Kihagyhatatlan kiállítás: A mozgáskorlátozottak és az épek közösen bontják le a falakat

2022.május.24.

Az Ösvényeinken: Veled című kiállítás egy féléves munka eredménye, amely a Millennium Háza, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Mozgásjavító EGYMI összefogásával és együttműködésében, valamint a Magyar Paralimpiai Bizottság támogatásával valósulhatott meg.

Az inkluzivitás egyre fontosabb a művészetben, a divatban és a kultúra egészében. Vegyél részt te is a szemléletmódváltásban!
Az inkluzivitás egyre fontosabb a művészetben, a divatban és a kultúra egészében. Vegyél részt te is a szemléletmódváltásban!
Fotó: Getty Images

Szemléletmódváltás, közösen

A projekt fő célja, hogy lebontsa a mozgáskorlátozott emberek “világa” köré odaképzelt, projektált falakat. Mindezt a szervezők az érintettek bevonásával és részvételével valósították meg. Fontosnak tartják, hogy a közös projekttel felhívják a figyelmet az elfogadásra és szemléletet formáljanak, továbbá, hogy olyan alkotásokat, installációkat hozzunk létre, amelyek mindenki számára befogadhatók, bejárhatók és átélhetők. A kiállítás három helyszínen valósult meg: a Mozgásjavító EGYMI és a Millennium Háza épületében installációk formájában, valamint a két intézmény közötti meseösvényen, mely a Ligetben összeköti a két helyszínt egymással. A három intézmény közötti együttműködés a Millennium Háza kezdeményezésére indult el, melyhez azonnal társult a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Mozgásjavító EGYMI is. Földváry Piroska felkérésére, German Kinga egyetemi docens beépítette egyik reguláris kurzusába a projektet, a Mozgásjavító EGYMI pedig intézménybejárást, érzékenyítő előadást és látogatható órákat kínált, ahol a közös munka folyhatott. Így lehetett harminc egyetemi hallgató rendszeres látogatója és alakítója a vizuális kultúra óráknak, és kezdődhetett el a beszélgetés, ismerkedés, gondolkodás a Mozgásjavító EGYMI 7.a. és 8.b. osztályos tanulóival.

A projekt fő célja, hogy lebontsa a mozgáskorlátozott emberek “világa” köré odaképzelt, projektált falakat. Mindezt az érintettek bevonásával és részvételével valósítottuk meg.
Fotó: GLAMOUR

Közös alkotás

A folyamat aztán közös alkotási fázisba fordult át, miközben az egyetemisták heti rendszerességgel a MOME szemináriumon rendhagyó módon, German Kinga docens participatív módszertana mentén, közösen alakították a készülő kiállítások vizuális identitását, tervezték installációit és keretprogramjait, a kommunikációs és szponzorációs stratégiát. A további találkozók célja volt, hogy a diákok és az egyetemisták közösen és együtt alkossák meg a kiállításra készülő alkotások jelentős részét. A közös munkát a Millennium Háza részéről Földváry Piroska és Keresztes Szilvia koordinálta. A projekt kulminációs pontja az integratív szemléletű kiállítások megvalósítása. Az installációk egy része fel szeretné hívni a figyelmet a Mozgásjavító EGYMI munkásságára, az ott élő és tanuló fiatalokra, mindennapi életükre, fantáziadús világaikra, akadályaikra, illetve az alkotásokkal történő felemelő lehetőségekre.

Mindannyian be kell vonódjunk!

A Millennium Házában megvalósuló kiállítás tervezésekor a látogatók bevonása is fontos szempont volt, azaz, hogy ne pusztán passzív megfigyelői legyünk a műveknek, hanem inkluzív módon teret adjunk a reflexióra, közös gondolkodásra, a művek közös alakítására. A kiállítások megtervezése jelentős, közös munka, annak minden részletével együtt. Az építész, grafikus, textiltervező, fotográfus és a design- és művészetmenedzsment hallgatók transzdiciplinárisan dolgoztak. Külön csoportok formálódtak az installációk megtervezésére, a kommunikációra, a vizuális identitás megalkotására, a keret- programok kitalálására, miközben mindenki rálátott és részese lett a teljes folyamatnak. A folyamat során megszülethettek a logók, műalkotások, kísérő programok és egy különleges kiállítás is, melynek helyszíne a Mozgásjavító fogadó tere. Egyértelművé vált, hogy az öltözék, amit viselünk nem csak funkcionális szereppel bír: ruháink identitásunk kifejező eszközei is egyben. Az innovatív technológiák tudatos használata élhetőbb és inkluzívabb jövőt ígér. A féléves folyamatról a Millennium Házában debütál az egyetemi hallgatók által készített dokumentumfilm és egy különleges kültéri lépcső-installáció, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy az épített környezetünk mennyire nem befogadó.

A műalkotások egy részét a Mozgásjavító EGYMI tanulói, valamint a MOME hallgatói közösen készítették. Ezeken a foglalkozásokon a fiatalok karton meselényeket alkottak a Millennium Háza és a Mozgásjavító EGYMI varázslényei által inspirálva, ezek is fontos részét képezik a kiállított munkáknak. A látogatók többek között olyan művekkel találkozhatnak majd, mint a Textil Unikornis, amely egy gyermekrajz alapján készült. Velkey Virág textil szakos hallgató egy különleges jelmezzel készül, melyet a mese inspirált. A ,,Mindent látó királylány”-ra keresztelt műalkotás megvilágítva kel életre, így a lépcső alatti sötét térben kerül bemutatásra. A projekttel szorosan együttműködik a Dress-coding csapata is, akik Huszár Fanni és Pázmány Lili (UNOBSTRUCTED, Akadálymentes fehérnemű) textiltervezők ruháit állítják ki a Mozgásjavító EGYMI-ben.

Az egy hónapig látható két kiállításhoz és azokat összekötő ösvényhez számos program is kapcsolódik MOME alumni, drámapedagógus, múzeumpedagógus bevonásával, azért, hogy ezekkel a művészetközvetítő keretprogramokkal is segítsük az akadályokkal élő embertársaink hétköznapjainak megértését.

Az Ösvényeinken: Veled A Millennium Háza x Moholy-Nagy Művészeti Egyetem x Mozgásjavító EGYMI kiállításáról itt találsz további részleteket.

A következő programokhoz csatlakozhatsz:

Május 26, 9.30-11.00: Hulladékból kincs - Zala Zsófia formatervező workshopja

Május 27, 11:00-15:00: #akadályoknélkül - parasportág bemutató

únius 2, 18:00: Dress-coding beszélgetés

Június 3, 11.00: a MOME kurátor csapatának tematikus tárlatvezetése

Június 5, 10:00-11:30 Millennium Háza családi nap

Június 10, 15:00-20:00: Énképek szövése - Fülöp Tünde textiltervező tematikus foglalkozása

Június 11, 10:00-18:00 Tégy egy lépést! családi nap Június 7 és 14, 18:00: Belső ösvényeinken - Mlynarik Júlia drámainstruktor drámapedagógiai workshopja

Megtekintheted: 2022. május 20.- június 15. között

Ez is érdekelhet

Egy olyan világban, ahol leducizzák Emilia Clarkot, bele sem akarok gondolni, hogyan látnak engem

Egy olyan világban, ahol leducizzák Emilia Clarkot, bele sem akarok gondolni, hogyan látnak engem

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját