Beleszerettem egy nemlétező karakterbe - Most akkor mentálisan beteg vagyok?

A hírességek iránti rajongás elképesztő méreteket is ölthet: ez a paraszociális kapcsolat
A hírességek iránti rajongás elképesztő méreteket is ölthet: ez a paraszociális kapcsolat
Fotó: Northfoto

Természetes, hogy mindannyiunknak van egy kedvenc filmes vagy könyves karaktere. Az is teljesen normális, hogy rajongunk bizonyos sztárokért. Ám a szakértők szerint egy bizonyos pont után ez a rajongás veszélyes lehet ránk nézve.

Gyerekkorodban talán még Backstreet Boys poszterekkel volt tele a falad, és arról álmodoztál, hogy egyszer valamelyik srác feleségül vesz. Egykor még Pamela Andersonra szerettél volna hasonlítani, ma már viszont úgy teszel, mintha te lennél Jennifer Aniston. A karakterek és a hírességek iránti rajongás átszövi az egész életünket. Ezek a hírességek lehetnek pozitív példaképek, de akár veszélyesen is hathatnak a kapcsolatainkra és a személyiségünkre.

Amikor te imádod, de ő azt sem tudja, hogy létezel

Egy kicsit - vagy nagyon - belehabarodtál Amerika Kapitányba? Van erre egy kifejezés, amelyet 1956-ban Donald Horton és R. Richard Wohl alkottak meg - ez a paraszociális kapcsolat. „Paraszociális kapcsolat kifejezéssel szoktuk jelölni azokat a plátói kapcsolatokat, amelyekben a vonzalom tárgya egy olyan személy vagy karakter, akivel a médián keresztül alakít ki kapcsolatot az illető" - mondja Harsányi Kata pszichológus.

„A hétköznapi kapcsolódásokhoz képest fontos különbség, hogy ez egy egyoldalú kapcsolat. Sok esetben a rajongás tárgya nem is valós személy, ám ha mégis az (például influenszer), a kapcsolatfelvétel formája és módja nagyon egysíkú, mivel nem ismerik meg egymást kölcsönösen. Mi hiába ismerjük és kötődünk hozzá, valószínűleg ő a legalapvetőbb dolgokat sem tudja rólunk” - meséli a szakember.

Paraszociális kapcsolatnak minősül az is, hogy miközben a Jóbarátokat nézed, úgy érzed, te vagy a hetedik főszereplő, és még a sorozat megnézése után is azon töprengsz, mit kellett volna másképp „csinálnotok”, és még másnap is úgy teszel, mintha bármelyik percben összefuthatnál Rachellel a kávézóban, hiszen a „barátnőd”.

Harsányi Kata pszichológus szerint az is paraszociális kapcsolatnak minősül, ha azon agyalunk, mit csináltunk volna másképp egy sorozat szereplőjeként
Fotó: Evgeniy Sholenko/Getty Images

Miért vonzódunk egyáltalán kitalált karakterekhez?

Chloe Scotney klinikai szexológus és pszichoszexuális terapeuta elmagyarázta a Refinery-nek, hogy számos oka van annak, amiért néhányan jobban vonzódnak egy kitalált karakterhez, mint a valós egyénekhez. „Sokszor úgy teremtik meg a karaktereket, hogy bemutassák az emberi természet legérdekesebb és legkarizmatikusabb elemeit - olyan dolgokat, amelyekkel a való életben nem szoktunk találkozni.”

Egyesekben a vonzalom egy kitalált karakter iránt túlmutat az egyszerű rajongáson. A fiktoszexualitás, illetve fiktofília olyan kifejezések, amelyek arra utalnak, mikor szexuális vágyat vagy romantikus érzelmeket táplál az ember egy kitalált karakter iránt. Ennek a varázsa abban rejlik, hogy a kitalált karakter kevésbé fenyegető és nagyobb biztonságban érezzük magunkat „mellette”. Ez valójában egy olyan egyoldalú szerelem, ami egyfajta védekező mechanizmus is: amíg az embernek tökéletes kapcsolata van a fantázia síkján, nem törhetik össze a szívét a valóságban.

Harsányi Kata szerint mindaddig normálisnak tekinthető ez a kötődés, amíg az tudatos. „Az illető tisztában van vele, hogy nem igazi, kölcsönös kapcsolódásról van szó. Belátja, hogy amit/akit ismerni vél, valójában egészen más lehet. Valamint nem szűkíti be az életét, és továbbra is megmaradnak a baráti kapcsolatai, eljár otthonról, nem változik drasztikusan a munkahelyi teljesítménye.”

Tehát, a kitalált karakterekhez való erős kötődés egészséges és élvezetes része lehet egy fiktofil életének, amíg az illető nem zárkózik el az emberi kapcsolatoktól, amik elengedhetetlenek az érzelmi jóléthez és a személyes fejlődéshez.

​Mik a fiktofília jelei?

Az amerikai Forbes összegyűjtötte 3 pontban a fiktofília jeleit:

1. Szembesülsz a fiktofília paradoxonnal

A „fiktofília paradoxon” szerint a fiktofilek nagyon is tudatában vannak annak, hogy az általuk szeretett karakter nem valódi, de továbbra is vágyakoznak utána. Képesek különbséget tenni fikció és objektív valóság között, és elismerik a kapcsolat paraszociális természetét, ugyanakkor szenvednek attól, hogy a kapcsolatuk nem valódi, és viszonzatlanok az érzéseik. Ezért elképzelhetik, hogy a karakter viszonozza az érzéseiket, és valódi kötelék jön létre közöttük.

2. Elkötelezett vagy egy kitalált karakter iránt

A fiktofilek erősítik kapcsolatukat a kitalált karakterrel azáltal, hogy álmodoznak és fantáziálnak róla. Esetleg a karakterhez kapcsolódó tetoválásokat, ruhákat, ékszereket viselnek, amelyek kézzelfoghatóan tükrözik mély csodálatukat és ragaszkodásukat. Gyakran élnek át erős érzelmi reakciót, amikor valami kirívó dolog történik a szeretett karakterrel.

A „fiktofília paradoxon” szerint a fiktofilek nagyon is tudatában vannak annak, hogy az általuk szeretett karakter nem valódi, mégis vágyakoznak utána
Fotó: MementoJPEG/Getty Images

3. Jobban szereted a kitalált embereket, mint a valódiakat

A kitalált karakter olyan külső és belső tulajdonságokkal bír, ami abszolút vonzó a fiktofil számára, és úgy látja, hogy egyetlen ember sem rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal.

+1 Kizárólagosság mindenek felett

„A legfontosabb jel a kizárólagosság. Ha nem keltik fel az illető érdeklődését valódi személyek, vagy nem tud beszélgetni más témákról, akkor érdemes gyanakodni” - teszi hozzá a listához Harsányi Kata.

Wadolowski-Balogh Orsolya közel tíz éve foglalkozik (főállásban) újságírással, a GLAMOUR felületein leginkább a filmes anyagaival találkozhatnak az olvasók. A magánéletben igazi macskabolond, megszállott könyv- és filmdaráló, valamint az éjszakába nyúló társaspartik szerelmese.