Az első kritikák olcsó szappanoperának nevezték A korona 5. évadát

2022.november.10.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Kijött A korona 5. évada, a sorozat Erzsébet királynő uralkodását követi végig, ez az évad az 1990-es évekkel foglalkozik, ami többen között Diana hercegnő és Károly herceg viharos házasságát is nyomon követi.

Korona
Diana hercegnő híres bosszúruhája A korona 5. évadában is feltűnik
Fotó: Profimedia

A korona 5. évada a sorozat megújult a szereplőgárdáját is magával hozta. Elizabeth Debicki bemutatkozik Diana szerepében, Imelda Staunton Erzsébet királynőként, Dominic West pedig Károly hercegként tűnik fel, és ebben az évadban már megjelenik Vilmos és Harry herceg is. Hogy hogyan működik az új szereposztás, arról megoszlanak a vélemények, ahogyan már arról is volt vita, vajon melyek azok a jelenetek és történések, amelyek jó, ha megjelennek az epizódokban, és mi az, aminek nagyon nem kellene.

Elfáradt volna a sorozat?

Az 5. évadra minden sorozatnál felmerül, hogy vajon mennyire fáradt el a sztori. A New York Times szerint ennek a kérdésnek a megválaszolásához látni kell, hogy azt az időszakot öleli fel most a történet, amikor a királyi család nyilvános megítélése éppen a mélypontját élte. Az időszak érdekli az emberek, sokak még emlékeznek is rá, és ez talán segíthet azon, hogy nagy várakozásokkal tekintsenek az új részekre. Ráadásul a szereplőgárda is teljesen megújult, ami szintén segítség lehet abban, hogy az emberek kíváncsian várják az új évadot is.

Vilmos és Harry is megjelenik A korona 5. évadában
Fotó: Profimedia

Az új szereplők

A világ jelentős része nagyon kíváncsi volt arra, hogyan birkózik meg Elizabeth Debicki a feladattal, hogy a gyakorlatilag mindenki által szeretett Diana hercegnő bőrébe bújjon. Az már az első képek alapján egyértelmű volt, hogy a hasonlóság kísérteties, és Debicki nagyon sokat tanulmányozta a néha hercegné mozdulatait és testtartását. De úgy tűnik, hogy a Diana iránti szeretet őt is elsodorta, a rajongók pedig imádják. Ugyanez nem mondható el Dominic Westről, hiszen a hasonlóság Károly herceg és közte a Vulture cikke szerint nem túl nagy, ugyanakkor ahogyan beszél, és a magabiztossága már sokkal jobban hasonlít a valódi Károlyhoz. A fókusz ebben az évadban kicsit eltolódik a királynőről, és inkább Dianára és Károlyra kerül, ezért a New York Times kritikusa nehezményezi is, hogy az Erzsébetet játszó Imelda Stauntonnak kevés nagy momentuma van.

Szívszorító képek érkeztek a Korona új évadához

Szívszorító képek érkeztek a Korona új évadához

A brit sajtó nem annyira lelkes

A Guardian szerint „ideje, hogy ennek az unalmas műsornak vége legyen”, és a lehetséges 5 csillagból is mindössze kettőt tudott bezsebelni. „A szereplőgárda rajzfilmszerű, a cselekmény unalmas beszélgetésekből áll, több epizódot is ki lehetett volna hagyni. A királyi dráma soha nem volt kevésbé releváns” - foglalja össze a cikk az érveket amellett, hogy miért nem értékelték többre az új évadot. A The Times valamennyivel megengedőbb, de az első három epizód szerintük is végtelenül unalmas, viszont utána javul a helyzet, és kiemelik Debicki alakítását, ami szerintük annyira jó, hogy ha Vilmos vagy Harry herceg számára kifejezetten nehéz lehet nézni az alakítást. Már ha megnézik a sorozatot, hiszen abban a Times is egyetért a kritikákkal, hogy olcsó szappanopera szintjére süllyesztette a királyi család életét.

Dominic West megjelenésben nem emlékeztet Károlyra
Fotó: Profimedia

Már a megjelenés előtt érte kritika a sorozatot

Úgy tudni, hogy Károly király nagyon tartott attól, hogyan ábrázolja majd őt ez az évad. Igaz, az új király valószínűleg jobban aggódik fia, Harry herceg hamarosan megjelenő könyve miatt, hiszen ott nehezebb lesz azzal a magyarázattal élni, hogy mindez csak az írók fantáziájának szüleménye. Bár sokan így is aggódnak amiatt, mennyire veszi készpénznek a sorozatban látottakat a nagyközönség. A CNN emlékeztetett arra, hogy a korábbi miniszterelnökök, Tony Blair és Sir John Major is felemelte szavát a sorozat ellen. Major például panaszkodott amiatt a jelent miatt, mikor ő és Károly király arról egyeztetnek, hogyan lehetne Károly az uralkodó. Szerinte az egész jelenet rosszindulatú és nonszensz. De Judi Dench is panasszal élt a Netflix felé, amelyben arról ír, hogy bár nagyon hisz a művészet szabadságában, de szerinte kellene az epizódok elé egy figyelmeztetés arról, hogy a történet fikció.

Olvass még többet sorozatokról

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez a legegészségesebb tej, amiből csak ihatsz

Ez a legegészségesebb tej, amiből csak ihatsz

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője