Hízást és hiánybetegségeket okozhat a gluténmentes diéta
A gluténmentes étrend a cöliákia és a gluténérzékenység miatt kifejlesztett speciális étkezési forma. Ugyanakkor gluténmentesen étkezni, ma már egyre népszerűbb táplálkozási –divat- irányzat is - ugyanis egyre több olyan ember is dönt a glutén elhagyása mellett, akiknél nem diagnosztizáltak ilyen egészségügyi problémát. De valóban szükség van erre?
Kéri Fanni, az Oktogon Medical Center dietetikus-szakértőjének segítségével jártuk körbe a témát: Kiknek is ajánlott valójában a gluténmentes diéta, milyen előnyökkel és veszélyekkel járhat a nem gluténérzékenyek számára, és mire érdemes odafigyelni, ha valaki mégis gluténmentes életmódot szeretne folytatni.
Mi az a glutén és mikor jelent problémát?
A glutén búza, árpa és rozs gabonafélékben található fehérjekomplex, amelynek fő funkciója, hogy rugalmasságot biztosítson a kenyérnek és más pékárunak. Viszont sajnos nem mindenki számára előnyös a fogyasztása. Két érintett csoportot tudunk megkülönböztetni, akik számára kiemelt jelentősége van a gluténmentességnek: a cöliákiás betegeket és a nem-cöliákiás gluténérzékeny (NCGS) személyeket.
A cöliákia egy autoimmun betegség, amely a gluténnal szembeni intolerancián alapul. A cöliákiás személyek számára a glutén fogyasztása súlyos gyulladást okoz a vékonybélben, ami roncsolhatja a bél belsejét borító nyálkahártyát. Ez a károsodás megakadályozza a tápanyagok megfelelő felszívódását, ami tápanyaghiányhoz és egyéb egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például csontritkulás, idegrendszeri problémák, és meddőség. Kezelésükre a szigorúan gluténmentes diéta az egyetlen ismert megoldás, melyet életük végéig be kell tartaniuk.
A nem-cöliákiás gluténérzékenységben érintetteknél a tünetek hasonlóak lehetnek a cöliákiához, de nincsenek jelen a bélben lévő gyulladásos vagy autoimmun károsodások. A NCGS-ben szenvedők gyakran számolnak be hasi fájdalomról, puffadásról, fejfájásról, fáradtságról és bőrproblémákról. A tünetek enyhítésére a gluténmentes diéta segtíség lehet, de fontos, hogy ezt orvosi javaslat és felügyelet mellett folytassák, mivel más táplálkozási hiányosságok is állhatnak a tünetek hátterében.
Mik a gluténérzékenység első jelei?
Az első jelek általában emésztési zavarok, jellemzően hasi fájdalom, puffadás, hasmenés vagy székrekedés jelentkezik gyakrabban olyan ételeknél (az összetételekről meg kell győződni), melyek glutént tartalmaznak - ha ezek a tünetek rendszeresen előfordulnak, szakemberhez kell fordulni.
Az orvos első lépésként vérvizsgálatra küldi a pácienst, s ha az eredmény pozitív, az utalhat gluténérzékenységre, de még önmagában nem elegendő: javasolt még endoszkópiát végezni, amelynek során egy kis kamerával megvizsgálják a vékonybél belső felületét, és szövetmintát vesznek biopsziához. Ez a vizsgálat elengedhetetlen a cöliákia diagnózisának megerősítésében.
Született 2010-ben, megbukott majd meghalt 2020-ban - A Girlbossok tündöklése és bukása
A gluténmentes étkezés ma egyre nagyobb teret hódít, és azok is elhagyhák a glutént, akik nem szenvednek gluténérzékenységben. Lehet-e ennek negatív hatása?
A cölikáliás betegek számára a gluténmentes étkezés a cöliákia kezelésének az egyetlen módja. A nem-cöliákiás gluténérzékenységben szenvedők tünetei kevésbé súlyosak, mivel az immunrendszerük nem támadja meg a bélfalat, de a glutén kerülése enyhítheti a tüneteiket és javíthat az életminőségükön. A búzaallergiások immunrendszere szintén reagál a búzában található fehérjékre, beleértve a glutént is, így számukra ugyancsak elengedhetetlenül fontos a gluténmentes diéta.
Azonban a diéta népszerűsége az utóbbi években valóban robbanásszerűen megnőtt azok körében is, akik nem szorulnak orvosi indokból gluténmentes étrendre. Az elmúlt évtizedek trendje az a gondolat, hogy gluténmentesen élni egészségesebb, sokan úgy vélik, hogy segíthet a fogyásban, javítja az energia szintet, ezért önkényesen azt választják, hogy gluténmentes életmódot folytatnak. De fontos megjegyezni, ha valaki nem szenved cöliákiában vagy gluténérzékenységben,
a gluténmentes diéta nem feltétlenül hoz egészségügyi előnyöket, sőt akár súlyos tápanyaghiányhoz is vezethet.
A gluténmentes termékek gyakran magasabbak kalóriatartalommal, több cukorral és zsírokkal bírnak, miközben alacsonyabb a vitamin- és rosttartalmuk. Ezért ez az étrend a nem gluténérzékenyeknél súlygyarapodáshoz is vezethet, hosszú távon pedig hiánybetegségekhez, mint például vashiány, kalciumhiány, vagy rosthiány ami kellemetlen emésztési problémákat okozhat.
Ha valaki az egészségügyi állapotától függetlenül gluténmentes diétát szeretne folytatni fontos, hogy mindenképpen konzultáljon egy táplálkozási szakértővel, hogy elkerülje a tápanyaghiány kialakulását. Szakemberként azt gondolom, hogy a valaki nem szenved cöliákiában vagy gluténérzékenységben, teljesen felesleges a glutén teljes kizárása az étrendjéből, mivel ez a táplálkozási mód komoly tápanyaghiányokhoz vezethet anélkül, hogy bármilyen valódi egészségügyi előnyt nyújtana.
Továbbá, a gluténmentes diéta követése nélkülözheti a táplálkozási sokféleséget, ami csökkentheti az étrend általános tápértékét. Nagyon fontos a változatos étrend kialakítása, így természetesen a nem érzékenyeknek is érdemes beiktatni egyes gluténmentes gabonákat, a teljesértékű egyébként glutént is tartalmazó étrendjükbe, de hangsúlyozom, hogy semmiképpen sem ajánlott a gltutén teljes kizárása.
A bélrendszer egészsége a tányérodnál kezdődik
Hasznos tanácsok a szakértőtől
Íme, néhány tipp és alternatíva, amelyek segítenek fenntartani egy ízletes és tápláló gluténmentes étrendet vagy jó opciók lehetnek ha szeretnénk gluténmentes gabonákat is beiktatni az étrendünkbe.
Gluténmentes gabonafélék és keményítők:
- Rizs: A rizs teljesen gluténmentes, és sokféleképpen felhasználható, legyen szó akár főételről vagy köretről.
- Kukorica: Kukoricadara, polenta vagy kukoricaliszt remek alapanyagok lehetnek különböző ételekhez.
- Hajdina: Bár a neve megtévesztő lehet, a hajdina gluténmentes és kitűnő alapanyag palacsintákhoz, tésztákhoz és más süteményekhez.
- Quinoa: Magas fehérjetartalmú, gluténmentes opció, amely remekül illeszkedik salátákba de akár köretkén is tökéletes.
- Tapióka: Levesek és mártások sűrítésére kiválóan alkalmas.
Főzési és vásárlási tippek:
- Olvasd el a címkéket: Mindig ellenőrizzük az élelmiszercímkéket, hogy biztosak legyünk benne, hogy az adott termék nem tartalmaz glutént.
- Kereszt-szennyeződés elkerülése: A gluténmentes étkezés során fontos figyelemmel lenni a kereszt-szennyeződésre, különösen közös konyhában. Használj külön vágódeszkákat, edényeket és evőeszközöket a glutént nem tartalmazó ételek elkészítéséhez.
- Gluténmentes sütőpor és egyéb sütési alapanyagok: Érzékeység esetén kimondottan fontos, hogy sütemények és egyéb sült finomságok elkészítéséhez mindig gluténmentes alapanyagokat (beleértve a sütőport is) válasszunk.