Milyen egy privát séf élete? Pillants be velünk Pintér Sándor mindennapjaiba!

Pinter Sándor táncművészként kezdte a pályafutását, mára az egyik legkeresettebb privát séf, aki hírességeknek főz
Pinter Sándor táncművészként kezdte a pályafutását, mára az egyik legkeresettebb privát séf, aki hírességeknek főz
Fotó: Veszely Bence

Milyen egy privát séf élete? Milyen a világ egyik legmenőbb hoteljában dolgozni vezető séfként? Hogyan lehet évek alatt felépíteni egy nemzetközi karriert? Milyen világsztárok otthonában vacsorát főzni? Kérdések, amelyekre egyetlen magyar tudja a választ: Pintér Sándor séf.

Pintér Sándorral a reggeli órákban találkozom Kelenföldön. Éppen Bécsbe indul, hogy privát séfként különleges gasztronómiai élményt kínáljon egy osztrák családnak, de néhány napja még vezető séfként irányította a világhírű Hard Rock Hotel konyháját. A szálloda azonban április végén kivonult Magyarországról, és a személyzetnek új munka után kellett nézni, köztük Sándornak is, aki végül visszatért a privát séfek különleges életéhez.

A kezdetek

„2022-ben kezdtem privát séfként dolgozni. Nagyon szerettem, viszont amikor 2023 tavaszán vezető séf állást ajánlott a Hard Rock Hotel, magam mögött hagytam a személyes projekteket. Mint látod, nem sok időre” – nevet Sándor, sugárzik belőle a boldogság, szemmel láthatóan nehéz kibillenteni ebből az állapotból. „Természetesen rosszul érintett a hír, hiszen egy jól működő csapattal dolgoztam. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem fogom folytatni azt a munkát, amit Magyarországon elkezdtem. Szeretném megváltoztatni hazánkban a vendéglátói kultúrát, legalábbis ami a konyhát illeti.

A vezető séf teljesen új szemléletmódot hozott, amelynek köszönhetően a csapatában dolgozó szakácsok kiélhették saját kreativitásukat. “Fontos a hierarchia a konyhán, elvégre őrült tempóban zajlik a munka, és kell valaki, aki irányítja a csapatot. Viszont nem mindegy, hogy ez az irányítás milyen minőségben történik. Nem értek egyet a régi trenddel, azzal, hogy a séf kiabál a munkatársaival és kérés helyett utasításokat ad. Ami azt illeti, azzal sem értek egyet, hogy séfnek szólítson a csapatom. Engem a konyhában inkább a saját nevemen hívjanak, mint ahogy mindenki mást.”

Sándor szerint régóta érett, hogy a magyar vendéglátósok megismerjék, milyen, ha egyenlő viszonyok közt dolgoznak. A profi séf szeretné átültetni hazánkba a külföldön bevált jó gyakorlatokat, ilyen az emberséges bánásmód is, amiről sajnos sok munkaadó megfeledkezik.

Nem létezik amerikai konyha

Ami a külföldi gasztronómiát illeti, Sándor kétségkívül az egyik legtöbbet tapasztalt séf hazánkban. Bejárta a világot, hogy folyamatosan képezze magát, legutóbb a Hard Rock Hotel kötelékében Atlantic City-ben és New Yorkban kereste az autentikus amerikai ízeket. Végül rájött, hogy amit keresett, valójában nem létezik. „Amerikának nincs saját konyhája, helyette számos nemzet ízeivel büszkélkedhet, gondoljunk csak a mexikói vagy az ázsiai konyhára, és még hosszan sorolhatnám” – magyarázza Sándor, akinek ez a felismerés további inspirációt adott.

Ételei nem köthetők egyetlen nemzet konyhájához sem, ugyanakkor mindegyikből tartogatnak valamit. Ezt pedig privát séfként szeretné megmutatni mindenkinek. „Ez egy sajátos műfaj, aminek a legnagyobb előnye, hogy azt készíthetek, amihez csak kedvem van. Ugyanakkor nagy kihívás, hogy a főzés mellett aktívan foglalkozzak a társasággal is, beszélgessek a vendégekkel és a megbízóval, miközben egy csúcsminőségű ételt kell prezentálnom – magyarázza Sándor, aki számos ismert személynek főzött az elmúlt időszakban.

glamour plusz ikon Az intuitív étkezésbe akár egy hamburger is belefér! - Interjú Kurucz Salome táplálkozástudományi szakemberrel

Az intuitív étkezésbe akár egy hamburger is belefér! - Interjú Kurucz Salome táplálkozástudományi szakemberrel

Köztük volt Rob Stewart és több világhírű színész, a séf azonban nem mondhat neveket. „Amikor ismert személyhez megyek, előtte mindig aláíratnak velem egy titoktartási szerződést, ezért sajnos még a neveket sem árulhatom el, annyit viszont elmondhatok, hogy a hírességek között nemcsak színészekre kell gondolni, hanem ismert üzletemberekre, cégtulajdonosokra, akik megengedhetik maguknak, hogy privát séfként készítsek számukra különleges vacsorákat.”

Sándor jelenleg három ügynökséggel áll partneri viszonyban, akik gyakorlatilag bármikor és bárhová hívhatják, hogy ételeivel elkápráztathassa a megrendelőket. Legyen szó az Alpokról, Londonról, Párizsról vagy éppen Bécsről.

Mozgásban történnek a legjobb dolgok

A séf még csak harminckét éves, de sok idősebb pályatársa megirigyelné azt a rengeteg tapasztalatot, amit az elmúlt tizenegy évben szerzett. Kérdezem is tőle, hogy mindig is tudta, mivel akar foglalkozni? Hogy mindig is séfként akart kiteljesedni? Meglepő válasz érkezik. Húszéves koromig Markó Iván koreográfus keze alatt balettoztam, de eljött az a pont, amikor tudtam, hogy nekem máshol van feladatom. Ezután egy évet táncoltam egy franciaországi vándorcirkusznál, és közben azon gondolkoztam, merre tovább” – meséli Sándor, aki huszonegy évesen egy napon felhívta édesanyját, és megkérdezte tőle, hogy emlékszik-e, mi akart lenni kisfiúként.

Az anya csak ennyit válaszolt: mi nem? Végül előkerültek a gyerekkori képek, ahogy Sándor a nagymamája mellett sürög-forog a konyhában. Ennek láttán a fiatal férfi beiratkozott egy szakács iskolába, és kitanulta a mesterséget. Két év alatt megjárta a szamárlétrát a mosogató beosztástól a konyhavezetőig. Így jutott el a privát séfeket foglalkoztató ügynökségekhez, így indított Angliában online süteményboltot a COVID idejére, és így talált rá a Hard Rock Hotel is.

Privát séf, privát stúdió

Sándor története után félve kérdezem, hogyan tovább. Hiszen aki ennyire elszánt és energikus, mint ő, csak nagy tervekben gondolkodhat. Nyáron egy izlandi projekt vár rám privát séfként. Utána viszont teljes gőzerővel a saját stúdiómon fogok dolgozni. Az elmúlt évek során megismertem a fogyasztói szokásokat, egyértelművé vált számomra, hogy a magyar vendégek nem tudnak megengedni maguknak egy privát séfet.

Én mégis szeretném megadni a privát vacsoraélményt a magyaroknak, erre pedig egy stúdió a legjobb megoldás, ahol az emberek megtapasztalhatják, hogy milyen, amikor személyesen csak nekik főznek egy mennyei ételt, miközben nem kell annyit fizetniük érte, mintha házhoz kérnék a privát vacsoraélményt” – mondja a beszélgetés végéhez közeledve Sándor, és már megy is, hiszen hamarosan indul a bécsi járat.

Együtt megyünk az állomásig, és útközben elárulja, hogy még sosem járt Bécsben, mire én meglepetten kérdezem, ez hogyan lehetséges. Ő csak annyit mond a rá jellemző életvidám tekintettel: túl közel van, nem esett útba.