Észreveszel valami furcsát Károly király ruháján?

Vajon a királyi család legidősebb férfitagjai miért viselik továbbra is a katonai egyenruhájukon a néhai Erzsébet királynő címerét? Elmagyarázzuk, miért nem Károly királyé áll jelenleg az egyenruhákat, holott már ő a jelenlegi brit uralkodó.

Károly király még mindig viseli édesanyja címerét
Károly király még mindig viseli édesanyja címerét
Fotó: WPA Pool/Getty Images

Károly király, Vilmos herceg és Eduárd gróf a londoni Cenotaph háborús megemlékezésen az első világháború áldozatai előtt tisztelgett, katonai egyenruhájukon pedig Erzsébet királynő kitűzőjét fedezhették fel, akik részletesebben megvizsgálták az uralkodó és fiai öltözékét.

A 74 éves Károly király édesanyja szeptember 8-i halála után azonnal király lett, azzal együtt pedig a brit haderő főparancsnokává is vált. Noha az udvaroncok nem sokkal később vadonatúj jelvényt készítettek a tiszteletére, úgy néz ki, Erzsébet királynő emblémája egyelőre biztosan megmarad a katonaság egyenruháján – írja a The Telegraph. A lapban továbbá az is olvasható, hogy Károly új jelvénye csak akkor váltja fel édesanyjáét, ha majd egyenruhát kell cserélnie, és elfogy a még meglévő jelvény- és gombkészlet.

Fokozatosan térnek át

A jövő évi cenotaph-i szolgálaton és az elkövetkező években néhány katona a király, míg mások továbbra is a néhai királynő kitűzőjét fogják viselni" - jegyzi meg a lap. A Védelmi Minisztérium szóvivője elmondta, hogy a királyi jelvényre való áttérés fokozatos lesz; az egyes ezredek és más katonai egységek a maguk idejében vezetik majd be.

Hasonlóan Erzsébet királynő jelvényéhez, Károly király emblémájában a korona az első „C” kezdőbetű fölött található, összefonva Rex „R” betűjével. A latin „király”, Rex vagy Regina (a „királynő”) kifejezést hagyományosan a 12. századi uralkodóra használták, de máig fennmaradt. Károly „III” száma az „R” belsejében található, míg Erzsébet „II” rendszáma az „E” és az „R” betűk között helyezkedett el.

Jókora botránnyal indulhat a királyi család jövő éve

Már készülnek az új címerek

Károly címere idővel majd fő motívummá válik, szeptember vége óta már a Buckingham-palotát elhagyó postai küldeményeken is látható bélyegző formájában. A jelkép az állami dokumentumokra, végül pedig majd az Egyesült Királyság összes postaládájára rákerül, valamint az Egyesült Királyság kormányzati szervei is használják majd leveleiken. Az új címer egyébként Károly király személyes tulajdona, és több tervezetből választotta ki, amelyeket a palota heraldikai szakértői készítettek.

További híreink a királyi családról:

Ez is érdekelhet

A szoknyák evolúciója – Nézd meg, hogyan alakultak a szoknyatrendek az idők során!

A szoknyák evolúciója – Nézd meg, hogyan alakultak a szoknyatrendek az idők során!

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói