Mindenki számára nyitott konferencia a jövő innovatív anyagairól a Momé-n

A jövő anyagai címmel az innovatív anyagokról szóló konferenciát rendez a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, amire téged is szeretettel várnak, ingyenes a belépés.

A MOME Future Materials konferenciája mindenki számára nyitott, aki érdeklődik a jövő alapanyagai és design-ja iránt. Csak regisztrálni kell!
A MOME Future Materials konferenciája mindenki számára nyitott, aki érdeklődik a jövő alapanyagai és design-ja iránt. Csak regisztrálni kell!
Fotó: GLAMOUR

Vajon hogyan változnak a bennünket körülvevő anyagok? Milyen anyagokból készül majd a ruha, a lakástextil, az autóülés vagy más tárgyak 20-30 év múlva vagy esetleg már a közeljövőben? Milyen szerepet játszik a design és az anyaghasználat a gazdaság fenntarthatóbb alapokra helyezésében? A MOME Innovációs Központ szeptember 15-én kezdődő Future Materials Konferenciája ezekre a kérdésekre is válaszol majd.

Az idén először rendezett nemzetközi, jelenléti szakmai esemény az anyaginnovációs folyamat különböző területekről érkező kulcsszereplőit hívja össze, a kutatástól a piacra lépésig, hogy felgyorsítsa a következő generációs anyagok fejlesztését és ipari alkalmazását.

Milyen anyagból készül majd a ruhánk?

A mindennapjainkban viselt ruhák és kiegészítők, fogyasztott élelmiszerek, bútorok és gépek hosszú folyamatokon mennek keresztül az előállítástól a használaton át a majdani lebomlásig, melyek során anyagok találkoznak, egyesülnek, halmozódnak fel. Az anyagok összetétele magukban rejtik utóéletüket, a klímaváltozás miatt pedig fontos, hogy egyre jobban odafigyeljünk a tervezés, nyersanyagigény, gyártás, feldolgozás, egyszóval az előállítási és fogyasztói láncolat során a fenntarthatóságra, helyezzük középpontba a cirkuláris megközelítést, az új technológiai lehetőségek kihasználása mellett.

Erre a globális és lokális kihívásra válaszolva a kutatók és az anyagipar szakértői a világ minden pontján egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek innovatív anyagok felkutatására, azok tudatos és sokrétű felhasználására.

A budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) céljai között szerepel, hogy 2030-ra az ország első karbonsemleges felsőoktatási intézményévé váljon, az egyetem Innovációs Központja (IK) pedig társadalmunk mindennapjait érintő problémákra keres praktikus megoldásokat kutatás-fejlesztési tevékenységeken keresztül, ideértve a klímaváltozást is. Ezeknek a céloknak a jegyében szervezi meg szeptemberben a MOME IK a régió első, anyagkutatás- és fejlesztési témát feldolgozó Future Materials Konferenciáját.

Mindenki számára nyitott konferencia

A kétnapos esemény előadások, kerekasztal beszélgetések, kiállítások és workshopok révén köti össze a designereket, anyagkutatókat, az anyagipar további képviselőjét és a széles publikumot. A tudás ilyenfajta megosztása jelentős hatást gyakorol az innovációs tevékenységekre, ezért mind a résztvevők, mind a MOME érdekeltek az interdiszciplináris együttműködés ösztönzésében, ezzel is tágítva az anyagdesign kultúrájának határait.

A konferencia első napján négy tematikus blokkban nemzetközi szakértők előadásai és kerekasztal beszélgetései hallhatók majd a jövő anyagairól és anyagfejlesztési törekvéseiről:

  1. Körülöttünk élő anyagok – Bioanyagok innovatív alkalmazása
  2. Dinamikus és high-tech anyagok
  3. Új anyagok iparági alkalmazásai
  4. Az anyag, mint történetmesélő és kultúra
Rebecca Earley a jövő textiljeiről beszél a Mome nemzetközi konferenciáján
Fotó: GLAMOUR

Vitaindító előadásában délelőtt Rebecca Earley, kutató, a londoni University of the Arts Circular Design Futures professzora beszél majd a körforgásos gazdaság modelljébe illeszkedő textiltervezésről, textilgyártásról és arról, hogy mindez milyen kihívásokat jelent a tervezők számára.

A gombák változtatják meg a divatipart

Izgalmas viták várhatóak a jövőnkről

A délutáni program vitaindítója az amerikai Dr. Andrew Dent lesz, aki new york-i Material ConneXion anyagkönyvtár kutatási vezetője, és többek között a BMW, az Adidas és a Whirlpool innovatív anyagok alkalmazására épülő termékfejlesztési folyamatainak egyik külső tanácsadója volt.

Emellett az izraeli Zehavit Baal Schem Reisinnel, a Stratasys, a világ vezető 3D additív nyomtatási technológiákat fejlesztő cégének alelnökével, vagy az észt Mari-Ann Meigo Fonsecával, a nanoanyagok előállítási technológiáját forradalmasító, és 90%-kal költséghatékonyabbá tevő Gelatex társalapítójával és az IKEA Fenntarthatósági felelősével, Barbora Kotounnal is találkozhatunk a programban.

Barbora Kotoun az Ikea fenntartahatósági szakértője is jelen lesz a MOME A jövő anyagai azaz Future materials konferencián
Fotó: GLAMOUR

Workshopok lesznek szeptember 16-án, a második napon

A konferencia második napján workshopok várják a résztvevőket, melyek gyakorlati lehetőséget teremtenek, hogy a résztvevők első kézből szerezzenek tapasztalatokat az innovatív anyaghasználat, és az új anyagok tervezése terén. A workshopok vezetői ismert anyagkutatók és az anyagipar különböző ágazatainak képviselői.

A kétnapos rendezvény programját egy hazai tehetségek anyaginnovációs munkáit bemutató kiállítás és a Budapest Design Material Library (BDML) anyagkönyvtárának vezetett bemutatása kísérik.

A Future Materials Konferencia szeptember 15-16. között kerül megrendezésre a MOME zugligeti campusán.

A program teljes egészében angol nyelvű, a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Részletes program, regisztráció és további információk itt!

A konferencia egy, az NKFI Alapból megvalósuló program, a Mecenatúra 2021 pályázat részeként.

Ez is érdekelhet

Szerinted melyikben van több vitamin? Nem valószínű, hogy eltalálod

Szerinted melyikben van több vitamin? Nem valószínű, hogy eltalálod

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói