A divat mindenkié! A fogyatékos embereknek is jár az, ami az épeknek

2022.május.2.

Persze ez a mondat alapvetésnek hangzik, mégsem valósult meg egyelőre az, hogy a többségi társadalom a fogyatékkal élők szempontjait is érvényesítse a dizájn területén, így a divatban sem. Vannak már remek próbálkozások, mint Pázmány Lili tervezései, és olyan aktivisták mint Illés Fanni paralimikon, ezek reményt adnak, de hosszú még előttünk az út.

Kerekesszékes modell a New York-i divathéten 2015-ben
Kerekesszékes modell a New York-i divathéten 2015-ben
Fotó: Getty Images

Jó példa az is, hogy Szegden jótékonysági divatbemutatót rendeztek, amelynek fő célja önmagunk, és egymás elfogadása volt. A Nem Adom Fel Alapítvány és a szegedi Ruhatár közös szervezésében a különböző sérüléssel élő és ép testű, de különböző alkatú női modellek mutatták meg a kifutón, hogy mindenki öltözhet divatosan, és hívták fel a figyelmet a testpozitív hozzáállásra.

Fontos, hogy a többségi társadalom befogadóbb legyen, ezt a fogyatékkal élők véleménye szerint is úgy lehet leginkább elérni, ha minél többet látják a különféle állapottal együtt élő embereket.
Fotó: GLAMOUR

Szabó Gréta, az esemény ötletgazdája évek óta öltözteti a lányokat, nőket, és szerinte minden nap kellene, hogy magunknak és másoknak is legalább egy pozitív dicséretet mondjunk. "Szeretnénk, ha vidéken is bátrabbak lennének az emberek, mernének színes ruhákba öltözni, és nem szégyellnék a testalkatukat vagy a testi hiányosságukat. A rendezvényen azt bizonyítottuk be mindenkinek, hogy végtaghiánnyal, kerekesszékben, látássérültként is szépek, csinosak, és ugyanúgy megérdemlik, hogy büszkén tekintsenek magukra, érezzék, hogy tetszenek valakinek. A nők és férfiak önbizalomhiánya nem függ attól, hogy ép testalkatú-e valaki, ugyanazokkal a kishitűségekkel tekintünk magunkra, bárhogyan is nézzünk ki. Nekünk is kell sokat változni és megtalálni az egészséges, testpozitív gondolkodáshoz az utat!"

A civil kezdeményezések sokat segíthetnek a szemléletváltáson, amire nagyon nagy szükségünk van! A divat egy fontos eszköz lehet ebben
Fotó: GLAMOUR

Máté Roland műsorvezető maga is szerzett sérüléssel él, fiatal - felnőtt korában amputálták az egyik lábszárát. A divateseményen Csikós Anikó tervezését viselte büszként. Fontos, hogy a dizájnerek figyelembe vegyék a fogyatékkal élők szempontjait, igényeit. Máté megfogalmazta, hogy nemhogy nem szégyelli a lébprotézist, de úgy tekint rá, mint egy eszközre, ami visszaadta az életét. A divattervező éppen ezért nemhogy elrejtette, hanem a dizájn eszközeivel ki is emelte a műlábat.

Csikós Anikó tervezte Máté Roland műsorvezető ruháját, aki szerzett sérüléssel él, fiatal felnőtt korában amputálták az egyik lábszárát
Fotó: GLAMOUR

"Megvalósult az, amit régóta szerettem volna, hogy együtt bulizzunk, itt senki nem jött zavarba a sérülése miatt, nem kellett attól tartania, hogy megbámulják, mert például kerekesszékben vagy műlábbal táncol. Idillien természetesen viselkedett mindenki mindenkivel, ezzel is bátorítunk mindenkit, hogy mozduljon ki, ne elrejtse, hanem mutassa meg a sérülését, legyen rá büszke, hiszen az is hozzá tartozik, és a társadalom is akkor fog természetesebben hozzáállni, ha minden nap látja."

Pék Daniella és Máté Roland műsorvezető magabiztosan viselik a műlábukat, és ezzel segítenek mindenkinek, a fogyatélkkal élőknek és az épeknek is, hogy másképpen álljanak hozzá a kérdéshez
Fotó: GLAMOUR

Az esemény bevételét a Nem Adom Fel Alapítvány kapta.

Ez is érdekelhet

Minden, amit a szexjátékszerek tisztításáról tudnod kell

Minden, amit a szexjátékszerek tisztításáról tudnod kell

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját