4 kérdés, ami elárulja, mennyire egészséges valójában a kapcsolatod

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Még a legerősebbnek tűnő kapcsolatokban is vannak hullámvölgyek. Az viszont nem mindegy, hogy ezeket mi okozza, és a párok hogyan oldják meg őket. De mi az, ami még belefér egy egészséges kapcsolatba, és mikortól válik toxikussá? Ezt sokszor nehezebb lehet megállapítani, mint gondolnánk.

A kérdésre adott válaszokból kiderül, toxikus kapcsolatban vagy-e
A kérdésre adott válaszokból kiderül, toxikus kapcsolatban vagy-e
Fotó: Profimedia

Susan Allan coach szerint toxikus kapcsolatban élni olyan, mintha egy penészes házban laknál: szépen, lassan megmérgezik a levegőt. Úgy gondolja, a probléma gyökere a legtöbb esetben az, ha nem megfelelő a kommunikáció. Ez általában az apró, elhallgatott problémákkal indul, amiket nem beszélsz meg a pároddal, hanem a szőnyeg alá söpröd. Ez azonban azt eredményezheti, hogy egyre jobban gyűlik benned a feszültség, rád telepszik a ki nem mondott szavak súlya, ennek hatására pedig könnyen mérgezővé válhat a kapcsolat dinamikája.

A szakértő szerint a következő négy kérdésből könnyen le lehet szűrni, hogy a párkapcsolatodban lehetnek-e elhallgatott, ki nem mondott problémák, melyek nagy eséllyel belülről mérgezik azt. Ha igen, tegyél ellene, amíg nem késő!

1. Végig tudod-e hallgatni, ha a párod kritikát fogalmaz meg veled szemben?

Az, ha érdeklődően és szeretettel meg tudod hallgatni a másikat, az egyik legértékesebb készség egy párkapcsolatban. Nagyon fontos, hogy olyan közeget teremtsetek, ahol mindketten biztonságban érzitek magatokat bármilyen probléma megbeszélése esetén. Ha nem sértésnek veszed, ha a párod valamilyen kritikát fogalmaz meg veled kapcsolatban, hanem megpróbálod megérteni, és közösen átbeszélni vele az adott problémát, az akár a kapcsolatotokat is megmentheti.

Ha ugyanis nem hallgatod végig vagy rögtön támadni kezded a másik felet, az könnyen ahhoz vezethet, hogy a párod inkább magában tartja az érzéseit. Ez pedig ahelyett, hogy előrevinné a kapcsolatot, csak megmérgezi. Éppen ezért próbálj meg nyitott lenni a problémák átbeszélésére és a kritikákra, mert az egészséges kapcsolat alapja az, hogy őszintén merjetek beszélni a negatív érzéseitekről is.

3 jel, hogy érzelmileg biztonságos kapcsolatban vagy

3 jel, hogy érzelmileg biztonságos kapcsolatban vagy

2. Hogy kezeled, ha a párod megosztja veled, ha valami zavarja?

Az teljesen természetes, ha nem esik jól, ha a párod kritikát fogalmaz meg rólad. Az viszont nem mindegy, hogy az emiatt kialakuló dühödet hogyan kezeled. Ahogy az első pontban említettük, nem jó megoldás, ha nekiesel a párodnak azért, mert az érzéseiről beszél, de az sem működik, ha a saját érzéseidet a beszélgetés pillanatában elnyomod, viszont később megkapja érte a párod a „büntetését”. Például kevesebb szeretetet, intimitást, szenvedélyt nyújtasz neki a benned lévő harag miatt, ami hosszútávú elhidegüléshez is vezethet.

Fontos, hogy te is kimondd, mit érzel az adott problémával kapcsolatban, te hogy látod az adott szituációkat, számodra mi lenne a megoldás - anélkül, hogy a másik azt érezné, tartania kell a reakciódtól. Ha sikerül úgy megbeszélnetek a problémát, hogy egyikőtökben sem marad rossz érzés, akkor teljesen biztos, hogy a beszélgetés előrevitte a kapcsolatotokat.

3. Elkerülöd, hogy vitába keveredj a pároddal?

Senki sem szeret veszekedni a párjával - a vita azonban nem egyenlő a veszekedéssel. Inkább akkor van baj, ha elkerülöd! Ha ugyanis problémák adódnak a kapcsolatban - és ez előbb vagy utóbb minden kapcsolatban megtörténik - akkor a legrosszabb, amit tehetsz, hogy elnyomod magadban. A probléma ugyanis ettől nem tűnik el, csak csendben mérgezi a kapcsolatot.

Egy egészséges kapcsolatban a párok nyíltan beszélnek az érzéseikről, mert teljesen megbíznak egymásban. Tudják, hogy bármit elmondhatnak a másiknak. Aki valamilyen problémát fogalmaz meg, el tudja mondani úgy, hogy ne tűnjön áldozatnak, aki mindenért a másik felet hibáztatja. Aki pedig meghallgatja a másikat, képes nyitottan és szeretettel fogadni a kritikát, nem pedig támadásként megélni. Így lehet igazán mély és szenvedélyes egy kapcsolat.

4. Kérsz vagy követelőzöl?

Nem mindegy, hogy milyen formában osztod meg a partnereddel a problémáidat. Ha ugyanis követelsz bizonyos dolgokat, akkor a párodat sarokba szorítod, amire úgy érezheti, hogy csak egy megfelelő választ adhat, mást nem fogadsz el. Ezért kimondhat olyan dolgokat, amiket valójában nem úgy gondol, csak azért, mert fél, hogy milyen következményei lesznek annak, ha más véleményen van, mint te.

Ha viszont kéréseket fogalmazol meg, és kérdéseket is teszel fel azzal kapcsolatban, hogy ő mit gondol erről, akkor lehetőséget adsz neki, hogy teljesen őszintén válaszoljon. Így elkerülheted, hogy a béke kedvéért belemenjen valami olyan dologba, amivel valójában nem ért egyet, és ami később akár a kapcsolatotokat is felemésztheti. Éreznie kell, hogy bármikor mondhat nemet, hiszen a lényeg, hogy merjen teljesen őszinte lenni veled.

Forrás: yourtango.com

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Gólyahír, babát vár a gyönyörű magyar modell: Axente Vanessa mesés fotóval jelentette be a baba érkezését

Gólyahír, babát vár a gyönyörű magyar modell: Axente Vanessa mesés fotóval jelentette be a baba érkezését

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője