Dizájner táskák helyett a valódi luxus a tányéron kezdődik, a százezres kávé és a milliós dinnye csak a kezdet
Kaviár, kobe marha, szarvasgomba. Több közös is van bennük: azontúl, hogy élelmiszerek, közismerten drágák. Vannak olyan élelmiszerek és ételek, amelyeket nem kóstolunk mindennap, sőt, lehet, hogy soha, merthogy rendkívül drágák. Tudvalévő, hogy a kaviárt aranyárban mérik, és hogy a szarvasgomba-fogyasztás is drága hobbi. Kérdés azonban, hogy mi határozza meg ezeknek az árát, a kitermelés, a megtalálás vagy a ritkaságuk? A válasz egyszerű: hol ez, hol az, hol egyik sem.
Nehezítő körülmény, hogy nemcsak maga a beszerzés drága az éttermek számára, hanem a hozzáértés is. Ezeknek az élelmiszereknek a többsége szakértelmet kíván, így az elkészítését nem bízzák rá akárkire, hiszen az esetleges károk, amiket egy tapasztalatlan séf okoz, milliókban mérhetőek.
A világ legdrágább ételei
Számos állati és növényi eredetű drága élelmiszer van a piacon, még olyan is, amelyről nem is feltétlenül gondolnánk, hogy kincset ér, merthogy ott lapul a fűszertartó-szekrényünkben!
Kobe marhahús: Ez egy igen különleges marhahúsfajta, merthogy az úgynevezett wagyu szarvasmarhából származik, ami egy fajtiszta japán fekete szarvasmarha. Maga a kobe azonban egy minősítés, amit csak az a marha érdemel ki, amely a Nyugat-Japánban található Hyogo területén született, élt és lelte halálát.
A szakemberek az állatok gondozása során ügyelnek arra, hogy csakis gabonafélékben gazdag élelmiszert kapjanak, hiszen ez járul hozzá a húsuk magas zsírtartalmához és puha textúrájához. Ez azonban nem elég, mert az előállított húsnak egy bizonyos húsminőségi besorolással kell rendelkeznie ahhoz, hogy kobe legyen. Nem véletlen tehát, hogy a szigorú szabályok miatt évente csupán három-négyezer ilyen állat kerül a piacra, és csupán nagyjából ezret szánnak exportra. Az ilyen különleges húsféle akár kilencvenezer forint is lehet kilónként, attól függően, hogy az állat mely részéről van szó.
Fehér szarvasgomba: A szarvasgombáról tudvalévő, hogy igen értékes. Ez a föld alatt fejlődő gombaféle jellegzetesen földízű jegyekkel bír, és a fehér szarvasgomba némi fokhagyma-aromával is kecsegtet. Jellemzően tésztára vagy rizottóra reszelik ízesítésképp, de rendkívül finom olaj is készül belőle. Az olaszországi Piemont régiójában termő Alba szarvasgomba Horvátország és Szlovénia egyes részein is megtalálható, ám a növekedéséhez nem csupán a megfelelő éghajlatra van szükség!
Ez a gombafajta ugyanis bizonyos fák gyökeréhez csatlakozva képes fejlődni, ráadásul nem egyoldalú kapcsolat formájában, hiszen a gomba gondoskodik arról, hogy a fa könnyebben felvegye a vizet és az ásványi anyagokat a talajból, „cserébe” a fa a gombát cukorral táplálja. Nemcsak a fa szükséges azonban a fejlődéséhez, hanem az állatok is, hiszen azáltal, hogy megeszik, a gombaspórákat szétszórják, így segítve a terjeszkedésben. Nem meglepő hát, hogy rendkívül nehéz létrehozni ezt a környezetet a gomba számára egy kontrollált közegben, ezért van az, hogy a szarvasgombát gyűjtik, mintsem termesztik. Ez az oka annak, hogy húsz grammnyi fehér szarvasgomba a cikk írásakor negyvenezer forintba kerül.
Kaviár: A kaviárról tudvalévő, hogy a luxusételek sorát gyarapítja. Ez, a rendszerint tokhalak ikráiból készülő finomság, általában előételként kerül az asztalra, mégpedig pirítósra vagy bagettre kanalazva. A legdrágább kaviárféle a belugához tartozik, amely egy bájos, bálnára emlékeztető óriás. Huszonöt éves korában éri el az ivarérett kort, így már csak az időtényező miatt is drága finomság.
A tokhalak esetében nem kell ennyit várni a kaviárra, de esetükben az ikrához csupán műtéti eljárás során lehet hozzáférni, ami a hal vesztét is okozza, így egy tízkilós halból nagyjából 70 dkg ikra nyerhető ki. Drágán mérik hát ezeket a különlegességeket: 10 dkg tokhal-ikra több tízezer forint, egy kiló beluga kaviárért pedig kétmillió forintot kérnek.
Li Mengyi: „A gasztronómia szépsége, hogy minden embert összeköt”
Sáfrány: Parkokban és kiskertekben gyakran látott krókuszvirág szárított bibéjéből készülő fűszer. Utánozhatatlan aromája és színe számos étel kísérője, így az egyszerű húslevesé is. Túlzásba azonban nem szabad vinni a használatát, mert markáns ízt tud adni az ételeknek! Leginkább Iránban termesztik, és a világ legdrágább fűszereként tartják számon. Ennek oka elsősorban az időigényesség, merthogy a bibék betakarítása meglehetősen pepecselős folyamat, és lassan is gyűlik, hiszen egyetlen virág csupán három szál sáfrányt ad, amiket egyenként csipesszel távolítanak el. Egy gramm sáfrány négyezer forintba kerül, ám előnye, hogy ha okosan használjuk, sokáig kitart.
Fekete görögdinnye: Más néven Densuke rendkívül ritka, és csakis Japán északi részén, Hokkaido szigetén található meg. Húsa ropogós, íze mint a mézé, és egy kis eperíz is észrevehető benne. Bár kaphatóak a dinnyéből származó, termeszthető magok, csak akkor számít Densukénak, ha ebből a régióból származik, ugyanis az ezen a területen található talaj tesz arról, hogy autentikus legyen! A Hokkaidóban található vulkanikus talaj rendkívül gazdag különböző ásványi anyagokban és tápanyagokban.
Ez a dinnyeféle kifejezetten szereti a hűvös éghajlatot, és a vizet sem veti meg. Évente mindössze tízezer darab terem belőle, és ez is magyarázat arra, hogy miért kérnek érte sokat. Általában licitálni lehet rá, a kikiáltási ár pedig 250 dollár, azaz nagyjából 85 ezer forint szokott lenni, és akkora rá a kereslet, hogy 2008-ban valaki több mint kétmillió forintnyi dollárt adott egy ilyen dinnyéért.
A világ legdrágább italai
Ételeken túl is van élet, hiszen számos olyan italféleség van, amiért mélyen a pénztárcánkba kellene nyúlni, ha fogyasztani akarnánk.
Kopi luwak kávé: A világ talán legismertebb kávéja, nem úgy az íze, hanem inkább készülésének körülményei miatt. Ez az a kávékülönlegesség, ami a jól ismert, Indonéziában őshonos cibetmacska segítségével kerül a csészébe.
A kávébabokat elfogyasztó állat ürülékéből nyerik ki a kávébabokat, miután az az emésztőrendszerben megerjedt és részben bomlásnak indult, ami különleges aromát kölcsönöz neki. Természetesen a fogyasztást alapos tisztítás és pörkölés előzi meg, csak ezután kerülhet a csészékbe, melynek rendkívül gazdag, csokoládés-karamelles íze van. Tíz deka kávéért nagyjából 12 ezer forintot kell fizetnünk.
Ízek, imák, szemétdomb és patkányok - Bali az Instagramon túl
Henri IV Dudognon Heritage Cognac: A „minden konyakok atyjának” is nevezett italféleség száz éven át érik, üvege pedig platinából és 24 karátos aranyból készül, amelyet további hatezer gyémánttal díszítenek. Száz milliliter ebből az itókából ötmillió forintba kerül – természetesen az üveggel együtt.
Macallan whisky: A Macallan malátawhisky különlegessége, hogy 1946-ban került hordókba, és 1986-ban üvegekbe. Negyven év története hordóban, és csaknem ugyanennyi üvegben, ennek ára van, és nem is kevés: 750 milliliter belőle csaknem 11 millió forintba kerül.
Chateau Margaux: A Chateau Margaux egy Bordeaux-i bor, a legdrágább üvege pedig 1787-ből származik. Különlegessége nemcsak az évjáratban rejlik, hanem egykori tulajdonosában is, hiszen az Amerikai Egyesült Államok harmadik elnöke, maga Thomas Jefferson tudhatta magáénak. Ezt az üveg bort 1989-ben 210 ezer euróért, akkori áron 83 millió forintért vették meg, így könnyen lehet, hogy ez a világ valaha volt legdrágább bora.
Világunk bővelkedik drága élelmiszerekben és italokban, melyeket nem csak koruk tesz egyedivé és luxustermékké.
előfizetésem
Hírlevél