Csak egyetlen dolog, amitől sokkal jobban fogsz aludni!

2016.július.9.

Nagyon sokan szenvednek attól, hogy nem tudnak elaludni, vagy gyakran felriadnak éjszaka. Az sem ritka jelenség, hogy bár végigalszod az éjszakát, de egyáltalán nem ébredsz kipihenten.

alvás, alvási zavar, alvászavar, pihentető alvás, nyugodt alvás, mobil, telefon, stressz
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

Az alvási zavarok hátterében rengeteg probléma állhat, bár először is a stresszre szoktak gyanakodni. Nem biztos, hogy sikerül egyedül megoldanod a problémáidat, de inkább kísérletezz, mert az alvás hiánya, vagy nem kielégítő minősége nemcsak a következő napodat rontja el, hanem hosszú távon az egészségedet is veszélyezteti. Van egy nevetségesen egyszerű tippünk, ami garantáltan nyugodtabbá teszi az éjszakádat:

Lehet, hogy sokkolni fog, amit javaslunk, de: VIDD KI A TELEFONODAT A HÁLÓSZOBÁBÓL!


Töltsd a mobilodat valamelyik másik helyiségben, adj neki jóéjt puszit minimum harminc perccel lefekvés előtt, és tedd a hálószobádat telefonmentes zónává! Ha egyszer kipróbálod, jobban fogsz aludni, ráadásul jobban is fogod érezni magad.

Ismerjük az ellenérveidet: "De hisz nekem ez az ébresztőórám" (vegyél egy rendes ébresztőt - kb, 2000 forintból megvan); "Azonnal tudnom kell, ha kapok egy levelet, vagy egy üzenetet a késői órákban" (komolyan gondoltad?); "Lehet, hogy valakinek segít, de nekem biztos nem fog" (honnan tudod, ha esélyt sem adsz neki?); "Túl macerás" (dehogy, ami azt illeti egyáltalán nem).

Tipp: Egy módszer, amivel könnyebben álomba zuhansz!

Igaz, van egy mentség, ami teljesen jogos, és még mi is egyetértünk vele: "Értesülnöm kell róla, ha valaki vészhelyzet miatt keres". Azt ajánljuk helyezd el úgy a mobilodat, hogy a szobádon kívülre essen, de azért maradjon hallótávolságon belül. A fontos embereket add a kedvenceidhez, állítsd be a "Ne zavarjanak" - funkciót, és csak a kedvencek hívásait engedélyezd. Ezután válassz ki egy olyan csengőhangot a híváshoz, amit azonnal meghallasz, akkor is, ha már elaludtál. Probléma megoldva!

És íme a három kulcsfontosságú indok, ami megadja a választ arra, hogy miért tanácsosabb kivinned a telefont a szobádból elalvás előtt:

1. A fény


A fény irányítja az életünket: ettől függ mikor kelünk fel, illetve fekszünk le. A telefon képernyőjének kék spektrumú fénye, vagy csak az időnkénti felvillanása is összezavarja az agyat és pillanatok alatt visszaállítja nappali üzemmódba (igen, nem számít, hogy nyolc óra van, vagy éjfél, a mesterséges fény felborítja a bioritmusunkat). Az agyunk ugyanis felel a kiválasztó hormonokra, amiktől ébernek érezzük magunkat. Szóval a telefon fényei úgy hatnak ránk lefekvés előtt, mint egy rosszkor elfogyasztott kávé.

Tipp: 5 lépésben készülj fel a pihentető alvásra!

2. Az agyad működése
Rengeteg tevékenység, amit telefon segítségével végzünk - köztük az Instagram képfeltöltő használata, csakúgy, mint egyik-másik szimulációs játék kezelése -, káros. Ezeket a porgramokat úgy tervezték, hogy a drogokhoz hasonló viselkedést váltsanak ki az ember agyában. Ezenkívül komoly függőséget okoznak, hiszen mindig ugyanaz a cél: haladni és menni előre.

Ha kiviszed a telefonodat a hálószobádból, akkor könnyebb lesz ellenállni a kísértésnek, valamint kisebb valószínűséggel fogsz belezuhanni ebbe a digitális, feneketlen nyúlüregbe!

3. Stressz
Amennyi örömet, legalább ugyanannyi feszültséget okoz telefonod. Elég, ha csak azokra az levelekre gondolsz, amiket a munkád miatt kapsz, vagy arra a rengeteg értesítésre, ami pihenés közben zavarja meg a nyugalmadat. Ezért érdemes napközben is kikapcsolni az alkalmazások értesítőit. Az se jó, ha a telefonod berreg, miután nyugalmi állaptba helyezted. A jelzőhang éberebbé tesz, automatikusan az üzenetre kell koncentrálnod, végül a kíváncsiságod elnyomja az álmosságodat, így nehezebb mély álomba merülnöd.

Abban a 8 órában, amit alvással töltesz nem fogsz lemaradni semmiről, inkább pihend ki magad. Szóval, vidd ki a hálószobából a telefonodat!

Ez is érdekelhet

Az aszexuálisok sohasem szexelnek, és még 3 tévhit az aszexualitással kapcsolatban

Az aszexuálisok sohasem szexelnek, és még 3 tévhit az aszexualitással kapcsolatban

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Tengerparti nyaralás: minden, amit tudni kell a biztosításról (x)

Tengerparti nyaralás: minden, amit tudni kell a biztosításról (x)

PR

Kiderült, hogy hatásosabbá tehetők a "jó" baktériumok! Ezek a készítmények tartalmazzák (x)

Kiderült, hogy hatásosabbá tehetők a "jó" baktériumok! Ezek a készítmények tartalmazzák (x)

PR

Mit tegyünk, ha pozitív lett a HPV teszt eredménye? (x)

Mit tegyünk, ha pozitív lett a HPV teszt eredménye? (x)

PR

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)