Kihagyhatatlan kiállítás: A mozgáskorlátozottak és az épek közösen bontják le a falakat

2022.május.24.

Az Ösvényeinken: Veled című kiállítás egy féléves munka eredménye, amely a Millennium Háza, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Mozgásjavító EGYMI összefogásával és együttműködésében, valamint a Magyar Paralimpiai Bizottság támogatásával valósulhatott meg.

Az inkluzivitás egyre fontosabb a művészetben, a divatban és a kultúra egészében. Vegyél részt te is a szemléletmódváltásban!
Az inkluzivitás egyre fontosabb a művészetben, a divatban és a kultúra egészében. Vegyél részt te is a szemléletmódváltásban!
Fotó: Getty Images

Szemléletmódváltás, közösen

A projekt fő célja, hogy lebontsa a mozgáskorlátozott emberek “világa” köré odaképzelt, projektált falakat. Mindezt a szervezők az érintettek bevonásával és részvételével valósították meg. Fontosnak tartják, hogy a közös projekttel felhívják a figyelmet az elfogadásra és szemléletet formáljanak, továbbá, hogy olyan alkotásokat, installációkat hozzunk létre, amelyek mindenki számára befogadhatók, bejárhatók és átélhetők. A kiállítás három helyszínen valósult meg: a Mozgásjavító EGYMI és a Millennium Háza épületében installációk formájában, valamint a két intézmény közötti meseösvényen, mely a Ligetben összeköti a két helyszínt egymással. A három intézmény közötti együttműködés a Millennium Háza kezdeményezésére indult el, melyhez azonnal társult a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Mozgásjavító EGYMI is. Földváry Piroska felkérésére, German Kinga egyetemi docens beépítette egyik reguláris kurzusába a projektet, a Mozgásjavító EGYMI pedig intézménybejárást, érzékenyítő előadást és látogatható órákat kínált, ahol a közös munka folyhatott. Így lehetett harminc egyetemi hallgató rendszeres látogatója és alakítója a vizuális kultúra óráknak, és kezdődhetett el a beszélgetés, ismerkedés, gondolkodás a Mozgásjavító EGYMI 7.a. és 8.b. osztályos tanulóival.

A projekt fő célja, hogy lebontsa a mozgáskorlátozott emberek “világa” köré odaképzelt, projektált falakat. Mindezt az érintettek bevonásával és részvételével valósítottuk meg.
Fotó: GLAMOUR

Közös alkotás

A folyamat aztán közös alkotási fázisba fordult át, miközben az egyetemisták heti rendszerességgel a MOME szemináriumon rendhagyó módon, German Kinga docens participatív módszertana mentén, közösen alakították a készülő kiállítások vizuális identitását, tervezték installációit és keretprogramjait, a kommunikációs és szponzorációs stratégiát. A további találkozók célja volt, hogy a diákok és az egyetemisták közösen és együtt alkossák meg a kiállításra készülő alkotások jelentős részét. A közös munkát a Millennium Háza részéről Földváry Piroska és Keresztes Szilvia koordinálta. A projekt kulminációs pontja az integratív szemléletű kiállítások megvalósítása. Az installációk egy része fel szeretné hívni a figyelmet a Mozgásjavító EGYMI munkásságára, az ott élő és tanuló fiatalokra, mindennapi életükre, fantáziadús világaikra, akadályaikra, illetve az alkotásokkal történő felemelő lehetőségekre.

Mindannyian be kell vonódjunk!

A Millennium Házában megvalósuló kiállítás tervezésekor a látogatók bevonása is fontos szempont volt, azaz, hogy ne pusztán passzív megfigyelői legyünk a műveknek, hanem inkluzív módon teret adjunk a reflexióra, közös gondolkodásra, a művek közös alakítására. A kiállítások megtervezése jelentős, közös munka, annak minden részletével együtt. Az építész, grafikus, textiltervező, fotográfus és a design- és művészetmenedzsment hallgatók transzdiciplinárisan dolgoztak. Külön csoportok formálódtak az installációk megtervezésére, a kommunikációra, a vizuális identitás megalkotására, a keret- programok kitalálására, miközben mindenki rálátott és részese lett a teljes folyamatnak. A folyamat során megszülethettek a logók, műalkotások, kísérő programok és egy különleges kiállítás is, melynek helyszíne a Mozgásjavító fogadó tere. Egyértelművé vált, hogy az öltözék, amit viselünk nem csak funkcionális szereppel bír: ruháink identitásunk kifejező eszközei is egyben. Az innovatív technológiák tudatos használata élhetőbb és inkluzívabb jövőt ígér. A féléves folyamatról a Millennium Házában debütál az egyetemi hallgatók által készített dokumentumfilm és egy különleges kültéri lépcső-installáció, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy az épített környezetünk mennyire nem befogadó.

A műalkotások egy részét a Mozgásjavító EGYMI tanulói, valamint a MOME hallgatói közösen készítették. Ezeken a foglalkozásokon a fiatalok karton meselényeket alkottak a Millennium Háza és a Mozgásjavító EGYMI varázslényei által inspirálva, ezek is fontos részét képezik a kiállított munkáknak. A látogatók többek között olyan művekkel találkozhatnak majd, mint a Textil Unikornis, amely egy gyermekrajz alapján készült. Velkey Virág textil szakos hallgató egy különleges jelmezzel készül, melyet a mese inspirált. A ,,Mindent látó királylány”-ra keresztelt műalkotás megvilágítva kel életre, így a lépcső alatti sötét térben kerül bemutatásra. A projekttel szorosan együttműködik a Dress-coding csapata is, akik Huszár Fanni és Pázmány Lili (UNOBSTRUCTED, Akadálymentes fehérnemű) textiltervezők ruháit állítják ki a Mozgásjavító EGYMI-ben.

Az egy hónapig látható két kiállításhoz és azokat összekötő ösvényhez számos program is kapcsolódik MOME alumni, drámapedagógus, múzeumpedagógus bevonásával, azért, hogy ezekkel a művészetközvetítő keretprogramokkal is segítsük az akadályokkal élő embertársaink hétköznapjainak megértését.

Az Ösvényeinken: Veled A Millennium Háza x Moholy-Nagy Művészeti Egyetem x Mozgásjavító EGYMI kiállításáról itt találsz további részleteket.

A következő programokhoz csatlakozhatsz:

Május 26, 9.30-11.00: Hulladékból kincs - Zala Zsófia formatervező workshopja

Május 27, 11:00-15:00: #akadályoknélkül - parasportág bemutató

únius 2, 18:00: Dress-coding beszélgetés

Június 3, 11.00: a MOME kurátor csapatának tematikus tárlatvezetése

Június 5, 10:00-11:30 Millennium Háza családi nap

Június 10, 15:00-20:00: Énképek szövése - Fülöp Tünde textiltervező tematikus foglalkozása

Június 11, 10:00-18:00 Tégy egy lépést! családi nap Június 7 és 14, 18:00: Belső ösvényeinken - Mlynarik Júlia drámainstruktor drámapedagógiai workshopja

Megtekintheted: 2022. május 20.- június 15. között

Ez is érdekelhet

Minden, amit a szexjátékszerek tisztításáról tudnod kell

Minden, amit a szexjátékszerek tisztításáról tudnod kell

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját