5 egyszerű szokás, ami segít, hogy tovább élj

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Mai rohanó világunkban néha az is nagy kihívásnak tűnik, hogy a megszáradt tiszta ruhákat szépen a szekrénybe hajtogassuk, vagy nyugodtan megfőzzünk egy finom vacsorát. A rengeteg teendő mellett pedig az egészségünkre minél tudatosabban odafigyelni szintén nem tűnik egyszerű feladatnak, holott jó alapokkal már egészen könnyű dolgod lehet, és ahhoz is hozzájárulhatnak, hogy tovább élj.

Fogadd meg ezeket a tanácsokat, hogy tovább élhess
Fogadd meg ezeket a tanácsokat, hogy tovább élhess
Fotó: PeopleImages/Getty Images

Ha általában véve egy kiegyensúlyozott, egészséges életmódra törekszel, azzal máris rengeteget tudsz tenni azért, hogy tovább élj. Ehhez viszont fontos, hogy legyenek olyan szokásaid, amelyek már eleve támogatják a testedet és a lelkedet is. Bár eleinte talán nem tűnnek könnyen megvalósíthatónak, valójában tényleg csupa egyszerű dologról van szó, amihez idővel egyre könnyebb hozzászokni.

HIRDETÉS

Figyelj oda jobban az étrendedre

Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, borzasztóan fontos, hogy a bélrendszerünk egészsége is rendben legyen. Ennek érdekében sok mindent tehetünk, és minden módszer közül is az egyik legfontosabb az étkezéseinkre való odafigyelés. Alapjaiban véve például fontos lenne, hogy kevesebb húst és több növényi alapú élelmiszert, főként friss zöldségeket, gyümölcsöket és teljes kiőrlésű gabonákat fogyasszunk.

Ugyanis a kutatások szerint ha erre figyelünk, az számos egészségügyi előnnyel járhat, beleértve a bélrendszerünk egészségének javítását, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának a csökkentését. De fontos az is, hogy ha húst fogyasztunk, az feldolgozatlan és jó minőségű legyen, illetve hogy tényleg mértékkel adjunk neki helyet az étrendünkben. Olajos halakat viszont - mint például a lazac vagy a makréla -, jóval többször érdemes ennünk, mint azt általában tesszük - akár heti 2-3 alkalommal is.

Mozogj többet

Egy egészséges életmódban a testmozgásnak is fontos szerepet kell játszania. Ez sokunknál ott csúszik félre, hogy nem érzünk magunkban kellő motivációt ahhoz, hogy például heti 2-3 alkalommal eddzünk vagy válasszunk magunknak egy konkrét sportágat, ami aztán állandósul az életünkben. Valójában azonban nem is feltétlenül kell csakis a sportolásban keresnünk a megoldást.

Ez a legegészségesebb tej, amiből csak ihatsz

Ez a legegészségesebb tej, amiből csak ihatsz

Rengeteget számíthat például az is, ha fokozatosan egyre többet sétálunk, ahova tudunk, gyalog vagy kerékpárral megyünk, kertészkedünk vagy kirándulunk. Az ilyen és ehhez hasonló tevékenységek ugyanis szintén fontos elemei lehetnek egy aktív életmódnak. Végeredményben pedig segíthetnek, hogy egészséges legyen, vagy maradjon a testsúlyunk, megfelelően működjön az anyagcserénk, és esetleg az izomtömegünket is tudjuk növelni.

Ápolj jó kapcsolatot másokkal

Ha egészségesebben szeretnénk élni, ahhoz bizony az is fontos, hogy legyenek igazán jó emberi kapcsolataink. Még ha úgy is érzed, hogy mindig jól elvagy egyedül, akkor is vedd figyelembe, hogy a kutatások szerint a másokkal együtt töltött idő enyhítheti a szorongást és a stresszt, jót tehet a hangulatunknak, és még a jobb kognitív és fizikai egészségünket is elősegítheti.

Ehhez nagyon fontos, hogy találj legalább egy vagy két olyan embert, akikkel tényleg bármikor szívesen beszélgetsz és jól tudod magad érezni magad a társaságukban, és az is, hogy tudd megfelelően kezelni azokat, akiket nem annyira kedvelsz. Még ha valaki egyenesen bosszantani is szokott, de nem igazán kerülheted ki, akkor is próbálj meg vele mindig úgy kommunikálni, hogy azzal magadat és őt se bántsd.

Ha sokat stresszelsz, dolgozz rajta

Sok a dolgod, nem látod át, mikor érsz a feladataid végére, és már nem is emlékszel rá, hogy mikor pihented ki magad utoljára igazán? Az ilyen és ehhez hasonló momentumok könnyen stresszessé tehetnek, ami viszont egyre nagyobb veszélyként lehet jelen az életedben. A rossz stressz ugyanis jelentős mértékben hozzájárulhat minden egészségügyi problémához - úgymond néma gyilkosként viselkedhet.

Hogy ne így legyen, próbálj meg tudatosan dolgozni az életedben jelen lévő stresszen. Jó ötlet lehet például, ha meditálsz, több időt töltesz a természetben, rendszeresen szánsz időt az olvasásra, amikor pedig elfáradsz, megengedsz magadnak egy kis szünetet. Ha pedig úgy érzed, hogy egyedül nem birkózol meg a sok stresszel, bátran keress fel egy szakértőt, például egy pszichológust, aki személyre szabott tanácsokkal segíthet, hogy jobban legyél.

Legyenek tudatos alvási szokásaid

A nap végén nem mehetünk el az alvási szokásaink fontossága mellett sem. Ugyanis ha nem pihenjük ki magunkat eléggé, nem töltődünk fel, az az elkövetkezendő napunkra is rossz hatással lehet, hosszú távon pedig komoly problémákat is okozhat. Hogy ezt elkerüld, fontos, hogy neked is legyen egy jó alvási rutinod, beleértve azt is, hogy minden este megpróbálsz nagyjából ugyanakkor lefeküdni, reggel pedig felkelni.

Ez a tökéletes hőmérséklet a fürdéshez a szakértők szerint

Ez a tökéletes hőmérséklet a fürdéshez a szakértők szerint

Mindezeknek a szokásoknak a kialakítása életkortól függetlenül sokat számíthat, így akkor is bátran vágj bele az életmódváltásba, ha esetleg eddig úgy érezted, túl idős vagy hozzá, vagy éppen túl fiatal vagy ahhoz, hogy ezekre komolyabban odafigyelj. Annyi azonban biztos, hogy az egészséged hálás lesz érte, és némi idő elteltével érezni is fogod, hogy valóban nagyszerűen hat rád az, ha nap mint nap odafigyelsz magadra.

Forrás: sciencefocus.com, dailymail.co.uk

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

10 egyértelmű jel, ami az alacsony érzelmi intelligencia mutatója

10 egyértelmű jel, ami az alacsony érzelmi intelligencia mutatója

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)