Színészek, akiket súlyosan traumatizált egy forgatás

A legtöbbször azt hinné az ember, hogy a színészek mindenhez hozzá vannak szokva, és pontosan külön tudják választani a szerepeket a realitástól. De a valóságban sokszor ez olyannyira nincs így, hogy a forgatás közben súlyos lelki traumákat szereznek, különösen igaz ez, a horrorfilmekre.

A Fehér éjszakák című horror szinte az összes szereplőt traumatizálta
A Fehér éjszakák című horror szinte az összes szereplőt traumatizálta
Fotó: Profimedia

Amikor filmet nézünk, pontosan tudjuk, hogy a valóságban semmi sem igaz belőle, esetleg elszörnyülködünk a kegyetlenségen, ha igaz történet alapján készült az adott produkció. De a színészek elmondása szerint az ő világukban a forgatás alatt minden valódi, és ha kellőképpen komolyan veszik a feladatot, akkor a karakterrel eggyé válva, mindent megélnek.

Fehér éjszakák

Chrstian szerepe nagyon megterhelő volt Jack Reynor számára. A Magyarországon forgatott filmben barátok egy csoportja utazik egy fesztiválra, amit kilencven évente rendeznek meg, de aztán egy pogány szekta bűvkörébe kerülnek. Már ebből is jól látszik, hogy nem egyszerű horror, hanem a lelki kihívások is szerephez jutnak. Reynort a film végén látható szexjelenet viselte meg nagyon, de az egész forgatás alatt tudatosan oda kellett figyelnie a mentális egészségére, majd felült a repülőre, és próbált mindent maga mögött hagyni. Egy interjúban elmondta, hogy megviselte az is, ahogy Florence Pugh fájdalmát látta, valamint az, ahogyan a színésztársai meg akarták ölni, hiába tudta, hogy egyik sem valós. Szerinte létező jelenség, hogy a színészek mentális egészsége sérül a forgatások alatt.

Will Pouter, aki szintén szerepelt a Netflixen elérhető filmben, azt mondta, hogy miután megnézte, rémálma volt, annak ellenére, hogy olvasta a forgatókönyvet, és részt vett a forgatásokon.

Fehér éjszakák - egy olyan vakítóan fehér horror, amilyet előtte még sosem láttál

A Megszállottság

Az 1981-ben bemutatott film rendezője, Andrzej Żuławski azt állítja, hogy Isabelle Adjani idegösszeroppanást kapott, miután megmutatta neki a film első verzióját. A Rolling Stone magazin szerint a rendező bizonyos jelenetek előtt hipnotizálta és önkívületi állapotba hozta a színészeit, hogy a gátlásaikat levetkőzzék, és már-már vallási áhítattal hajtsák végre, amit mond. Adjani később azt mondta, hogy évekig tartott a terápiája a film után. A mozi másik főszereplője, Sam Neil is azt nyilatkozta, hogy ez a legextrémebb forgatás, amin valaha részt vett, és nem sokon múlt szerinte, hogy meg tudta őrizni a józan eszét. Ő is arról számolt be, hogy a rendező olyan dolgokra vette rá, amit soha nem csinált volna meg, és addig azt gondolta, hogy nem is lenne ilyenre képes.

Az

Bill Skarsgård alig várta, hogy levehesse Pennywise ruháját, és azt mondta, hogy a forgatás után nagyon élénk és különös álmai voltak, ahogyan James McAvoy is rémálmokkal küzdött. Egyikre élénken emlékszik, melyben a bohóc az ágyban a hátát bökdöste, hogy ébredjen fel, ő pedig csak arra gondolt, hogy nem szabad felébrednie.

Ezeket a színészeket úgy elmaszkírozták egy szerep kedvéért, hogy felismerhetetlenek lettek

Psycho

Ha valaki látta a Psychót, az egészen biztosan nem felejti a zuhanyzós jelenetet, és valószínűleg pár napig eszébe jutott még a zuhany alatt. Janet Leigh viszont át is élte, és ez örökre nyomot hagyott benne. Olyannyira, hogy többé nem zuhanyzott, kizárólag kádfürdőt volt hajlandó venni. Ha ez valamiért még sem volt megoldható, akkor akkurátusan ellenőrizte, hogy minden ajtó és ablak be van-e zárva rendesen, sosem hajtotta be a fürdőszoba ajtaját, és a zuhanyfüggönyt sem húzta el, sőt, bárhol is volt a zuhanyfej, ő csak az ajtót nézte.

Madarak

Mikor Alfred Hitchcock közölte Tippi Hedronnal, hogy nem működnek a gépesített kellékmadarak, akkor a színésznő még nem sejtette, hogy mit is jelent ez pontosan. Pedig ezek után két napon keresztük élő, betanított madarak támadtak rá, vagy voltak hozzá kötözve. Amikor az egyik majdnem kivájta a szemét, akkor a színésznő kiborult, annyira, hogy az orvosok két nap teljes ágynyugalmat írtak elő neki. „Brutális volt, csúnya és kegyetlen. Nem féltem, csak sokkhatás alatt voltam. Mikor az utolsó jelenettel végeztünk, csak ültem a földön, képtelen voltam megmozdulni, és elkezdtem sírni a fáradságtól. Néhány perc múlva néztem fel, és láttam, hogy mindenki otthagyott némán, a koszban, egyedül" - emlékszik vissza Hedron, aki azt állítja, hogy Hitchcock szexuálisan bántalmazta őt.

Ragyogás

Shelley Duvall azt mondja, hogy Stanley Kubrick rendező és a film forgatása szinte elviselhetetlen volt. A forgatás alatt megromlott az egészségi állapota, mert túl nagy volt rajta a nyomás. A stressz annyira súlyos volt, hogy a haja csomókban kezdett hullani, ezt megmutatta Kubricknak is, aki annyit mondott a stábnak, hogy ne érezzenek együtt a nővel. Duvall azt is mondta, hogy Kubrick nagyon kegyetlen tudott lenni, ám a film másik főszereplője, Jack Nicholson is megerősítette, hogy a rendező teljesen másképpen viselkedett a színésznővel.

Olyan durva ez a horror, hogy a színésznő is depressziós lett a forgatás alatt

Halloween

Kyle Richards mindössze nyolcéves volt, amikor szerepelt a filmben. Nem is a forgatással volt baj, mert ügyeltek rá, hogy a kislány ne igazán tudja, miről is van szó a filmben, csak a saját jeleneteivel legyen tisztában. De aztán Richards megnézte a teljes filmet, és súlyos traumaként érte, mikor összeállt neki a kép. Olyannyira, hogy 15 éves koráig az anyukája mellett tudott csak aludni, és folyamatosan rettegett attól, hogy valaki a sötétítő mögött bújkál vagy áll az ablaka alatt.

Sóhajok

A 2018-as filmről azt mondta Dakota Johnson, hogy annyira tönkretette, hogy utána terápiára kellett járnia. A forgatás egy hegy tetején lévő elhagyatott szállodában zajlott, a színésznő szerint nagyon kemény körülmények között.

„Mindig is csata volt számomra” - Dakota Johnson őszintén vallott A szürke ötven árnyalatáról

Fekete Hattyú

Natalie Portmant fizikailag és lelkileg is megviselte a forgatás, amiről szerinte inkább pihenőre kellett volna mennie, mert rögtön ez után ugrott bele a Thor forgatásába, ahol teljesen elhasználtnak érezte magát. Lelki értelemben ekkor értette meg, mit jelent az, ha egy szerepbe annyira belemerül, hogy az le is nyomja, fizikailag pedig a felkészülés alatt érezte azt többször is, hogy neki ez túl sok.

5 könyv, amit Natalie Portman ajánl neked

Örökség

Alex Wolff azt állítja, hogy PTSD, azaz poszttraumás stressz szindróma alakult ki nála a forgatás után. Mikor elkezdek beszélni róla, bevillan az a sok szar, amin keresztülmentem, és elönt, mint valami árvíz - mondta egy interjúban, ahol arról is beszélt, hogy nem tudott aludni, és kialakult nála egyfajta érzelmi mazochizmus, amikor minden fájdalmas dolgot elővett álmatlan éjszakái során, és úgy érezte, hogy minden negativizmust magába szív.

Az utolsó ház balra

Sandra Peabody színésztársára panaszkodott a forgatás alatt. Marc Sheffler elismerte, hogy megfenyegette a nőt, hogy ledobja egy szikláról, de szerinte ezzel csak az alakítását szerette volna tökéletesíteni. David Hess pedig állítólag azzal fenyegette, hogy valóban megtámadja őt egy nemi erőszak jelenetében. Több színész is állította, hogy a nő tényleg félt a társaitól, és bár Peabody nem hozta összefüggésbe az esettel, de hamarosan felhagyott a színészettel, és színész coachként valamint producerként folytatta.

Amerikai Horror Story

Evan Peters azt nyilatkozta, hogy a gonosz szerepe bántotta a lelkét, és őt mint embert is. Azt mondta, hogy rendkívül kimerítette, mentálisan megterhelte a forgatás, mert a jelenetek beleágyazódnak az életedbe, és nagyon erősen kell harcolnod, hogy ezt leküzdd.

Evan Peters-ben a stáb tartotta az életet Jeffrey Dahmer-sorozat forgatása alatt

Még több horror:

Ez is érdekelhet

A legmerészebb álmok valóra váltak: visszatért a tanga bikini a strandokra, és menőbb, mint valaha

A legmerészebb álmok valóra váltak: visszatért a tanga bikini a strandokra, és menőbb, mint valaha

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Ilyen következményekkel járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

Ilyen következményekkel járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

PR

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

PR

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

PR

Minden, amit a Kardashian-nővérek vállalkozásairól mindig is tudni akartál (x)

Minden, amit a Kardashian-nővérek vállalkozásairól mindig is tudni akartál (x)