Ismerd meg a sztorit a Netflix titkos kódjai mögött

Alig tudod kiválasztani, hogy milyen filmet nézz meg a Netflixen? Tudtad, hogy a Netflix titkos kódjai egyszerűbbé teszik a keresést? A segítségükkel könnyebben juthatsz hozzá azokhoz a műfajokhoz, amelyeket a legjobban kedvelsz. Ismerd meg a titkos kódok történetét, ami a szolgáltató indulásáig nyúlik vissza.

Netflix titkos kod
Ismerd meg a titkos Netflix-kódok történetét
Fotó: Unsplash

A Netflix titkos kódjai révén egy rakás titkos kategóriakód közül válogathatsz, és most egyáltalán nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy egy rakás, ugyanis a kódok száma meghaladja a 36 ezret, és folyamatosan növekszik. Hogy miért jó ez? Például azért, hogy pontosan meghatározhasd, milyen típusú filmek között szeretnél válogatni.

Még mindig kevesen tudnak a létezésükről

Annak ellenére, hogy a titkos menürendszer a Netflix indulásáig nyúlik vissza, még mindig kevesen tudnak a létezésükről. Mary Bertone, a Netflix munkatársa szerint ezek a kódok egészen addig vezethetőek vissza, amikor a Netflix még csak a DVD-ket forgalmazó szakaszában volt. Merthogy talán nem is tudtad, de a Netflix egy olyan kölcsönzőként működött, ami kiszállította neked a filmet, hogy te otthon megnézhesd.

Abban az időben a Netflix.com-nak volt egy nyilvános műfajfája, amely az összes különféle típusú filmhez és TV-sorozathoz kapcsolódott, és mindegyikének saját azonosító kódja volt. Egy rajongó összeszedte az összes kód műfajfáját, megosztotta a listát az interneten, és az emberek a mai napig használják ezeket a kódokat (az azóta hozzáadott több ezerrel együtt). És a Netflix is rájött, hogy nem feltétlenül érdemes ezt csak belső használatra tartogatni, mert az embereket érdekli.

Ha nehéz a választás, segíthetnek a Netflix titkos kódjai
Fotó: Pexels

Ezekkel a titkos kódokkal éred el a Netflix teljes kínálatát

Hogyan lehet a kódokat használni?

Az alkalmazásban nem tudod beütni a kódokat, ehhez böngészőben kell megnyitnod a Netflixet, majd ott tudsz szétnézni a kínálatban. Aztán ha megvan a film, beteheted a listádba, és már az alkalmazásban el is tudod indítani. Fontos azt is tudnod, hogy ezzel a módszerrel nem tudod kijátszani az országok szerinti korlátozásokat. Ahhoz meg kell ismerkedned a VPN használatával.

Létezik egy lista, ami műfaj szerint kategorizálja a filmeket. Ez jóval specifikusabb annál, mint hogy vígjáték vagy dráma, ezt böngészve tudod kiválasztani, melyik az a stílus, ami jobban érdekelne. Ha megvagy, akkor pedig ezt az URL-t kell kiegészítened, és a műfajt jelölő kódot beírni a webcím végére. Az URL, amivel a böngészés indul, a

www.netflix.com/browse/genre/

Vagyis ha te például kifejezetten 90 perces filmekre vagy kíváncsi, akkor azt kell beütni, hogy www.netflix.com/browse/genre/81466194, és már indulhat is a böngészés a tartalmak között.

Új kódok is születnek

A szintén a Netflixnek dolgozó Michael Raphan azt mondja, hogy új gyűjtemények, és ezzel együtt új kódok is születnek. Például egy kollégájával a Noah Centineo főszereplésével készült The Recruit című sorozatról – egy kémkaland, romantikus mellékszálakkal – folytatott beszélgetése késztette arra, hogy gyűjteményt hozzon létre, Akció, romantikus mellékszállal (81647318) néven.

Az évszak és a személyes ízlés is szerepet játszik. Halloween körül olyasmiket találhatsz, mint a Kisvárosi ijesztgetések (81496215), vagy Valentin-nap közelében a romantikus sorozatok. Az egyik első ilyen évszak vagy ünnepfüggő lista, Mary McIlwain álmodott meg, a Twisted Christmas (2300975) címet viselte: „Szeretem a jó hangulatú karácsonyi filmeket, ugyanakkor a »Die Hard egy karácsonyi film« csapat tagja vagyok” – mondja.

A pandémia első napjaiban olyan gyűjtemények születtek, mint az Emberi Kapcsolatok (81271205), hogy segítsenek az embereknek jobban érezni magukat. De mikor Pete Davidson tavaly arról rappelt a Saturday Night Live-ban, hogy szeretné megnézni a „Short-Ass Movies” című filmet, a Netflix egy azonos nevű kollekcióval válaszolt (81603903). Sokszor pedig a listák összeállítóinak személyes preferenciáit is tartalmazza. A 1192582 például brit bűnügyi sorozatokra mutat, a 81231348 kóddal olyan sorozatokat érhetsz el, ahol a barátok már-már családtagok, a 1964512 a cyberpunk világába kalauzol el, és 3272152 a kódja a “Ne nézd éhesen” listának.

Ne maradj le a Netflix-ajánlatainkról!

Ez is érdekelhet

„Férfira vágyom, nem egy gyáva kisfiúra” - Nők meséltek róla, mi volt az a pont, amikor kiszerettek egy férfiból

„Férfira vágyom, nem egy gyáva kisfiúra” - Nők meséltek róla, mi volt az a pont, amikor kiszerettek egy férfiból

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói