Gyakran fáj a fejed? Gluténérzékenység is okozhatja - így győződhetsz meg róla

2025. május 8.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az utóbbi évtizedekben egyre több embert diagnosztizálnak gluténérzékenységgel, sokaknál viszont akár évekbe is beletelik, mire kiderül, hogy a glutén okozza a panaszait. Ennek egyik legfőbb oka, hogy nem minden esetben könnyű kimutatni, a hozzá társuló tünetek pedig gyakran több különböző állapotra is utalhatnak. Gondoltad volna például, hogy még a fejfájás is utalhat rá?

Gyakran fáj a fejed? Gluténérzékenység is okozhatja - így győződhetsz meg róla
Fotó: KoolShooters / Pexels

Fejfájás rengeteg okból jelentkezhet nálunk, és gyakran nincs is szó arról, hogy betegséget jelezne. Ha viszont rendszeresen küzdünk vele, esetleg más tüneteink is vannak, vagy kifejezetten gluténtartalmú ételek és italok fogyasztása után érezzük azt, hogy nincs minden rendben a szervezetünkkel, nagyon fontos, hogy cselekedjünk. Ivanics-Fekete Dóra segít eligazodni, hogyan ismerhetjük fel, ha gluténérzékenység miatt nem érezzük jól magunkat, és azt is, mit tehetünk ilyenkor, mikor érdemes szakemberhez fordulnunk.

Cöliákia, búzaallergia, esetleg NCGS?

„A gluténérzékenység több kórképet is jelenthet, első körben ezeket érdemes megkülönböztetni egymástól” - mondja Ivanics-Fekete Dóra. Ha tehát valaki számára gondot jelent a glutén, még nem lehet biztos benne, pontosan mivel áll szemben. A szakértő a cöliákia, a búzaallergia és a gyakran csak NCGS-ként emlegetetett nem cöliákiás gluténérzékenység jellemzőire is felhívja a figyelmet:

Cöliákia: örökletes, genetikailag meghatározott autoimmun betegség. A gluténtartalmú gabonákat nem tudja feldolgozni a szervezet, ellenanyag termelődés indul meg a saját szövetek ellen. Az emésztőszervrendszeri tünetek mellett egyéb tünetek is jelentkezhetnek például a csontrendszerben, bőrön a kialakult felszívódási zavar miatt, így nem mindig egyértelmű és könnyen felismerhető.

Búzaallergia: a búza fehérjéire adott kóros immunválasz okozza. Az IgE-antitestek szerepet játszanak a kialakulásában, azonban egyik típusában nem ez az antitest felelős az allergia kialakulásáért, így nem mindig könnyen diagnosztizálható.

6 nyomós ok, amiért megéri minél több zabkását enned a szakértő szerint

Itt vannak az első fotók a havazásról - galéria

Nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS): a cöliákiához hasonló, de enyhébb tüneteket tapasztal az érintett. Nehezen diagnosztizálható, mivel a cöliákia diagnózisához használt vizsgálatok (vérteszt és bélbiopszia) ebben az esetben negatívak.

A mielőbbi felismerés rengeteget számíthat

Ha valaki nem tudja, hogy gluténérzékeny, ezért nem is étkezik gluténmentesen, annak sajnos komoly következményei is lehetnek, kezdve azzal, hogy gyulladást idézhet elő a szervezetben. „Minél tovább fogyaszt az ember gluténtartalmú ételeket gluténérzékenyként, annál nagyobb mértékű gyulladás alakul ki a szervezetben, ezáltal fokozódnak a tünetek, a felszívódási zavarok és az ezek következményeként kialakuló változatos problémák” - hívja fel rá a figyelmet a dietetikus.

A fejfájás is utalhat rá

Gluténérzékenyként gluténtartalmú étel fogyasztása után fejfájás, akár migrén jelentkezhet. Ennek oka, hogy a szervezet a glutént idegen anyagnak érzékeli, így ellenanyagot termel. Ez egy gyulladáskeltő reakció, ami, ha az agyban történik, egy bizonyos régióhoz érve a migrénhez kapcsolódó fájdalom érzékelését hozza létre” - mondja Ivanics-Fekete Dóra, és azt is hangsúlyozza, a szervezetünk sok más módon is jelezheti, hogy gluténérzékenységgel állunk szemben:

  • Emésztőszervrendszeri panaszok, mint a hasmenés, haspuffadás, telítettség érzés, étvágytalanság, zsírfényű széklet.
  • Emellett a felszívódási zavarokból adódóan lehet fáradékonyság, izomfájdalom, izomgyengeség, csontritkulás, fogzománc hibák, hajhullás, köröm töredezés, termékenységi problémák.
  • Bőrproblémák közül kiemelendő a pikkelysömör és a hámló, erősen viszkető kiütés.
  • Általában laborleletből kiderülő tünetek a K-vitamin hiány, albuminhiány, kalcium hiány, vérszegénység.

Fontos, hogy komolyan vegyük

A szakértő kiemeli, hogy a fejfájás általában nem feltétlen betegséget jelez. Ha csak alkalomszerűen alakul ki, annak oka lehet a stressz, a kialvatlanság, az időjárási változások, a kevés folyadék fogyasztása. Vagyis nem kell minden esetben aggódnunk, ha fáj a fejünk.

Ha viszont rendszeresen, vagy migrénszerű fejfájást tapasztalunk, azzal mindenképp érdemes szakorvoshoz fordulni és kivizsgáltatni. Ilyenkor a fejfájás helyétől és intenzitásától függően szakember segítségével határozható meg az ok a számos lehetőség közül (mint például idegrendszeri problémák, magas vérnyomás, nyaki gerinc betegségek..stb.).

Ekkor fordulj mindenképp orvoshoz

„Ha gyanús, kellemetlen, tartósan fennálló vagy gyakran visszatérő tüneteket tapasztalunk, mindenképp érdemes szakorvoshoz fordulni és kivizsgáltatni magunkat. Fontos, hogy amíg nincs pontos diagnózis, addig ne kezdjünk önállóan diétába, tehát semmiképp ne zárjuk ki a gluténtartalmú ételeket az étkezéseinkből. Ennek oka, hogy ha nem fogyasztunk glutént, akkor olyan mértékben lecsökken a szervezetben az ellenanyag, hogy az érzékenység nem lesz kimutatható” - figyelmeztet Ivanics-Fekete Dóra.

5 apró trükk, hogy elkerüld a délutáni fáradtságot a reggeli kávéd után

Itt vannak az első fotók a havazásról - galéria

Szigorú diétára lehet szükség

A dietetikus hozzáteszi, ha valamilyen furcsa tünetet tapasztalunk, fontos, hogy komolyan vegyük, ha pedig bebizonyosodik, hogy gluténérzékenyek vagyunk, betartsuk a hozzá kapcsolódó szigorú diétát. „Mindenképp fontos minél hamarabb orvoshoz fordulni és a diagnózis felállítása után azonnal elkezdeni a gluténmentes diétát. Ennek oka, hogy a szervezet addig folyamatos gyulladásban van, amíg gluténtartalmú ételeket fogyasztunk.

A következmény pedig a folyamatos csökkent ellenállóképesség a kórokozókkal szemben, csontritkulás és emiatt a csonttörések esélyének növekedése, illetve a bélrendszerben kialakuló daganatok kockázatának növekedése. Tehát mindenképp zárjuk ki étkezéseinkből, a búzát, a rozst, az árpát és az ezekből készült termékeket.

A zab sokszor felmerül még kérdésként, hogy azt is érdemes-e kerülni. Habár maga a zab nem tartalmaz olyan fehérjét, ami káros lehet gluténérzékenyeknek, azonban betakarítás során könnyen szennyeződhet búzával. Ezért a gluténmentesnek jelölt zabpelyhet és zabpehelylisztet válasszuk, ezek garantáltan nem fognak problémát okozni.”

A szakértő hangsúlyozza azt is, hogy a diéta betartásában nagyobb kihívást jelent a keresztszennyeződés elkerülése. „Ez azt jelenti, hogy figyelni kell, hogy még véletlenül se szennyeződjön gluténtartalmú élelmiszerrel az ételünk. Így érdemes a gluténmentes ételeket külön főzőedényben főzni, külön eszközöket és vágódeszkát használni. Kenyérpirítóba kapható mosható zacskó, így külön pirítót nem szükséges vásárolni” - mondja végezetül Ivanics-Fekete Dóra.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A gyerekkor írja a forgatókönyvet a szerelemhez?

glamour plusz ikon A gyerekkor írja a forgatókönyvet a szerelemhez?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Te tudod melyik az a gyógynövény, amelyik hidratál, nyugtat és még az íze is jó? Most eláruljuk! (x)

Te tudod melyik az a gyógynövény, amelyik hidratál, nyugtat és még az íze is jó? Most eláruljuk! (x)

Itt az idő, hogy kiderüljön, mennyire tudsz takarékoskodni! - KVÍZ (x)

Itt az idő, hogy kiderüljön, mennyire tudsz takarékoskodni! - KVÍZ (x)

Itt a bizonyíték, hogy a stílusos öltözködés és a fenntarthatóság nem zárják ki egymást (x)

Itt a bizonyíték, hogy a stílusos öltözködés és a fenntarthatóság nem zárják ki egymást (x)

Tudtad, hogy a hialuronsav nemcsak a puha bőr elérésében segít? Mutatjuk, mi mindenre jó még! (x)

Tudtad, hogy a hialuronsav nemcsak a puha bőr elérésében segít? Mutatjuk, mi mindenre jó még! (x)