5 étel, amitől úgy alszol majd, mint a bunda: a hangulatodat is fokozzák ezek a finomságok
Szívesen ennél olyan ételeket, amelyek támogatják a testünket, különösen az alvás-ébrenlét ciklusunkat, és még a mentális jóllétünknek is kedveznek? Nos, a jó hír az, hogy több olyan finomság is van, amellyel ezekre az előnyökre szert tehetünk. Nagyszerű hatásukban pedig a D-vitaminnak is kulcsfontosságú szerepe van, amellyel sokkal többféleképpen kedvezhetünk az egészségünknek, mint a legtöbben hinnénk.
Ezeket láttad már?
A D-vitamin híres arról, hogy elengedhetetlen az erős csontokhoz, ugyanis részt vesz a kalcium és a foszfor felszívódásában. A legújabb kutatások pedig az alvással és az érzelmi jólléttel való kapcsolatát is középpontba állították, és rávilágítottak arra, hogy melyek a legjobb D-vitamint tartalmazó ételek, amelyek fokozhatják a hangulatunkat, és segítenek úgy aludni, mint a bunda.
Rendkívül fontos vitamin
Az El Confidencial nemrég arra hívta fel a figyelmet, milyen fontos szerepe is van valójában a D-vitaminnak: egy olyan zsírban oldódó tápanyag, amely számos élettani funkcióhoz nélkülözhetetlen. A legismertebb szerepe a kalcium és a foszfor felszívódásában van, amelyek elengedhetetlenek az erős csontok és fogak kialakulásához és fenntartásához.
Részt vesz továbbá az alvadásban, az immunrendszer működésében, sőt az izom- és idegrendszeri működésben is. De az alvással és a hangulattal való kapcsolata is egyre nagyobb figyelmet kap.
Kiemelték, hogy Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetei szerint a napi ajánlott mennyiség gyermekek, serdülők és felnőttek számára 15 mikrogramm D-vitamin, ami 70 év felett 20 mikrogrammra emelkedik, illetve hogy a D-vitaminhoz élelmiszerek, étrend-kiegészítők vagy napfény révén lehet hozzájutni. Egyes ételeknek pedig különösen nagy szerepe lehet abban, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben.
Így támogathatja a hangulatunkat
Az El Confidencial arra is kitért, hogy a kutatások alapján a D-vitaminnak szerepe van az érzelmi egyensúly fenntartásában. Egy áttekintés szerint a D-vitamin védelmet nyújt az idegrendszer számára, segíti az idegsejtek fejlődését és erősíti az immunrendszert. A D-vitamin receptora megtalálható az agy fontos részeiben, mint a hipotalamusz, az amygdala és a prefrontális kéreg, amelyek mind kapcsolódnak a depresszió kialakulásához.
Ez azt jelenti, hogy a D-vitamin nemcsak a csontokra van jótékony hatással, hanem az agy működésére is, és szerepe lehet a hangulat és a mentális egészség fenntartásában. A D-vitamin-hiány pedig - bár a WebMD szerint nem bizonyított, hogy közvetlenül depressziót okoz - összefüggésben állhat a depresszióval.
A depressziós embereknél gyakran alacsonyabb a D-vitamin-szint, de a hiány nem feltétlenül a betegség oka. Az elszigetelődés, a kevés napfény és a rossz étkezési szokások súlyosbíthatják a D-vitamin-hiányt, ami negatívan hat az érzelmi állapotra is. Vagyis bár a D-vitamin-hiány nem okoz depressziót, hozzájárulhat ahhoz, hogy valaki rosszabbul érezze magát, különösen, ha a környezeti tényezők is hatással vannak rá.
Egy kutatóorvos aranyszabálya, ha szeretnél tovább élni: ezen az egyszerű étkezési szabályon múlik minden
Ezek az ételek különösen fontosak lehetnek
Az optimális D-vitamin-szint és a pihentető alvás közötti összefüggéssel már több tanulmány is foglalkozott - írja az El Confidencial. Egy tanulmány szerint bizonyos élelmiszerek, például a tej, a cseresznye, a kivi és az olajos halak javíthatják a jó éjszakai pihenést. Ezek közül az olajos halak kiemelkednek D-vitamin- és omega-3 zsírsavtartalmukkal.
„Mindkét tápanyagról ismert, hogy segít szabályozni a szerotonint, és fontos lehet az alvás szempontjából” - jegyezte meg a Harvard Egyetem. Más kutatások az atlanti lazac fogyasztását (300 g, heti háromszor hat hónapon át) vizsgálták olyan embereknél, akik kevés napfénynek voltak kitéve.
Az időszak végén a zsíros halat fogyasztó résztvevőknek magasabb volt a D-vitamin szintje és jobb volt az alvás hatékonysága azokhoz képest, akik húst fogyasztottak. Bár a szerzők figyelmeztetnek, hogy „nem helyénvaló az a következtetés, hogy az olajos halak jótékonyan hatnak az alvásminőségre”, megjegyzik, hogy a kontrollcsoportban romlott az alvásminőség.
A Clínica Universidad de Navarra pedig részletes listát állított össze a magas D-vitamin-tartalmú élelmiszerekről, melynek élén az angolna,a tonhal, a bonitó és a makrélakonzerv , valamint a hering áll. A szardínia és a szardella szintén szerepel a listán.
Legyen szó akár friss, akár konzerves változatról, ezek az élelmiszerek kiváló D-vitamin-forrást jelentenek, és könnyen beilleszthetők a napi étrendbe. Ráadásul, ahogy a Harvard Egyetem rámutatott, kevés természetes forrás tartalmaz annyi D-vitamint, mint a halmájolaj és az olajos halak.
Túlzásba se ess!
Végül, de nem utolsó sorban az El Confidencial arra is figyelmeztetett, hogy a D-vitamin-mérgezés ritka, de lehetséges, és általában a túlzott pótlás okozza, nem pedig az étrend vagy a napozás. Ez az állapot hiperkalcémiához (magas kalciumszint a vérben) vezet, ami hányingert, gyengeséget, gyakori vizelést, csontfájdalmat és vesekövet okozhat, ezért nagyon fontos, hogy túl sokat se vigyünk be belőle!
5 hétköznapi szokás, ami pont olyan halálos, mint a dohányzás, csak épp nem tudsz róla
A lényeg, hogy ne feledjük: a természetes termékek vagy étrend-kiegészítők egészségünk és jólétünk javítása érdekében történő használatát mindig a fizikai állapotunk és a szedésük idején esetlegesen fennálló kóros állapotunk határozza meg. Így a helyes használatukhoz a legbiztosabb az, ha mindig előzetesen konzultálunk egy szakemberrel!
