Ez a két étel igazi áldás a testednek: megvédenek a magas vérnyomástól és a szívbetegségtől is
Egy új tanulmány szerint két étel fogyasztása is kulcsfontosságú lehet a magas vérnyomás elleni küzdelemben. A szakemberek szerint rendszeres fogyasztásuk hatékonyabb lehet, a sóbevitel drasztikus csökkentésénél is.
Ezeket láttad már?
- A nyugati étrend jellemzően nátriumban gazdag és káliumban szegény, ami magas vérnyomáshoz vezethet.
- Kutatók szerint a brokkoli és a banán rendszeres fogyasztása hatékonyan csökkentheti a magas vérnyomást.
- Ezek az ételek káliumban gazdagok, amely segíti a nátrium kiválasztását.
A magas vérnyomás, más néven hipertónia olyan állapot, amikor az artériák falára nehezedő nyomás túl magas. Ez idővel károsíthatja a szívet és az ereket, valamint növelheti a szívroham és a stroke kockázatát. A brokkoli és a banán étrendbe való beiktatásával azonban sokat tehetünk ennek megelőzése érdekében.
Csendes gyilkosnak is nevezik
Az Egyesült Királyságban a felnőttek nagyjából egyharmada magas vérnyomással él, amit gyakran csak csendes gyilkosnak neveznek, mivel tünetei nehezen észrevehetőek. Kialakulásának fő oka a nem megfelelő étrend, a sótartalmú ételek gyakori fogyasztása.
Egy kutatás során most két olyan ételt sikerült azonosítaniuk a kanadai Waterloo Egyetem kutatóinak, amelyek még a sófogyasztás csökkentésénél is hatékonyabban segíthetnek a vérnyomás csökkentésében. A banán és a brokkoli káliumban gazdagok, ami egy olyan ásványi anyag, amely segíthet a magas vérnyomás elleni küzdelemben.
Együnk több banánt, brokkolit
„A magas vérnyomás esetén általában azt szokták tanácsolni, hogy kevesebb sót fogyasszunk. Kutatásaink szerint azonban a káliumban gazdag ételek, például a banán vagy a brokkoli étrendbe való beillesztésével nagyobb pozitív hatást érhetünk el a magas vérnyomás kezelésében" - idézi Anita Layton professzor szavait az Express.
Ez a 7 étel önmagában elegendő magnéziumot biztosíthat egész napra, hogy megfelelően kezeld a stresszt
A kálium és a nátrium egyaránt elektrolitok, vagyis olyan anyagok, amelyek segítik a szervezetet az izmok összehúzódásához szükséges elektromos jelek továbbításában, valamint a vízháztartás szabályozásában és más alapvető funkciók ellátásában. A kálium segít a szervezetnek több nátriumot kiválasztani a vizelettel, ezáltal hozzájárul a vérnyomás csökkentéséhez.
A nyugati étrend is hibás
Ezenkívül a nátrium ellazítja az erek falát, amivel tovább csökkenthető a vérnyomás. „Kezdetben az emberek nagyon sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak, ezáltal a szervezetünk szabályozó rendszerei úgy fejlődtek ki, hogy jobban működnek káliumban gazdag és nátriumban szegény étrend mellett" - mondta el Melissa Stadt doktorandusz hallgató.
A mai tipikus nyugati étrend azonban ennek pont az ellenkezője: nátriumban gazdag és káliumban szegény. Ez megmagyarázza, miért fordul elő magas vérnyomás különösen az iparosodott társadalmakban és az elszigetelt társadalmakban sokkal kevésbé.
Layton és Stadt egy matematikai modellt fejlesztett ki, amely sikeresen azonosítja, hogy a kálium és a nátrium aránya hogyan hat a szervezetre. Ez alapján kiderült például az, hogy a férfiaknál könnyebben alakul ki magas vérnyomás, mint a menopauza előtt álló nőknél, de nagyobb valószínűséggel reagálnak pozitívan a magasabb kálium-nátrium arányra.
A káliumban gazdag ételek közé tartozik még a brokkoli és a banán mellett az aszalt sárgabarack, a leveles zöldségek, a burgonya, az avokádó, a narancs és a dinnye.
A vérnyomás csökkentése érdekében kövessük az alábbiakat
- Folytassunk egészséges, kiegyensúlyozott étrendet
- Végezzünk rendszeres testmozgást, célként tűzzünk ki legalább 150 perc testmozgást hetente
- Adjuk le pluszkilóinkat
- Ne fogyasszunk túl sok sót, kerüljük a sós ételeket
- Ne igyunk túl sok alkoholt
- Ne igyunk túl sok koffeint, korlátozzuk a kávé, a tea és a kóla fogyasztását
- Ne dohányozzunk
