Ezért ne csomagold soha alufóliába az ételeket, szakértők figyelmeztetnek a veszélyre
Sokan csomagoljuk elkészült, kihűlt ételeinket alufóliába és tesszük be a hűtőbe, hogy másnap kivehessük és újramelegíthessük. Csakhogy ez a tárolás egyik legrosszabb módja, szakértők figyelmeztetnek, hogy az élelmiszereket inkább edényekbe tegyük.
Ezeket láttad már?
Hatalmas hibát követünk el, ha ételeinket alufóliába csomagolva tesszük a hűtőbe. Szakértők szerint ez az egyik legrosszabb tárolási mód, hiszen így az étel nem szellőzik és később elfogyasztva akár komoly betegségeket is okozhat. Nézzük, mivel érdemes helyettesíteni!
Praktikus, de veszélyes is lehet
Az alufóliának számtalan nagyszerű felhasználási módja létezik a konyhában, többek között kibélelhetjük vele a sütőformákat, így megakadályozza a ragadást és azt, hogy az ételek sütés közben nedvességet veszítsenek. Az ételmaradékok tárolásához azonban semmiképp nem érdemes használni, ugyanis akár ételmérgezést is okozhat.
Dr. Zachary Cartwright élelmiszerkutató szerint sokkal praktikusabbak a különböző tárolóedények, zárt műanyagzacskók, mivel ezek légmentesen záródnak, és ennek köszönhetően megakadályozzák hogy oxigén jusson az élelmiszerhez. Az oxigén ugyanis kedvez a kórokozók szaporodásának. Bármennyire is szorosan csavarjuk az ételt alufóliába, szinte biztos, hogy egy kis levegő akkor is be fog jutni.
„Az alufólia önmagában nem képes teljesen légmentes záródást biztosítani, nem tapad, nem alkalmazkodik tökéletesen a felületekhez." - időzi a szakértő szavait a The Sun.
Eddig nem megfelelően szedted a vitaminokat, így ki sem tudták fejteni megfelelően a hatásukat: szakemberek árulják el a helyes módot
A levegő jelenléte elősegíti az olyan veszélyes baktériumok, mint a staphylococcus és a Bacillus cereus szaporodását. Előbbi a vérbe jutva súlyos fertőzéseket, vérmérgezést, sőt akár halált is okozhat. Az élelmiszert úgy is megfertőzhetjük, ha kézmosás nélkül érünk hozzá az ételhez, ugyanis az ember bőrén is megtalálható ez a baktérium.
A szakértő szerint a nem megfelelő tárolás növelheti az olyan élelmiszerekkel terjedő betegségek, mint például a Clostridium botulinum és a Listeria monocytogenes kockázatát is. Bár ezek ritkák, súlyos betegségeket okozhatnak.
Dr. Cartwright arra is figyelmeztet, hogy bizonyos élelmiszerek kémiai reakcióba léphetnek az alumíniummal és ezáltal nem kívánt anyagok keletkezhetnek. A savas és sós ételek például pont ezt váltják ki: hatásukra az alumínium kimosódik a fóliából. Ez nemcsak megváltoztatja az étel ízét, az alumíniumbevitel szervezetünkbe hosszú távon szervi károsodáshoz is vezethet.
Hogyan tároljuk biztonságosan az ételeket?
Ha mindenképp alufóliát szeretnénk használni az ételek elcsomagolásához, arra ügyeljünk, hogy két napnál hosszabb ideig ne történjen. Ilyenkor érdemes kétszeresen is becsomagolni vagy még egy műanyag fóliába is beletenni. A legjobb, ha az ételeket tiszta, lezárt edényekben tároljuk, így elkerüljük a keresztszennyeződést, valamint a baktériumok és a vegyi anyagok bejutását az ételbe. Mindig kövessük a csomagoláson olvasható útmutatókat és állítsuk a hűtőszekrényt, illetve a fagyasztót a megfelelő hőmérsékletre.
Ha élelmiszert vásárolunk, nézzük meg, alkalmas-e a fagyasztásra, illetve lehetőleg még a szavatossági idő lejárta előtt fagyasszuk le. A fagyasztott ételeket pedig alaposan ki kell olvasztani, ha pedig kiolvadtak, 24 órán belül el kell fogyasztani őket.
Az ételmérgezés tünetei
Az ételmérgezés általában egy héten belül elmúlik és otthon is kezelhető. Tünetei a rosszullét, hányinger, hasmenést, hányás, gyomorgörcsök, láz és általános rossz közérzet, puffadás, fájdalom, hidegrázás. Ezek általában az étel elfogyasztása után már néhány óra múlva jelentkezhetnek.
A súlycsökkentő műtét tényleg költséghatékonyabb, mint a gyógyszeres kezelés? Végre megérkezett a szakemberek válasza
Ilyenkor fogyasszunk a lehető legtöbb folyadékot, hogy elkerüljük a kiszáradást. Addig ne menjünk közösségbe, míg legalább két napja nem vagyunk tünetmentesek. Orvoshoz akkor kell fordulni, ha a hasmenésünk véres, három napnál tovább tart, nagyon magas a lázunk, nem múlik a hányás és kezdünk kiszáradni.