgokat vásárolsz vagy csak olyan dolgokat tartasz meg, amelyek egy 1-től 10-ig tartó skálán legalább a 9-es értékelést elérik egy előre meghatározott szabályrendszer mentén. Például ha a szekrényt takarítod, ez feltétel lehet: fogom ezt valaha is használni / viselni? Minden, ami 9-es alatti értéket ér el, a nullával egyenlő. Vagyis meg kell tőle szabadulnod vagy el kell engedned. Egy másik módszer az lehet, hogy ha nem egyértelműen IGEN valami, akkor az egyértelműen NEM! Tehát ha bizonytalan vagy és sokat vacilálsz, akkor az egyenlő egy nemmel!

Mondj nemet a nem lényeges feladatokra, és tervezd meg a lényeges feladatokat!

Válj meg mindentől, ami nem elengedhetetlen a céljaid eléréséhez! Ez nem csak a tárgyakra és a ruhásszekrényedre érvényes, hanem a munkahelyi teendőidre és a szabadidős tevékenységekre egyaránt. Te tudod, hogy mi az, ami szoros és nélkülözhetetlen eleme a munkakörödnek, és melyek a legégetőbb feladataid abban, amit csinálsz?

Mi az, amiből, ha többet csinálnál vagy, amivel, ha többet foglalkoznál, akkor jelentősen növelhetnéd az eredményességedet? Gyakran nemet kell mondanunk. Ilyenkor érdemes elválasztanod a döntésedet a kapcsolataidtól. Sokszor kényelmetlen nemet mondanod valakinek vagy lemondanod egy lehetőségről, azonban később lehet, hogy sokkal jobban bánnád, ha igent mondanál, mintha nemet.

Mítosz, hogy 21 nap alatt ki tudsz alakítani egy új szokást, valójában ennyire időre van szükséged hozzá

Mítosz, hogy 21 nap alatt ki tudsz alakítani egy új szokást, valójában ennyire időre van szükséged hozzá

Ha nem mondasz nemet a nem létfontosságú dolgokra, akkor valóban lemaradhatsz a legfontosabb és legnagyobb lehetőségeidről. Ha már megszoktad a nemet mondást, akkor végre megtervezheted, hogy valóban a fontos dolgokra összpontosíts. Fókuszálj a nagyobb képre! Rád is jellemző, hogy néha annyira elveszel a mindennapi teendőidben, hogy szem elől téveszted, miért is csinálod azokat?

Legyen egy tiszta víziód és konkrét célkitűzésed, ami inspirál! Tedd fel magadnak a kérdést: Honnan fogom tudni, hogy elértem a célomat? Ha erre a kérdésedre egyértelműen tudsz válaszolni, akkor tisztán látod, merre akarsz menni.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Jennifer Aniston élete egyik legforróbb szettjében lépett a vörös szőnyegre

Jennifer Aniston élete egyik legforróbb szettjében lépett a vörös szőnyegre

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Csábítsd el párod - ezek most a legszexibb illatok! (x)

Csábítsd el párod - ezek most a legszexibb illatok! (x)

PR

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

PR

Ez az oka, ha gyakran tapasztalunk hólyaghurutot az együttlét után (x)

Ez az oka, ha gyakran tapasztalunk hólyaghurutot az együttlét után (x)

PR

Ne higgy a mendemondának: tévhit a hüvelygomba és a hűtlenség kapcsolata! (x)

Ne higgy a mendemondának: tévhit a hüvelygomba és a hűtlenség kapcsolata! (x)