Tavaszi óraátállítás: Hamarosan itt lesz, mutatjuk a pontos napot

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Van, akit nem különösebben visel meg, míg más egyenesen utálja, de annyi biztos, hogy valamilyen formában mindannyiunkra hatással van. Öröm az ürömben, ha egy órával kevesebbet alhatunk, az csak egyet jelenthet: végre beköszöntött a várva várt tavasz!

Az óraátállítás sokakat megvisel, de az alábbi tippekkel könnyebben áthidalható
Az óraátállítás sokakat megvisel, de az alábbi tippekkel könnyebben áthidalható
Fotó: Shutterstock

A 2023-as tavaszi óraátállítás március 26-án, hajnal 2-kor lesz, amikor is 3 órára kell átállítani az órákat, a nyári időszámítás pedig egészen október 29-ig tart majd. Köszönhetően a modern technika vívmányainak, nem kell felkelnünk ezért éjnek évadján; digitális óráink automatikus átállnak majd (természetesen analóg óráinkat ne felejtsük el azért átállítani). Sokakat megvisel, hogy "ugrunk egyet az időben" (és sajnos nem a Vissza a jövőbe című film szereplőjeként), ezért eláruljuk neked, mit tehetsz annak érdekében, hogy minél gördülékenyebben átvészelhesd ezt az időszakot.

Nálunk vezették be először

Évente kétszer 70 országban alkalmazzák az emberek az óraátállítást. A nyári időszámításnak körülbelül a 30. és 50. szélesség közti sávban van jelentősége. Az ebben a sávban fekvő európai országok közül a Német Császárság és az Osztrák–Magyar Monarchia területén, 1906-ban vezettek be először. Több mint 100 év telt el azóta, de az Európai Unió csak 1996-ban egységesítette (a téli időszámítás akkor került át szeptemberről október utolsó vasárnapjára). Kezdetben energiatakarékossági célból alkalmazták, hiszen a nyári napfényes órákat kihasználva, ezáltal pedig a mesterséges világítást mellőzve sok energiát tudunk megtakarítani. A nyári időszámítás Magyarországon 1906 óta kisebb-nagyobb megszakításokkal működött, véglegesen 1980-ban vezették be - azóta is tart.

Franklin vetette fel elsőként az ötletet

Felvetője az amerikai feltaláló, Benjamin Franklin volt, aki 1784-ben Párizs nagyköveteként mesélt ötletéről a Journal of Parisnak. Meglátása az volt, hogy az éjszakai bagoly módjára élő franciák rengeteg gyertyát használnak el, amin sokat spórolhatnának, ha korábban ébrednének. Franklin azt szerette volna, ha mindenki a Nap "szabályai" szerint élne. Angliában William Willett vetette fel az ötletet, amelyet 1908-ban indítvány formájában a parlamenttel is megosztott, de javaslata süket fülekre talált. Nagyon kitartó volt, ugyanis ezt újra megcsinálta 1909-ben, 1910-ben és 1911-ben is, ám a parlament minden egyes alkalommal elutasította azt. Willett nem adta fel, de sajnos 1915-ben elhunyt, így már nem érhette meg azt a pillanatot, amikor 1906-ban végre kézzelfoghatóvá vált hőn áhított tervének megvalósulása.

Milyen hatással van a szervezetünkre?

A nyári és a téli időszámításra való átállásnak nincsenek túl jó élettani hatásai, ugyanis az óra által mutatott idő sokszor egyáltalán nincsen összhangban a természetesen fényviszonyok változásaival. Gondoljunk csak bele: nyáron este 8-9 körül is még javában világos van, télen pedig sötétben indulunk el reggel a munkába. A biológiai óránk szerint eredetileg nem akkor ébrednénk és aludnánk el, mint ahogy azt az időszámítás “elvárja” tőlünk, ez pedig felboríthatja az alvási ritmusunkat. „A biológiai óránk és a környezetünk közötti eltérés számos kedvezőtlen egészségügyi helyzethez vezethet” mondja Joseph Takahashi, a Texasi Egyetem professzora. Az alvás pedig csak egy olyan terület, amelyet a nyári időszámításra való átállás megzavarhat: a tavaszi átállás után az autóbalesetek, a szívinfarktusok és a stroke esetek is megszaporodnak. Szerencsére van néhány konkrét lépés, amiket megtehetünk a nyári időszámítás alvásra gyakorolt hatásának csökkentése érdekében, és ezek közül sok olyan szokás is van, amelyek alkalmazása egész évben pihentető alvást eredményezhet.

Életed legjobb alvása vár rád - mutatjuk a titkot

Életed legjobb alvása vár rád - mutatjuk a titkot

Így vészelheted át

Tehát annak érdekében, hogy egy kicsit könnyebb legyen az időugrás, a nyári időszámítást megelőző napokon időzítsd mindig 15 perccel korábbra a lefekvési és a felkelési idődet. Például, ha általában 22 órakor mész el aludni, a cél az, hogy az óraátállítás kezdete előtti szombat estére elérd az új lefekvés időpontját 21 órakor. Érthető, ha nehezen alszol el korábban, ezért javasoljuk, hogy lefekvés előtt masszírozd meg a lábad - ettől hamarabb elálmosodsz. Az olvasástól és filmnézéstől is hamar leragadhat a szemed, egy nyugtató tea mellé pedig csak felgyorsítja a folyamatot. Ha már az ágyban fekszel a sötétben, készen állva az elalvásra, de csak forgolódsz és cikáznak a gondolataid, akkor próbálj ki egy relaxáló vezetett meditációt vagy hallgass meg egy jó kis podcastet. Ha pedig minden kötél szakad, kelj fel az ágyból, járj egyet, majd ha ismét elálmosodtál, feküdj le újra. A reggeli felkelésben pedig a szobába beáramló fény tud segíteni, amit a nyár beköszöntéig pótolhatsz egy napfelkelte szimulációs ébresztőórával. Kapcsolj be egy jó kis pörgős zenét, vegyél egy frissítő zuhanyt és kezdődhet is a nap!

Forrás: nytimes.com, mult-kor.hu

Itt a tavasz, vesd bele magad!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A Bridgerton színésznője izgalmas meztelenruhában tündökölt a vörös szőnyegen, mindenkit elbűvölt

A Bridgerton színésznője izgalmas meztelenruhában tündökölt a vörös szőnyegen, mindenkit elbűvölt

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

4 dolog, amit muszáj leellenőrizned a fényvédő címkéjén, mielőtt megveszed (x)

4 dolog, amit muszáj leellenőrizned a fényvédő címkéjén, mielőtt megveszed (x)

Mennyire szórod a pénzt? Töltsd ki tesztünket és derítsd ki! (x)

Mennyire szórod a pénzt? Töltsd ki tesztünket és derítsd ki! (x)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)