Illés Fanni: „Amikor elkezdtem úszni, azt mondták, nem lesz belőlem senki"

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A paralimpiai, világ -és Európa-bajnok úszó Illés Fanni megelégelte az őt érő negatív kritikákat, a rendszerszintű elbizonytalanítást, ami szerinte már nem csak a fogyatékkal élőket érinti, ezért nyílt levélben üzent. Sorait változtatás nélkül, eredeti formájában közöljük.

 Megszületett Illés Fanni kisfia, Mór
Illlés Fanni világ -és Európa-bajnok úszó
Fotó: Annoni Zita / GLAMOUR

Amikor megszülettem, azt mondták, nem leszek képes ülni sem, és valószínűleg értelmileg is sérült vagyok. Én hamar megtanultam járni a műlábaimon, és a szüleim úgy mesélték, hogy okos gyerek voltam.

Amikor az ép társaimmal iskolába kezdtem járni, azt mondták, le fogok maradni, mert nem tudom majd tartani a tempót. Sokáig kitűnő tanuló voltam, a tanulás sosem okozott gondot.

Amikor kollégiumba költöztem, azt mondták, nem leszek képes gondoskodni magamról. Ezzel szemben én sosem szorultam segítségre az önellátásomban.

Amikor jogosítványt szerettem volna, azt mondták, alkalmatlan vagyok a vezetésre. Ehhez képest a vizsgát elsőre sikerült letennem, és azóta is nagyon szeretek autót vezetni.

Amikor elkezdtem úszni, azt mondták, nem lesz belőlem senki, nem viszem majd semmire, hagyjam is abba. Paralimpiai, világ -és Európa-bajnok úszó lettem.

Amikor a párkapcsolat volt a téma, azt mondták, egy “ilyennel” senki nem akar majd együtt lenni, egyedül fogok maradni. Nekem meg van egy vőlegényem, és úgy szeretjük egymást, ahogy vagyunk.

Amikor várandós lettem, azt mondták, felelőtlen ember vagyok, bolond, a gyerekem is fogyatékos lesz. Most van egy tökéletesen egészséges, mosolygós, nagyon okos kisbabám.

Amikor megszületett a kisfiam, azt mondták “szar anya” leszek, olyan, aki nem képes lábak nélkül gondoskodni sem róla. Mégis megoldok mindent, és számára én vagyok a legjobb. Tudom és érzem, mert látom Rajta. Ő engem választott, Neki így vagyok és leszek tökéletes.

Arany-, ezüst-, bronzérmek! Fantasztikusak a paraúszóink

Arany-, ezüst-, bronzérmek! Fantasztikusak a paraúszóink

Tehát SOSEM VOLT IGAZATOK VELEM KAPCSOLATBAN.

Mégis, naponta megpróbál valaki, igen, Te, kedves ismeretlen, kioktatni arról, miért érek kevesebbet mint gondolom, mit nem csinálok jól. Naponta akarja valaki elvenni kéretlen, negatív tanácsokkal azt a hitet, amiért én megdolgoztam, amit magamban, jogosan az életemmel, az eredményeimmel felépítettem. Szomorú, hogy továbbkódoljuk generációról generációra azt a viselkedést, hogy neked ez nem sikerülhet, neked ez nem fog menni, te nem érsz semmit. És már régen nem csak a fogyatékkal élőkről beszélünk. A kéretlen tanácsok és vélemények pedig egyre gonoszabbak, egyre mohóbbak, egyre kapzsibban akarnak hibát találni, mintha ez diadal, érdem lenne, nem pedig szörnyű sötétséget vetítene elő. Én és a családom, köszönjük, jól vagyunk. Szeretetben, békében élünk, és nagyon sokat dolgozunk az eredményeinkért, a testi és lelki egészségünkért. A kisfiam beleszületett abba, hogy természetes lesz számára a másik ember elfogadása és tisztelete. Arról pedig nekünk, szülőknek kell gondoskodnunk, és fogunk is, hogy megadjuk számára azt a pozitív hitet, hogy meg tudja valósítani az álmait. Mert szerintünk egy társadalom, egy közösség akkor ép és egészséges, ha ugyanilyen pozitívan támogatják egymást.

Illés Fanni ereje, kitartása és tudatossága mindig is lenyűgözött minket:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Hiába lett Fehér házi afférjából világra szóló botrány, Monica Lewinsky ma erősebb, mint valaha

glamour plusz ikon Hiába lett Fehér házi afférjából világra szóló botrány, Monica Lewinsky ma erősebb, mint valaha

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)