Magyar fogyatékossággal élő tehetségek, akikből te is erőt meríthetsz

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A rosszabb napokon mindenki hajlamos kicsit panaszkodni, és a szokásosnál borúsabbnak látni az életet. Sokat segíthet ilyenkor, ha hálát adunk azokért a dolgokért, amink van, és bizakodva tekintünk a jövőbe. Bemutatunk nektek hat olyan inspiráló fogyatékossággal élő embert, akik ékes példái annak, hogy mindig van tovább.

Szvitacs Alexa a sportban, míg Fenyvesi Zoltán a színészkedésben jeleskedik
Szvitacs Alexa a sportban, míg Fenyvesi Zoltán a színészkedésben jeleskedik
Fotó: GLAMOUR

Kerekesszékes filmszínész, vívó, jogász, riporter, énekesnő és pingpongozó. Ki ki a saját területén kiemelkedő, ami ismét bizonyítja, hogy a tehetség mennyire sokszínű. Két dolog azonban mindannyiukban közös: valamilyen fogyatékossággal élnek, és igazi példaképek. Jöjjön hát hat olyan fogyatékossággal élő tehetség, akikből te is erőt meríthetsz.

Temesvári Orsolya

Temesvári Orsolya jogászként végzett, és pénzügyi területen helyezkedett el. Egy majdnem végzetes baleset egy szempillantás alatt megváltoztatta az életét. Öt évvel ezelőtt kocogás közben épp a zebrán haladt át, amikor elütötték, melynek következtében tetraplég, azaz négyvégtag-bénult lett. Utazás a gerincvelőm körül néven blogot, Gerincvelő Naplók címmel pedig podcast műsort indított, továbbá motivációs előadásokat tart, illetve újságíróként dolgozik. Szívügye a civil szféra, így a TraumaAmbulancia Egyesület égisze alatt is tevékenykedik, amely edukatív programokkal a poszttraumás stressz fontosságára és annak leküzdésére hívja fel a figyelmet. Számos interjú keretében mesélte már el küzdelmes, de annál inspirálóbb történetét.

Máté Roland

„A sérültségem segített, hogy kiteljesedhessek az úszásban" - Pap Bianka lett az év női fogyatékos sportolója

„A sérültségem segített, hogy kiteljesedhessek az úszásban" - Pap Bianka lett az év női fogyatékos sportolója

Máté Roland híradós műsorvezető, szerkesztő riporter, tudósító és szabadúszó újságíró. A Komlósi Oktatási Stúdió médiaiskolájában végzett, és a szegedi Magyar Rádióban kezdte meg karrierjét. Dolgozott még a R88-ban, később pedig az RTL, majd az MTVA dél-alföldi tudósítója volt. 32 éves, ereje teljében lévő férfiként egyik napról a másikra az intenzív osztályra került, ahol az életéért kellett küzdenie. A bajt egy artéria elzáródása okozta, ami miatt amputálni kellett az egyik lábát, de ez sem tántorította el őt attól, hogy már meglévő karrierjét tovább építse. Rádiós munkáját folytatta, illetve a Szeged TV-nél helyezkedett el. Hálás, hogy életben maradt, betegsége óta pedig érzékenyít; #roliJÁRat címmel beszélgetős műsort indított, amelyben sorstársakat hív meg vendégként, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékossággal élők helyzetére.

Hajmási Éva Andrea

Hajmási Éva Andrea magyar kerekesszékes vívó, aki 2016-ban Magyarországot képviselte a 2016-os nyári paralimpiai játékokon. Mindössze 21 éves volt, amikor egy robogóbaleset következtében a bal lábát térd felett elveszítette. Újra kellett tanulnia járni, ma már pedig egy fényes sportkarriert tudhat magának: világ-, Európa-bajnok és paralimpiai ezüstérmes vívó. Szabadidejében imád amatőr ParaJet-Ski versenyekben részt venni, amiben szintén évek óta verhetetlen. Szerepelt Mága Jennifer és Burai Krisztián közös videóklipjében, amely a 2019-es Budapest Dal győztes szerzeményéhez készült.

Fenyvesi Zoltán

Fenyvesi Zoltán influenszerként kezdte pályafutatását, amikor @wheelchairguy néven létrehozta Instagram profilját. Népszerűsége hamar az egekbe szökött, ugyanis rengetegen voltak kíváncsiak arra, hogy kerekesszékes fiatalként hogyan éli a mindennapjait. Később a filmvilág is felfigyelt rá, ezért eleinte kisebb szerepekben próbálta ki magát, majd főszerepet kapott Till Atilla Tiszta szívvel című akciófilmjében. A film elnyerte az 57. szaloniki filmfesztivál fődíját. Zoli rendszeresen feltűnik különböző TV-műsorokban és sajtófelületeken, ahol kendőzetlenül beszél arról is, hogy egy orvosi műhiba következtében hogyan került kerekesszékbe, valamint a sztereotípiák ledöntéséért is harcol. Aktív fesztiválozó, évek óta visszatérő vendég a Sziget Fesztiválon.

Szvitacs Alexa

Szvitacs Alexa: „Ki vagyok békülve önmagammal”

Szvitacs Alexa: „Ki vagyok békülve önmagammal”

Szvitacs Alexa 2018-ban toxikus sokk szindróma (más néven TSS) következtében elveszítette a bal alkarját, illetve az összes lábujját. A TSS bakteriális fertőződés nyomán vérmérgezést okoz a szervezetben, és általában a tamponhasználattal kötik össze, de a betegség bárkit, még a férfiakat is érintheti. Egy 2004-ben készült tanulmány szerint évente csak három-négy embernél fordul elő a 100 ezer tampont használó nőből. Alexa már az amputáció előtt is versenyszerűen pingpongozott, majd az élsportot parasportolóként folytatta. Élet-halál harca után a sport tartotta benne a lelket, hogy mihamarabb felépüljön - Európa bajnok, világbajnok és paralimpiai bronzérmes.

Agárdi Szilvia

Agárdi Szilviát a 2012-es The Voice című tehetségkutató műsorban ismerhette meg a nagyközönség, azóta pedig egyre feljebb ível a karrierje. Idén Kovács Kati Úgy szeretném meghálálni című dalával megnyerte a Csináljuk a fesztivált! című zenés show-műsor nyolcadik évadát. Megszámlálhatatlan fellépést tudhat maga előtt, és megannyi vár még rá, de most elsősorban közelgő esküvőjére készül. Koraszülöttként jött a világra, ezért látása nem tudott megfelelően kifejlődni, születése óta látássérült. Bal szemének teljes vaksága mellett a jobbon volt 9% látásmaradványa, de azt 2021 áprilisában teljesen elveszítette. Látássérültsége sosem akadályozta meg abban, hogy legnagyobb álmának, a zenének éljen, illetve esélyegyenlőségi aktivistaként és influenszerként is tevékenykedik. TikTok oldala közel 400 ezer követőt számlál.

Töltsd fel a lelked még több inspiráló történettel:

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Melyik nyári arcápolási rutin a legmegfelelőbb a Te bőrtípusodnak?

Melyik nyári arcápolási rutin a legmegfelelőbb a Te bőrtípusodnak?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

Te tudod, mi a ránctalan bőr titka? - Most eláruljuk! (x)

Te tudod, mi a ránctalan bőr titka? - Most eláruljuk! (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

5 fürdőruha nyárra, amivel biztosan nem nyúlhatsz mellé! (x)

5 fürdőruha nyárra, amivel biztosan nem nyúlhatsz mellé! (x)