A legjobb földelési technikák, ha úgy érzed, a szorongás határozza meg a hétfőidet

A földelési technikák olyan tudatos gyakorlatok, amelyek bárhol és bármikor képesek feldobni a hangulatunkat és javítani a közérzetünket
A földelési technikák olyan tudatos gyakorlatok, amelyek bárhol és bármikor képesek feldobni a hangulatunkat és javítani a közérzetünket
Fotó: Shutterstock

Ahogy a földelés elvezeti a villámcsapás nagy energiájú elektromos kisülését, úgy a mentális egészségünket támogató földelési technikák is arra szolgálnak, hogy nyugalomra leljünk, és a jelen pillanatra koncentrálva hatékonyan szembenézzünk a nem kívánt, vagy kihívást jelentő negatív érzelmekkel és emlékekkel.

A földelési technikák olyan tudatos gyakorlatok, amelyek bárhol és bármikor képesek feldobni a hangulatunkat és javítani a közérzetünket, enyhítve a stresszt és a szorongást. Rendkívül hatékonynak bizonyulhatnak továbbá a depresszió, a disszociáció, valamint a PTSD (poszttraumás stressz szindróma) tüneteinek kezelésekor is. Cikkünkben elhoztunk pár módszert, amely földeli a nyugtalanságot.

A földelés kapcsolódás önmagunkhoz

Egy szorongással teli időszak, egy pánikroham, vagy egy traumatikus reakció során az érzelmeink hajlamosak lehetnek átvenni az irányítást az elménk felett. Az érzékszerveinkhez való tudatos kapcsolódás azonban kiválóan alkalmas arra, hogy a jelen pillanatban lehorgonyozva segítsen leküzdeni a nyugtalanító gondolatokat. A látás, hallás, szaglás, érintés és ízlelés, sőt még az elménk irányított képzelőereje is képesek lehetnek arra, hogy az energiánkat visszaadjuk az anyatermészetnek.

glamour plusz ikon Steiner Kristóf: „Már nem ahhoz mérem magam, hol vagyok ahhoz képest, ahol mások tartanak”

Steiner Kristóf: „Már nem ahhoz mérem magam, hol vagyok ahhoz képest, ahol mások tartanak”

Létezik például egy olyan vizualizációs meditáció típus, amelynek során azt kell elképzelnünk, ahogy a lábfejünk apró gyökereket vet, amelyek szép lassan terjeszkedve egyre masszívabb stabilitást biztosítanak számunkra, miközben a törzsünk és a végtagjaink is erős fává változva segítenek tudatosan jelen lenni a testünkben. Ez a fajta haladó szintű vizualizáció rendkívül hatékony módja a felgyülemlett feszültség elvezetésének, de lássunk pár egyszerűbb példát is.

Számos földelési technika létezik, hogy a figyelmed visszahozd a jelenbe
Fotó: Shutterstock

Fizikális földelési technikák

  • Lélegezz mélyeket: próbáld egyre lassítani és mélyíteni a be- és kilégzéseket – a koncentrálásban akár a „be” és „ki” szavak ismétlése is segíthet. Sajátíts el egy számodra szimpatikus légzésgyakorlatot, például a 4-7-8 technikát, amelyhez bárhol és bármikor visszatérhetsz.
  • Tedd vízbe a kezed: tartsd a kezeidet először meleg, majd hideg víz alá, és ha kell, ismételd meg többször a hőmérséklet változtatását. Mindeközben figyeld meg, milyen érzések járják át az ujjaidat. A gyakorlat kánikula idején egy jégkocka kézben tartásával is kiválóan működik.
  • Érints meg valamit: keress tárgyakat a közeledben, és figyeld meg, hogy puha vagy kemény, könnyű vagy nehéz, meleg vagy hűvös érzés jár-e át, amikor a kezedbe veszed őket. Milyen a színük és a textúrájuk? Akár tarts magadnál egy olyan tárgyat, amelynek a megérintése komfortérzést nyújt.
  • Ízleld meg a kedvenc ételed vagy italodat: vegyél magadhoz apró és lassú, tudatos falatokat vagy kortyokat egy olyan finomságból, amely mindig jobb kedvre derít, vagy épp egy forró, nyugtató teából. Engedd meg magadnak, hogy teljes koncentrációval élhesd át ezeket a kellemes ízeket.
  • Élvezz egy finom illatot: legyen szó gyógyfüvekről vagy fűszerekről, esetleg a számodra legkedvesebb szappanról, gyertyáról vagy illóolajról, add át magad a szaglásnak pár percre. Lélegezd be hosszan és mélyen a kedvenc illatodat, esetleg fordulj a levendula vagy a kamilla nyugtató erejéhez.
  • Hallgasd a körülötted lévő hangokat: állj meg egy pillanatra, és figyeld meg, milyen zajok vesznek körül. Hallasz madárcsicsergést, esetleg az ablakod alatt haladó forgalom zaját? Kutyák ugatását, vagy éppen emberi párbeszédet? A hangok segíthetnek arra fókuszálni, hogy jelenleg hol vagy.
  • Mozgasd át magad: már egy egyszerű nyújtózkodás során is megfigyelhető, hogy épp milyen érzések járják át a tested, de ebben akár a jóga vagy bármely kedvedre való mozgás a segítségedre lehet. Akár tegyél egy rövid sétát, és koncentrálj a lépéseid ritmusára, valamint arra, ahogy a lábaid a talajt érik.

Az 5-4-3-2-1 technika

A fent felsorolt egyszerű technikák mind az öt érzékszerv egyikének felerősítésével dolgoznak. Létezik azonban egy olyan módszer is, amelynek során az összes érzékre való egymás utáni koncentráció a cél. Az 5-4-3-2-1 gyakorlása során nevezz meg öt dolgot, amit látsz, négy dolgot, amit hallasz, három dolgot, amit meg tudsz érinteni, kettő dolgot, aminek érzed az illatát, valamint egyet, aminek érzed az ízét. A körülötted lévő dolgok érzékelésének listázása hatékonyan földeli a feszültséget. Hiszen vagy az adott problémába merülve aggódsz valami miatt, vagy visszahozod a tudatosságod azáltal, hogy konkrét feladatot adsz magadnak.

Állj meg egy pillanatra, és figyeld meg, hogy milyen zajok vesznek körül
Fotó: Shutterstock

Mentális földelési technikák

  • Ismételj vagy szavalj valamit: fantasztikus hatással lehet a mentális egészségedre, ha megtalálod a számodra megfelelő, megnyugtató és biztató affirmációkat. A nyugtalanító gondolatokról azonban az is elterelheti a figyelmed, ha a kedvenc dalod vagy versed sorait ismételgeted magadban.
  • Horgonyozd le magad pár megállapítással: ez akár úgy is hangozhat, hogy „(Teljes név) vagyok. X éves vagyok. (Város neve) a lakhelyem. Ma május 8-a, szerda van, délelőtt 10 óra 33 perc. Épp az íróasztalomnál ülök, és dolgozom.” Akár azt is hozzáteheted, hogy épp mit érzel, vagy mit látsz magad körül.
  • Vizualizálj valamit, ami biztonságérzettel tölt el: legyen szó egy tevékenységről, amelyet szívesen végzel, egy helyről, ahol mindig jól érzed magad, esetleg a szeretteid hangjáról vagy érintéséről, próbáld meg a részletesen elképzelni ezt a pozitív állapotot, és eltölteni benne pár percet.

glamour plusz ikon Micimackó ADHD-s, Nyuszi OCD-s, Róbert Gida skizofrén - Gyerekkorunk kedvenc karakteri valóban mentális zavarokat reprezentálnak?

Micimackó ADHD-s, Nyuszi OCD-s, Róbert Gida skizofrén - Gyerekkorunk kedvenc karakteri valóban mentális zavarokat reprezentálnak?

Vissza a természetbe

Nem is kérdés, hogy a felgyülemlett feszültséget leghatékonyabban kint a szabadban, a természet lágy ölén tudod földelni. Csodáld meg minél gyakrabban a napfelkeltét és a naplementét, valamint a hold telését és fogyását. Kertészkedj vagy ültess növényeket az ablakodba. Fürdőzz meg az erdő tisztító energiájában, érintsd meg a fákat, sétálj mezítláb a fűben. Amennyiben teheted, látogass el a szokásosnál gyakrabban sós vagy termálvízhez.

GLAMOUR-tipp: Amint enyhülnek a szorongás tünetei, próbáld meg tiszta elmével feltérképezni, mi okozza a nyugtalanságot. A naplózás és a terápia hatékonyan támaszt nyújthatnak a nyomasztó érzések feldolgozásakor.