Még Johnny Depp is lelkesedik azért a magyar fiúért, aki Jack Sparrowként építi jövőjét

Tagadhatatlan, hogy bizonyos filmek akkora hatással vannak ránk, hogy azok a hétköznapi életünket is befolyásolják. Ez az állítás tökéletesen illik a magyar Jack Sparrow-ra, azaz Slemmer Ádámra, aki a kapitány jelmezét magára öltve kísértetiesen hasonlít a kalózra. Ádám és csapata azonban nem áll meg a ruháknál: grandiózus fába vágták a fejszéjüket.

Mi különbözteti meg az egyszerű rajongót a tettre kész rajongótól? Utóbbi időt és energiát nem sajnálva foglalkozik rajongása tárgyával, legyen szó egy személyről vagy egy alkotásról. Slemmer Ádám kamaszkora óta imádja a Karib-tenger kalózai című filmsorozatot. A fiatal, budapesti férfi ma már azon dolgozik, hogy elkészítse a Karib-tenger kalózai hatodik részét.

Órai feladatból egész estés film

Slemmer Ádám középiskolás volt, amikor először magára öltötte a híres kapitány, Jack Sparrow jelmezét. Médiaórán azt a feladatot kapta, hogy vegyen újra egy jelenetet egy szabadon választott filmből, és ő azonnal rendelt egy Jack Sparrow parókát, mondván újra veszi a Karib-tenger kalózai egyik részét, majd az otthon talált holmikból összeállította jelmezét és kamerára vette a jelenetet.

Ádám a megszólalásig hasonlít Johnny Depp karakterére
Fotó: SlemmerFilms Studio

Az órai feladatot sikeresen teljesítette, viszont a jelmezt még többször magára vette: arra is volt példa, hogy a barátaival együtt beöltözött a film főszereplőinek csupán egy buli kedvéért. Később, felnőtt fejjel a média területén keresett munkát, miközben autodidakta módon kitanulta a filmezést. Néhány éve megvette első filmes kameráját, amit stílusosan egy Karib-tenger kalózai jelenet megalkotásával tesztelt.

Nem akartam mást, mint kipróbálni az új kamerámat, ezért elkezdtem egy új jelenetet írni, amiből hamarosan egy komplett forgatókönyv lett. Mindezt a gyerekkori barátaimmal, akiknek azonnal megtetszett az ötlet. Mivel adott volt a forgatókönyv, a kamera és a jelmezek, úgy döntöttünk, hogy elmegyünk Mallorcára és felveszünk néhány új jelenetet, hamarosan pedig már mindannyian azon dolgoztunk, hogy a szabadidőnkben elkészítsük a teljes hatodik részt” - meséli Ádám egy hétvégi napon, nem sokkal a görögországi utazás előtt, ugyanis márciusban közel két év után itt folytatódnak a külhoni forgatások. A többi jelenetet hazai helyszíneken rögzítették, előfordult, hogy épp Ádám lakásában.

Ádám és csapata úgy döntött, Mallorcán rögzítenek néhány jelenetet
Fotó: SlemmerFilms Studio

Minden perc megéri?

“Ha 48 órából állna egy nap, akkor már biztosan elkészítettük volna a filmet, de jelenleg a stáb minden tagja dolgozik a forgatások mellett, ugyanis ezért a munkáért nem kapunk fizetést” - magyarázza a rendező, aki eddig két szponzori ajánlatot kapott, amiért nagyon hálás.

Közel száz ember munkája van benne az eddig elkészült alkotásban, ami várhatóan egy éven belül elnyeri végleges formáját. Ugyan a Disney irányelvei alapján a film nem generálhat bevételt a csapat számára (ugyanis a Karib-tenger kalózainak jogai nem megvásárolhatók) Ádám és társai mégis töretlen lelkesedéssel dolgoznak a fan filmen: azt tervezik, hogy mindenki számára elérhetővé teszik.

Ádám és csapata töretlen lelkesedéssel dolgozik a fan filmen
Fotó: SlemmerFilms Studio

Bár fizetésre valóban nem számíthatnak, sokan már most nyertek ezzel a projekttel. „A forgatások alatt együtt tanultuk a filmes szakma rejtelmeit, többen a közös munka hatására döntöttek úgy, hogy ezen a területen folytatják a karrierépítést” - mondja Ádám, és rögtön hozzáteszi, hogy még korai lenne a hosszú távú tervekről beszélni, de az biztos, hogy ez a film jó ajánlólevél lesz számára és a stáb számára egyaránt. A csapat tagjai között van Ádám párja, Szandi is, aki szintén igazi rajongó, és aki mindenben támogatja a kedvesét.

Találkozás Jack Sparrow kapitánnyal

Hogy mit szólnak mindehhez az eredeti film alkotói? Ádám nemrég erre személyesen kapott választ, méghozzá Johnny Depptől. „Egy halloweeni buliból mentem hazafelé, amikor a házam előtt kerestem a kulcsom. Hirtelen arra lettem figyelmes, hogy megáll egy autó, kiszáll belőle egy idős hölgy és elindul felém. Közös képet akart készíteni velem. Ebben nem volt semmi szokatlan, hiszen a jelmezemet fotózták a buliban is. A hölgy kijelentésén viszont már tényleg meglepődtem: azt mondta, hogy ez az ő jelmeze.

Ádám és csapata teljes "harci díszben"
Fotó: SlemmerFilms Studio

Először nem értettem, miről beszél, majd rájöttem, hogy személyesen Penny Rose áll velem szemben, aki egykor Jack Sparrow jelmezét tervezte. Mondta, hogy ezt mindenképp szeretné megmutatni Johnny Deppnek is, akivel éppen Budapesten forgat.” A jelmeztervező elkérte Ádám telefonszámát, akit ezután meghívtak Johnny Depp forgatására. A hollywoodi sztár lelkesen fogadta a magyar fiút, akivel Jack Sparrow karakterét is játszotta néhány percig, végül elmondta, hogy érdekli a forgatás.

Folytatás folyamatban

Hogy napra pontosan mikor debütál az alkotás, ezt az interjú időpontjában még nem lehet tudni, de annyi biztos, hogy már nem kell sokat várni a magyar gyártású Karib-tenger kalózai film megjelenésre. Ádám és csapata ugyanis minden létező szabadidőt és energiát arra fordít, hogy választ adjon az ötödik rész végén látott nyitott kérdésekre.

Szerzőnk, Vermes Nikolett Junior Príma-díjas újságíró, vezető magazinok munkatársa. Rendszeresen tudósít az Európai Parlamentről, fő területe a lélektan, teológiából szerezte második diplomáját. Otthonosan mozog a legtöbb területen, azonban minden írásával egy célt szolgál: hangot adni az élet napos oldalának.