Meghan Markle vesztésre áll, de kik az igazi felelősök? - Így alakult a hercegné imázsa az elmúlt 5 évben

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A brit királyi család tagjai közül Meghan Markle nevére kerestek rá a legtöbben tavaly a Google keresőjében. Ez azonban nem jelent népszerűséget: a közvélemény-kutatások szerint az érdeklődés semmiképp sem egyenlő a rajongással. Valami másról lehet itt szó, ugyanis imázs szempontjából Meghan egyértelműen mélyrepülést hajtott végre az elmúlt 5 évben.

Meghan Markle-ben sokan lehetőséget láttak, majd a média gyorsan belső ellenséget kreált belőle
Meghan Markle-ben sokan lehetőséget láttak, majd a média gyorsan belső ellenséget kreált belőle
Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images

De mégis hogyan jutottunk idáig egy olyan hercegnével kapcsolatban, akit nemrég a Windsor-ház szupersztárjaként ünnepeltünk? Ahhoz, hogy ennek a kérdésnek a mélyére ássunk, egyrészt figyelembe kell vennünk, hogy majdnem minden, amit Meghanról tudni vélünk, valóban puszta imázs vagy sokszorosan megszűrt médiainformáció. Másrészt vissza kell tekintenünk 2018-ra, amikor még zömmel pozitív hangnemű tartalmak születtek Meghan Markle kapcsán.

A hercegi pár házasságkötésének idején még azok a brit újságírók is, akik manapság a hercegné esküdt ellenségei, lelkesen ünnepelték őt. Sokan ugyanis a monarchia frissülésének ígéretét látták a kecses és okos amerikai feleségben. Már ekkor is felbukkant azonban egy-egy, az új hercegné kulturális hátterén látványosan aggodalmaskodó írás a brit sajtóban, ezek az cikkek azonban inkább csak színesítették a hercegi párról szóló tartalmak áradatát. Hamarosan viszont elindult egy olyan folyamat, amely végpontjának a Megxit tekinthető.

A kezdetekkor a média egy része lehetőséget látott Meghan Markle személyében, hogy a monarchia vérfrissítést kapjon
Fotó: Jane Barlow - PA Images/Getty Images

A Harry és Meghan által nehezményezett, a hercegné származását és szociális hátterét rafináltan pezdegető cikkek súlyosabb elutasítást jeleztek. Emellett pedig egy évvel az esküvő után valamivel több lett a nyíltan kritikus hang is: egyre gyakrabban kezdtek arról cikkezni, hogy Meghan nem viselkedik az elvárt módon. Hogy nem tartja be a protokollt, keresztbe teszi a lábát, nyíltan beszél vitatott társadalmi kérdésekről és nem hord harisnyát. Ebből pedig többen is levonták azt a következtetést, hogy Meghan nem érti: ő most már közszolga, nem pedig sztár.

Sztárallűrökkel vádolták Meghan Markle-t

De valóban így van-e ez? A brit uralkodóház elsődleges feladata alapvetően a nemzeti egység és hagyományok demonstrálása, valamint a fontos ügyek felkarolása és némi diplomácia. Tegyük viszont a szívünkre a kezünket: milyen gyakran kattintunk olyan videókra, amelyekben III. Károly jótékonysági szervezeteket látogat meg? És ehhez képest mennyi olyan tartalmat nézünk és olvasunk, amely a család botrányairól szól? Nem mi vagyunk az első generáció, amely így viszonyul az uralkodóházakhoz.

Edgar Morin francia filozófus és szociológus már a ‘60-as években arról írt, hogy a 20. század „királyt csinált a sztárokból és sztárt a királyokból.” Ilyen szempontból pedig nincs is hasznosabb egy modern uralkodóház számára, mint valaki, aki jártas a sztárság területén. A kérdés csak az, hogy a tradíciók és ceremóniák világa pontosan mennyit bír el ebből a fajta csillogásból. Arra se mindig egyszerű a válasz, hogy hány sztár fér meg egy palotában, és meddig tolerálhatóak a sztárallűrök.

Ezekről a témákról rengeteget hallottunk, többek között Sarolta hercegnő koszorúslány-ruhájának hossza kapcsán vagy azokban a hírekben, melyek szerint Meghan rosszul bánt a neki dolgozó alkalmazottakkal. Mivel a királyi család soha nem nyilvánult meg ezekről az intenzív érzelmeket kiváltó történetekről, valójában nem sok fogalmunk lehet arról, mindebből mennyi az igazság. Meghan imázsára viszont kétségtelenül negatívan hatottak ezek az elbeszélések. A hercegné sztárpotenciálja ugyanis immár nem hasznos tulajdonság, hanem az oda nem illés jele lett. Ebből a szempontból érdekes, hogy a hercegi pár elmondása szerint ezek az elbeszélések végül hozzájárultak ahhoz, hogy 2020-ban visszavonultak a királyi élettől.

Az Atlanti-óceán két partján máshogy látták a Megxitet

Miután Sussex hercege és hercegnéje áthelyezte székhelyét az amerikai kontinensre, a Meghanról alkotott kép kettéhasadt a pár új és régi otthonának tekintetében. A brit média többnyire krízisről, sokkról, felelőtlenségről és II. Erzsébet elárulásáról beszélt, és a hercegnét jelölte ki az aktívabb félnek a folyamatban. Sőt, egyre többen sugallták azt, hogy a döntésre manipulációval vette rá könnyen befolyásolható férjét. Így aztán nem véletlen, hogy hamarosan megszületett a Megxit kifejezés is. Ehhez képest az amerikai újságírók többsége büszke volt az amerikai nőre, aki kimentette a hercegét a poros trónteremből. Függetlenséget, egyenes gerincet emlegettek - legalábbis kezdetben. Egy ideig mindenki azt figyelte, mivel rukkol elő Harry és Meghan, mire használja majd azt hatalmas a hírnévmuníciót, amellyel rendelkezik. Mára viszont az amerikai társadalom egy jelentős része is úgy érzi, hogy nem éltek megfelelően a lehetőségeikkel.

Diana hercegné emléke sem segít Meghan imázsán

Ebből a szempontból Meghan Markle van a nehezebb helyzetben, mivel Harry herceg kapcsán időről időre megjelennek olyan csalogató brit szalagcímek, mely szerint őt „visszafogadnák” a hazájában - de a felesége nélkül. Meghan viszont otthon van, és hazai oldalról is kapja azokat a kritikákat, mely szerint tabudöntögetőnek szánt podcastja például egy feltörekvő, de nem túl sikeres sztárocska próbálkozása.

Úgy tűnik, Meghan esetében a sztárkvalitást mégsem sikerült lefordítani a monarchiára Londonban (ami a fentebb említett cikkeket elolvasva legalább részben biztosan nem az ő hibája). Ami az ő szempontjából még nagyobb gond, az az, hogy hercegi rangot sem sikerült beváltani a kaliforniai sztárvilágban. Az utóbbi helyzetnek pedig valószínűleg kevesebb köze van a tehetséghez, mint gondolnánk. A valódi fordulópontot ugyanis az elhíresült 2021-es Oprah-interjú jelentette, mely után tömegek kezdték azt gondolni, hogy a pár nem tartható szavahihetőnek.

Attól függetlenül volt ez így, hogy az interjú bizonyos elemei nem egészen úgy kerültek ki a címlapokra, ahogyan elhangzottak. A konkrétumok helyett homályosan megfogalmazott vádak ugyanis (melyek később a Harry és Meghan című dokumentumsorozatban is előkerültek) visszafelé sültek el. Különösen igaz ez Meghanre, akivel kapcsolatban ezen a ponton világszerte fellángolt az a Megxit idejéből már ismerés elképzelés, hogy tudatosan szakította el Harry herceget a családjától. Ezt a véleményt a párnak azóta sem sikerült kitörölnie a köztudatból – sem a Diana hercegnét megidéző címlapokkal, sem bírósági perekkel, sem paparazzifotókkal, sem pedig csenddel.

Meghan Markle mégis fontos tagja maradt a királyi családnak

A sussexi hercegi pár magánéletéről persze sokkal barátságosabb elképzelések is léteznek. Vannak ugyanis, akik szerint Meghan egyrészt mindössze elősegítette Harry távozását, mintegy megmentve őt attól a mérgező közegtől, amelyben élt. Véleménye szinte mindenkinek van, de hogy mi a valóság, arról csak ötleteink lehetnek. Ennek az az oka, hogy a hercegnéről alkotott képünket számos egymásnak feszülő erő befolyásolja - többek között ő maga is. A sztárságot tekintve Meghan Markle jelenleg vesztésre áll. Vitatott személyisége és cselekedetei azonban elégségesek ahhoz, hogy kattintások tekintetében még mindig a brit királyi család legfontosabb tagja legyen.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Hiába lett Fehér házi afférjából világra szóló botrány, Monica Lewinsky ma erősebb, mint valaha

glamour plusz ikon Hiába lett Fehér házi afférjából világra szóló botrány, Monica Lewinsky ma erősebb, mint valaha

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)