Egy világ, eltérő hozzáférés: globális abortusz-körkép, ahogy még nem láttad

Az abortusz egy ezernyi aspektusból álló kérdéskör, amelyről a mai napig nem beszélünk eleget
Az abortusz egy ezernyi aspektusból álló kérdéskör, amelyről a mai napig nem beszélünk eleget
Fotó: SDI Productions/Getty Images

Az abortusz kérdése évezredek óta vitákat gerjeszt világszerte. A terhességmegszakítás, minden nő számára nehéz döntés, amely fizikai és lelki megterhelést is magában hordoz. Bármilyen ok álljon is mögötte (legyen az nem megfelelő aktuális élethelyzet, az önrendelkezési jog vagy egészségügyi problémák), fontos, hogy minden nő számára elérhető legyen a szükséges orvosi és pszichológiai támogatás, segítő és megértő környezet a kapcsolódó érzések feldolgozásához. Hiszen minden nőnek joga van döntést hozni saját teste felett ebben a személyes és összetett kérdésben. Akár tetszik, akár nem.

Annak ellenére, hogy számos országban törvényileg megengedett az abortusz, jogi és politikai szabályozások, társadalmi normák és kulturális, vallási nézetek egyaránt befolyásolhatják a nők választási jogát világszerte. Az Egyesült Államok például egy két lábon járó paradoxon: míg Texas és Oklahoma államokban nem elérhető az abortusz, addig Kalifornia, Washington és New York államokban szabad a hozzáférés.

Más a helyzet a világ túlfelén: míg Kínában az abortusz széles körben elérhető és a családtervezési politikák részeként támogatott, addig a Fülöp-szigeteken szigorúan tiltott. Argentína sem túl régóta tekinthető a haladó szellemű országok egyikének, hiszen csak 2020-ban legalizálta az abortuszt, Marokkóban pedig az csak akkor megengedett, ha az anya életét fenyegeti a terhesség.

A hozzáférés joga

Az abortuszhoz való hozzáférés kérdése szorosan összefonódik az emberi jogokkal. Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata egyértelműen kijelenti, hogy minden embernek joga van az egészséges élethez és az önrendelkezéshez, ideértve a reproduktív jogokat is. Ez magába foglalja a jogot a biztonságos és törvényes abortuszhoz is. Azonban számos országban még mindig a törvényes korlátozások, a társadalmi stigma és a vallási befolyás miatt korlátozzák ezt a jogot.

A jogalkotók által hozott törvényes korlátozások jelentős emberi jogi aggályokat vetnek fel, ami veszélyezteti a nők egészségét és életét. A társadalmi stigma miatt az abortusz tabunak számíthat, szégyenérzethez, bűntudathoz és elszigeteltséghez vezethet azoknál a nőknél, akik a terhességmegszakítás mellett döntenek. A vallás pedig szintén jelentős szerepet játszik a nők döntéshozatalában, különösen azokban az országokban, ahol az erősen befolyásolja a törvényhozást.

A Roe VS. Waid óta megszaporodtak a világon az abortusszal kapcsolatos tüntetések
Fotó: Cindy Monaghan/Getty Images

Türkmenisztánban 2015-ben a kormány olyan törvényt alkotott, amely csak öt hétig engedélyezi az abortuszt, illetve csak bizonyos körülmények között engedik azt, például, ha az anya életét veszélyezteti a terhesség vagy ha súlyosan beteg a magzat. Ez a szigorú szabályzás aláássa a nők jogait, méltóságát és egészségét, megtagadva tőlük az alapvető reproduktív egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést. Türkmenisztánban az iszlám vallási befolyás is jelentősen alakítja az abortuszhoz való hozzáállást.

Az iszlám tanítások szerint az élet szent, és minden formáját meg kell óvni, beleértve az emberi magzat életét is. (Egyébként nincs ez másképp a katolikus egyházban sem, hiszen az egyház tanításai szerint az élet a fogantatás pillanatától szent, és minden formáját meg kell védeni.)

Ugyan Türkmenisztán példájából azt látjuk, hogy egyes országokban a vallási nézetek befolyásolják (nagyrészt) az abortuszt, a jogi környezet és a társadalmi normák különbségei miatt is eltérő kihívásokkal kell szembenézniük a nőknek. Ezzel kapcsolatban elmondhatjuk, hogy kezd repedezni az eddig áthatolhatatlannak hitt plafon: Írországban 2018-ban népszavazáson döntöttek az abortusz törvényesítéséről, ami a hagyományosan katolikus országban nagy társadalmi változást jelez, Lengyelországban pedig hatalmas tüntetések törtek ki a szigorú abortusztörvények miatt 2020-ban.

Ez szintén rámutat arra, milyen mértékben befolyásolhatják a társadalmi normák és a jogi szabályozás az abortuszhoz való hozzáférést, s hogy ez milyen indulatokat vált ki az emberekből. Persze, a történet itt még nem áll meg, hiszen olyan, egyéb tényezőkkel is számolni kell a téma kapcsán, mint például a kor, politikai nézetek, orvosi tanácsadás és tájékoztatás, klinikák elérhetősége és pénzügyi korlátok.

A törvények ára

A felsoroltak miatt a nők gyakran illegális, olykor veszélyes módszerekhez kénytelenek folyamodni, ha terhességmegszakítást fontolgatnak. Az illegális abortuszok gyakran nem megfelelő körülmények-, orvosi ellátás között zajlanak, ami súlyos egészségügyi kockázatokkal járhat számukra, beleértve az esetleges sérüléseket, fertőzéseket, és akár halált is.

Egy Amanda Zurawski nevű nő például életveszélyes állapotban került kórházba, miután Texas állam megtagadta tőle az abortuszt. A Nebraska-i törvényhozás anya és lánya közötti Facebook üzeneteket használta fel, hogy bebizonyítsa a 19 éves Celeste Burgess abortusztablettákkal vetett véget terhességének, ezért kilencven nap börtönbüntetést kapott, anyja pedig bűnösnek vallotta magát illegális abortuszban. Egy Wisconsinban elvetélt nőt kiutasítottak a kórházból és küldtek haza orvosi felügyelet nélkül, egy texasi nőnek pedig 18 órát kellett vezetnie, hogy ellátást kapjon méhen kívüli terhességére.

glamour plusz ikon Még mindig az EU-s tagállamok után kullogunk abortusz ügyben - íme a magyar valóság 2024-ben

Még mindig az EU-s tagállamok után kullogunk abortusz ügyben - íme a magyar valóság 2024-ben

Emellett elmondható, hogy különösen a vidéki és szegényebb régiókban továbbra is problémás lehet a nők számára az abortuszhoz való hozzáférés, aminek okai a tájékozatlanság, a szociokulturális normák, gazdasági korlátok, és az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés hiánya. A Dél-Afrikai Köztársaságban például (bár a nőknek törvényes joguk van az abortuszhoz), a vidéki területeken élő nők gyakran küzdenek a hozzáféréssel, mivel a szolgáltatások sokszor nem elérhetők vagy túl drágák számukra.

Ezzel szemben bár azt gondolnánk, hogy India le van maradva e tekintetben, az ország viszonylag liberális abortuszpolitikával rendelkezik. Az Abortusz Törvény 1971-ben történt módosítása óta az abortusz engedélyezett az országban a terhesség egészen a terhesség huszonnégy hetéig, különböző feltételek mellett. India számos klinikája és egészségügyi központja széleskörű abortusz szolgáltatásokat kínál, ami az abortusz turizmus szempontjából vonzóvá teszi az országot. Ez azt mutatja, hogy a különböző országokban az abortuszhoz való hozzáférés milyen változó lehet.

A téma, ami még mindig tabu

Az abortusz megosztó téma, amelyről a nők gyakran még a közvetlen családtagjaikkal és barátaikkal sem mernek beszélni, hiszen az empátia és támogatás helyett gyakori az ítélkezés. Ez azt jelenti, hogy sokan nem mernek segítséget sem kérni még akkor sem, ha nagy szükségük lenne rá.

A döntés elképesztő testi és lelki megterheléssel jár
Fotó: MT Stock Studio/Getty Images

Épp ezért kritikus fontosságú az olyan ismert emberek hangja, akik nem féltek megosztani történetüket a nagyközönséggel. A külföldi sztárok közül Uma Thurman, Alyssa Milano és Nicki Minaj is nyíltan beszéltek abortuszukról korábban, hangsúlyozva a döntés nehézségét és a személyes jogok fontosságát. (Thurman és Minaj tinédzserként, míg Milano a húszas évei elején végeztette el a terhességmegszakítást.)

Magyarországon Soma a Mokkában beszélt arról, hogy nem kezelte kellő tudatossággal saját abortuszát, és hangsúlyozta, hogy a nőket lelkileg fel kell készíteni a folyamatra. Mellette Vasvári Vivien is megosztotta már a közönséggel saját abortusz-történetét, miszerint mennyire nehéz volt számára fiatal lányként a beavatkozás mellett dönteni.

A társadalmi normák, vallási hiedelmek, jogi szabályozások, politikai nézetek, a kulturális attitűdök, a klinikák elérhetősége, pénzügyi korlátok, valamint a kihívások és következmények erőteljesen befolyásolhatják az abortusz megítélését és hozzáférhetőségét világszerte. Fontos, hogy a világ minden nőjének törvényes és biztonságos legyen az abortuszhoz való hozzáférése, emellett legyen szabad választási lehetősége, ami magába foglalja a megfelelő tájékoztatást, az orvosi ellátást és az intézményes támogatást lehetővé téve számukra, hogy felelős és méltóságteljes döntéseket hozzanak saját testükről, jólétükről és életükről.