Külföldön elfogadott, itthon bűnözőnek számítana, ha valaki béranyát fogadna

Sokat kellett rá várni, de érkezik a Mellékhatás második évada. A történetszálba néhány hónappal az első évad befejezése után kapcsolódhatunk vissza és az új részekbe új karakterek is érkeznek, akik alaposan megkavarják az állóvizet. Az RTL első saját fejlesztésű thrillere ráadásul nem csak izgalmas és lebilincselő, de nagyon komoly társadalmi tabu témákat feszeget.

Mellékhatas masodik evad
A Mellékhatás 2. évada még mélyebbre ás a tabunak számító témákban
Fotó: RTL Sajtóklub

Aki még nem látta, annak éppen elég ideje van, hogy ledarálja az első évadot az RTL+ streaming szolgáltatónál. A Mellékhatás első évadában megismerhettük Zoltánt (Adorjáni Bálint), aki fiatal, sikeres orvosként műhibát vér. Felesége Berta (Borbély Alexandra) életét kizárólag a családjának szentelte. Anna (Sztarenki Dóra) elhagyja a lehúzó közeget, amiben élt, és hiába retteg tőle, mégis anya lesz. Ludmannékat (Nagy Zsolt és Tenki Réka), akik nagyon szeretnének gyereket. És szól olyan témákról mint a család, a párkapcsolatok, az erőszak vagy éppen a béranyaság. A sorozatot nézve az ember nem csak a cselekményről vagy a karakterekről tud beszélgetni, hanem olyan témákról, amelyek már társadalmi kérdéseket feszegetnek, ahol nincs jó vagy rossz válasz, csak kérdések és különböző nézőpontok.

Az ajtóból visszadobott ötletből siker

A második évad első részének sajtóvetítésén Herman Péter kreatív producer emlékezett vissza, hogyan is született a sorozat ötlete. Gasztonyi Kálmán járt nála, és lehetséges forgatókönyveket beszéltek át, de egyik sem volt az igazi. „Kálmán már indult, és még az ajtóból visszaszólt, hogy van egy sztorija egy isten-komplexusos orvosról, aki gyereket csinál, maffiaügyletbe keveredik és ott volt már a béranyaság gondolata is. Ezen kezdtünk el dolgozni, ebből lett a Mellékhatás” - mondja a kreatív producer, aki szerint a második évad kifejezetten nagyot üt majd. Az új évad első része március 29-én kerül fel az RTL+ streaming szolgáltatásra, és április 8-án az RTL-en is meg lehet nézni.

Néhány hónapot ugrunk időben

Az első évad végére Széphelyi Zoltán (Adorjáni Bálint) és Berta (Borbély Alexandra) házassága válságba kerül. Az első részből kiderül, hogy Berta életében más kihívások is megjelennek a második évadra. „Voltak nehezebb jelenetek emiatt, és Berta házassága sincs rendben. Nem kezdi a karakterem vidáman a második évadot, és később is többször kerül nehéz élethelyzetbe. Nagyon szerettem ezekkel a nehéz jelentekkel járó kihívást. Ráadásul egy új rendezővel, Bagota Bélával dolgoztunk együtt (a második évad főrendezője Kovács Dániel Richárd volt), és már vártam a közös munkát” - mesélte Borbély Alexandra.

Borbély Alexandra nagyon édes dolgokat árult el kislányairól

Új karakterek érkeznek

Anélkül, hogy bármit is elspoilereznénk, annyit azért elmondhatunk, hogy érkezik néhány új karakter. Egy rutinos, de kiégett nyomozót játszik Anger Zsolt, aki fiatal kollégájával (Kovács Tamás) egy építkezésen talált ujj után kezd nyomozni, mert „ahol egy ujj van, ott van valahol másik kilenc is”. Egy mindenre elszánt oknyomozó újságíró szerepében tűnik fel Balsai Móni, akinek az érdeklődését felkeltette Ludmann Zsolt és feleségének gyermekvállalása. „Ilyen karaktert még nem játszottam. Lili egy nagyon hányatott sorsú, erős, vagány, kemény csaj, aki mer szembe menni a dolgokkal, és valós megoldásokat és válaszokat keres” - mesélte a GLAMOUR kérdésére a színésznő, akinek a karaktere olyan helyzetbe is keveredik, hogy a forgatáson kaszkadőrökkel kellett együtt dolgoznia. „A mai világban igenis errefelé haladunk, nagyon fontos, hogy megmutassuk, hogy a munkánk ugyanannyit ér, mint egy férfié. Belenyúlok rendesen a dolgokba, és megpiszkálom a nagy Lundmannt” - mondja a színésznő arra a kérdésre, hogy mennyire fontos az, hogy oligarchákat leleplező oknyomozó újságíró karakterében a nagy átlagtól eltérően végre egy nőt láthatunk.

Balsai Móni egy oknyomozó riporter szerepében kavarja meg a szálakat a Mellékhatás második évadában
Fotó: RTL

És még egy izgalmas karakter

Még mindig nem szeretnénk spoilerezni semmit az egyébként valóban nagyon izgalmas első részből, de annyit elárulunk, hogy van egy új karakter, aki feltűnik, méghozzá Nagy Ervin, Borbély Alexandra férje. „Nagyon tetszett nekünk az ötlet, és izgultunk is, mert ritkán játsszunk együtt, de nem is kifejezetten vágyunk rá, mert szeretnénk különválasztani a magánéletet, meg a szakmát, de végül élveztük, hogy együtt forgathattunk. Zavarban voltunk, és de közben az nagyon jó volt, mert Ervin kitalálta, hogy ne lássam, hogyan alakul át, így csak akkor szembesültem vele, amikor már készen kilépett a sminkbuszból. Eléggé meglepett, de nagyon bejött ez a vonal” - mondja a színésznő

Amiről keveset beszélünk, pedig kellene

„Ez egy nagyon jó krimi, nagyon izgalmas a történet is, a mondanivaló pedig nagyon-nagyon betalál a 35-40-es korosztálynál, mert sokan küzdenek olyan problémákkal, mint itt a filmben szereplő nők. A téma nagyon aktuális, ráadásul ezzel nem foglalkozott egy sorozat sem” - mondja Balsai Móni. Megjelenik a béranyaság kérdésköre is, ami például az Egyesült Államokban legális, itthon nem. Nagyon sok kérdést felvet az, hogy egy olyan nő, akinek valamiért nem lehet gyereke, de szeretne, hogyan válhat mégis anyává. „Fontos téma, de még mindig tabu, nem szívesen beszélnek a lombikról az emberek, vagy arról, hogy éveket küzdenek, hogy gyerekük lehessen. Érdekes kérdésfelvetés a béranyaság kérdése is, főleg, hogy a sztárvilágban is hallani róla, és külföldön elfogadott. Amikor forgattam, még nem voltam terhes, de már nagyon-nagyon terveztük. Mindig is azt éreztem, hogy biztos, hogy szeretnék anyuka lenni, most pedig már azt gondolom, hogy ez a legjobb dolog a világon. Azt hiszem, most még jobban együtt tudok érezni azokkal a nőkkel, akik nagyon szeretnének, de nem tudnak kihordani egy babát, vagy nem megy olyan könnyen a teherbeesés. Úgyhogy abszolút támogatom, hogy minél több segítséget adjunk valakinek, ha anyuka szeretne lenni. A témában érdemes elolvasni Durica Katarina Mennyit adtál érte? című könyvét, szintén nagyon elgondolkodtató" - ajánlja Borbély Alexandra a könyvet, a Mellékhatás sztoriját követve pedig nagyon sokáig lehetne azt elemezni, hogy külföldön elfogadott, itthon a törvények szerint bűnöző az, ha valaki béranyát fogadna, hogy egy beültetés után gyermeke szülessen.

A Mellékhatás amellett, hogy izgalmas, olyan kérdéseket feszeget, amiről fontos lenne sokkal többet beszélni.
Fotó: RTL

És hogy miért érdemes bekapcsolódni a sorozatba?

Ki más ajánlhatná jobban a sorozatot, mint aki érintett is benne. „Nem vagyok egy kifejezetten romantikus típus, ezért is tetszik a sorozatban, hogy nem túlzottan "ömlengős", inkább akciódús. Azt pedig különösen fontosnak tartom, hogy szó van benne a meddőséggel kapcsolatos tabutémákról, melyek szerintem nagyon sok embert érintenek és foglalkoztatnak, de még mindig nem merünk ilyesmikről nyíltan beszélni” - sorolja Borbély Alexandra.

Borbély Alexandra: „Ennél nagyobb szeretetet nem érezhet az ember, mint amiben most van részem"

„Az első évad se volt semmi, de ez a második nagyon pörgős, erős, intenzív, büszke vagyok rá, hogy a részese vagyok, hogy ilyen szerepem van, és szerintem a nézőknek is nagyon tetszeni fog” - mondja a Fodor Lilit alakító Balsai Móni.

A sorozat első évada elérhető az RTL+ műsorán, a második évad első része március 29-én kerül fel az RTL+ streaming szolgáltatásra, az első epizódot április 8-án az RTL-en is meg lehet nézni.

Jó sorozatot keresel? Ne hagyd ki ezeket sem!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A Ráknak nincs oka aggodalomra, a Szűz őrizze meg a nyugalmát - június 1.

Napi horoszkóp: A Ráknak nincs oka aggodalomra, a Szűz őrizze meg a nyugalmát - június 1.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Kiderült, hogy hatásosabbá tehetők a "jó" baktériumok! Ezek a készítmények tartalmazzák (x)

Kiderült, hogy hatásosabbá tehetők a "jó" baktériumok! Ezek a készítmények tartalmazzák (x)

PR

Csilliárdos divat- és beauty-birodalom: A Kardashian-nővérek vállalkozásai (x)

Csilliárdos divat- és beauty-birodalom: A Kardashian-nővérek vállalkozásai (x)

PR

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)

PR

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)