7 csodás növény, ami fantasztikusan érzi magát a fürdőszobában

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Növényekkel gazdagítani az otthonunk szinte bármely részét remek ötlet lehet, egyáltalán nem mindegy viszont, melyik hova kerül. Szerencsére azonban némi tervezéssel a nappalink, a hálószobánk, a konyhánk és a fürdőszobánk is helyet adhat sok csodás növénynek. Mind közül viszont talán a fürdőszobában a legspeciálisabb a környezet, így oda tényleg csak nagyon megfontoltan érdemes helyeznünk bizonyos növényeket.

Tudtad, hogy néhány szobanövény kifejezetten a fürdőszobában érzi jól magát?
Tudtad, hogy néhány szobanövény kifejezetten a fürdőszobában érzi jól magát?
Fotó: brizmaker / getty Images

A fürdőszobában ideális esetben a higiénia fontossága áll a középpontban, hiszen nap mint nap ott tisztálkodunk. A párás, nedves levegő azonban megnehezítheti a dolgunkat, mert táptalajt adhatnak a penészképződésnek és sok más problémának. Szerencsére jó néhány szobanövény segítségével az ilyen nehézségek ellen is felléphetünk, mások pedig egyszerűen a szépségükkel teszik jobbá, szerethetővé az otthonunk ezen részét.

Szobai szanszeviéria (Sansevieria Trifasciata)

Kezdő növénytulajdonosoknak általában elsők közt ajánlják a szobai szanszeviériát, mert amellett, hogy kardszerű, jellegzetes mintázatú leveleivel az otthonunk sok pontját beragyoghatja, rendkívül könnyen kezelhető. Sötétebb, kevés természetes fényforráshoz jutó fürdőszobákba is jó választás lehet, nem viseli meg, ha csak keveset tudsz vele törődni, öntözni is csak minimálisan kell. Cserébe éjszaka oxigént bocsát ki, és javítja a levegő minőségét.

Az anyósnyelv akkor is jól érzi majd magát az otthonodban, ha kezdő vagy a téren
Fotó: Crystal Bolin Photography / Getty Images

Zöldike (Chlorophytum comosum)

A zöldike nagy előnye, hogy könnyen szaporítható dugványról, jellegzetes, csíkos leveleivel pedig varázslatosan nézhet ki a fürdőszobában. Szereti az erős, közvetett napfényt, de kevesebb fénnyel is megelégszik. A lényeg, hogy tűző nap ne érje, ellenkező esetben ugyanis a levelei sárgulni kezdhetnek. Vízigényét tekintve a lényeg, hogy folyamatosan nedvesen tartsd a talaját. Ha szépen gondozod, cserébe amellett, hogy megajándékoz a szépségével, légtisztítóként is funkcionál.

A zöldikét kifejezetten könnyű szaporítani
Fotó: Helin Loik-Tomson/Getty Images

Szobapáfrány (Nephrolepis exaltata)

A szobapáfrány a tollszerű leveleivel egyetlen szempillantás alatt elegánsabb hatást kölcsönözhet a fürdőszobának, közben pedig hatékony párásító és égtisztító. A folyamatos nedves környezet abszolút ideális számára, de arra figyelj, hogy közvetett fényre kerüljön, és a tűző napsütés egész nap elkerülje.

5 lakberendezési hiba, amivel tönkreteheted a nappali hangulatát

5 lakberendezési hiba, amivel tönkreteheted a nappali hangulatát

Madárfészekpáfrány (Asplenium nidus)

Ha szeretnéd a fürdőszobádat trópusi páfrányossá varázsolni, akkor a szobapáfrány mellett a madárfészekpáfránynak is feltétlenül találj helyet benne! A gyenge fényviszonyokat és a magas páratartalmat is jól viseli, csak arra figyelj, hogy mindig nedves legyen a talaja. Cserébe pedig megajándékoz a hosszú, játékos leveleivel.

Bambuszpálma (Chamaedorea seifrizii)

Ha már trópusi hangulat, akkor mindenképp említést érdemel a csodálatos bambuszpálma, amely az íves leveleivel hatékonya távolítja el a levegőben lebegő méreganyagokat, és még a gyenge fényviszonyokhoz is jól alkalmazkodik. Csak tarts folyamatosan nedvesen a talaját, és szépen fog növekedni, közben pedig nap mint nap jobbá tenni a fürdőszobád levegőjét.

Tillandsia (Tillandsia ionantha)

A szakállbroméliák közé tartozó tillandsia egy csodálatos, kicsi, légtisztító hatással rendelkező növény, amelynek bizony még földre sincs szüksége, ugyanis a levegőből táplálkozik. Szeret fényárban úszni, a közvetlen, tűző napsütés viszont már árt neki, így attól mindig óvd! A vízigénye nagy, nyáron naponta érdemes beáztatni 1-2 percre vagy a csap alá tartani, a túlöntözést viszont már nem viseli jól. Ha megfelelően gondozod, szép ezüstös-zöld levelekkel ajándékoz meg, és igazi gyöngyszem lehet a fürdőszobádban.

Orvosi aloé (Aloe barbadensis miller)

Végül, de nem utolsó sorban, ha fürdőszobába ideális növényekről van szó, nem mehetünk el szó nélkül az orvosi aloé mellett sem. Az orvosi aloé, vagy ahogy sokan ismerjük, aloe vera ugyanis jóval több, mint egy rendkívül mutatós növény: több szempontból is gyógyhatású a leveleiben rejlő gélnek köszönhetően.

Sőt, bátran mondhatjuk azt is, hogy alapvető bőrápolási összetevő. Többek közt fiatalító és nyugtató hatásúnak tartják, több bőrbetegség esetén is gyors segítséget nyújthat. Ha biztosítod, hogy jó vízáteresztő legyen a talaja, akkor közvetett fényben, minimális öntözéssel csodásan érezheti magát a fürdőszobában.

Forrás: farbio.com, moradoshowers.com, livingherecushpartners.com.au

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Az irodalomterápia és a pszichológia szerelemgyereke: ismerd meg az alkotáslélektant

glamour plusz ikon Az irodalomterápia és a pszichológia szerelemgyereke: ismerd meg az alkotáslélektant

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Kocsival mentek nyaralni? Íme néhány tipp, melyekkel csökkenthetitek az utazás költségeit! (x)

Kocsival mentek nyaralni? Íme néhány tipp, melyekkel csökkenthetitek az utazás költségeit! (x)