Tényleg rosszabb kedved lesz a kávétól? Íme a hivatalos válasz

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Tudtad, hogy naponta átlagosan kétmilliárd csésze kávé fogy el világszerte? Abban aligha kételkedhetünk, hogy a kávé elképesztően nagy népszerűségnek örvend az egész világon, de ennél jóval kevesebb azoknak a száma, akik pontosan tudják, hogy milyen hatást várhatnak a kávétól. Mert bár sokan az élénkítő hatása miatt kortyoljuk el, valójában még rosszabb kedvünk is lehet tőle.

Kutatások bizonyítják, hogy a kávé nagy hatással lehet a hangulatunkra is
Kutatások bizonyítják, hogy a kávé nagy hatással lehet a hangulatunkra is
Fotó: Samson Katt/Pexels

A kávétól rengetegen azt reméljük, hogy egy álmos reggelen vagy fárasztó délutánon felébreszt minket a koffeinnek köszönhetően. Azzal is tisztában vagyunk, hogy ha túl későn iszunk belőle, megnehezítheti az elalvást, egyébként viszont egy finom és sokféleképpen elkészíthető italról van szó. De fontos hogy azt is tudd, pontosan mi minden történhet a hatására testedben, beleértve azt is, ha esetleg kávézás után rosszabb a kedved.

Nem mindegy, mennyit fogyasztunk belőle

Ha a kávé hatásáról van szó, a koffein mellett soha nem mehetünk el szó nélkül. Már csak azért sem, mert a legtöbbünknek a kávé a koffein az egyetlen, vagy éppen a fő koffeinforrása. Itt fontos megemlíteni, hogy az FDA, vagyis az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságának hivatalos álláspontja szerint napi 400 milligramm az a mennyiség koffeinből, ami a legtöbb felnőtt számára még biztonságos.

Ez a 400 milligrammos maximum azonban nem jelenti azt, hogy ez mindenkire igaz. Dr. Nicole Clark neurológus szerint általában napi maximum két - 2-2,5 dl-es - csésze kávét érdemes fogyasztanunk naponta, mert egy csésze kávé legtöbbször 100-200 milligramm koffeint tartalmaz. Ha viszont a kávéfogyasztás után idegesnek érzed magad, az arra utalhat, hogy több koffeint vittél be, mint amennyi a szervezeted számára komfortos lett volna.

Dr. Shannon Kilgore neurológus azt is hangsúlyozza, hogy a kávéban lévő koffein mennyisége jelentősen változhat a kávébab típusától, az őrlemény mennyiségétől, a részecskék méretétől, a főzési időtől, valamint a forráshoz kapcsolódó egyéb tényezőktől függően. Általánosságban elmondható, hogy a sötétebb kávék alacsonyabb koffeintartalmúak, így ha csökkenteni szeretnéd a koffeinbeviteledet, az ilyen apró részletekre is érdemes odafigyelned.

4 tévhit a zabtejről, aminek nem lenne szabad bedőlnünk

4 tévhit a zabtejről, aminek nem lenne szabad bedőlnünk

Gyorsabban hat, mint hinnénk

A kávé egyes hatásai a kutatások szerint már azelőtt beindulhatnak, hogy egy kortyot is innánk belőle. Egy 2019-es tanulmány szerint ugyanis az illatának szimplán a belélegzése javíthatja a memóriánkat és fokozhatja az éberségünket. Egy 2018-as tanulmány pedig arra az eredményre jutott, hogy a logikai érvelésre is jó hatással lehet a kávé illata, ugyanakkor arra engedtek következtetni, hogy ebben az esetben valószínűleg placebo-hatásról van szó.

A legtöbb reakciót természetesen akkor válthatja ki belőlünk, ha már ténylegesen ittunk belőle. Ez egy 2008-as tanulmány szerint 10 perccel azután jelentkezik, hogy elkortyoltuk a kávét, a koffein csúcskoncentrációja a vérünkben pedig 45 perc elteltével következik be. Így amit nagyjából ennyi idővel azután érzel, hogy megittál egy csésze kávét, azt érdemes megjegyezned, függetlenül attól, hogy éppen jó vagy rossz.

Szorongást, fejfájást is kiválthat

A kávét mértékkel fogyasztva a legtöbben egészséges italnak tartják, és bizonyítottan sok előnyt társítanak hozzá rövid, illetve hosszú távon is Előbbiek közé tartozik, hogy élénkítő hatásának köszönhetően hamar jobban érezhetjük magunkat a bőrünkben, utóbbiak közé pedig, hogy hosszú távon csökkentheti a depresszió kockázatát. De hogy akkor mégis miként lehetséges, hogy rosszkedvünk lesz tőle? A kulcs itt is az, hogy nem mindannyiunkra hat egyformán.

Dr. Nicole Clark szerint amiatt, hogy a koffein stimulánsnak számít, az agyunkban lévő vegyi anyagok egy részére is hatással van, felgyorsítva ezáltal mindent. Ez pedig egyeseknél - még kis mennyiségű kávé fogyasztása esetén is - idegességet és szorongást okozhat. A kávéval kapcsolatos leggyakoribb aggodalom pedig Dr. Shannon Kilgore szerint az, hogy elvonási tüneteket okozhat. Ha ez megtörténik, úgy érezhetjük, hogy mindenképpen kávét kell inniuk.

Az elvonási hatás a rendszeres kávéfogyasztóknál már 12 órával az utolsó kávé után jelentkezhet, és fejfájás, idegesség, fáradtságérzet kísérheti. Ha ilyen esetben direkt kerüljük a kávét, 1-2 napig kellemetlenül érezhetjük magunkat, de egyes panaszaink akár 9-10 napig is velünk maradhatnak. Hogy ne így legyen, a koffeinbevitelt fokozatosan érdemes csökkenteni.

Kávézzunk vagy sem?

Mindent összevetve tehát a kávéfogyasztásnak sok pozitívuma lehet, de ha az elfogyasztása után nem igazán érezzük magunkat jól, azaz rossz a kedvünk, fáj a fejünk vagy más panaszunk van, úgy érdemes alaposan átgondolnunk, nem fogyasztottunk-e belőle túl sokat, esetleg érdemes lenne csökkenteni a koffeinbevitelünket. De jó ötlet lehet az alacsonyabb koffeintartalmú teák kipróbálása, vagy az is, ha időnként egyszerűen csak egy pohár vízzel próbálunk meg felfrissülni.

Forrás: ama-assn.org, theguardian.com, sleepfoundation.org

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Az irodalomterápia és a pszichológia szerelemgyereke: ismerd meg az alkotáslélektant

glamour plusz ikon Az irodalomterápia és a pszichológia szerelemgyereke: ismerd meg az alkotáslélektant

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)