Ezek a gyulladáscsökkentő ételek csodát tesznek az agyaddal és pajzsként védenek a demenciától is
Az idősek sokszor kevesebbet esznek és isznak, mint amire a szervezetüknek szüksége lenne. Ez azonban nem válogatósság, hanem az öregedés természetes velejárója. Mi lehet ennek az oka és mit lehet ellene tenni? A Semmelweis Egyetem szakértője elárulta.
Ezeket láttad már?
Az életkor előrehaladtával csökken az ízérzékelés, mérséklődik a nyáltermelés, és romlik a szaglás, ezért az idős emberek jelentős részét veszélyeztetheti a kiszáradás és az alultápláltság. A gyulladáscsökkentő, antioxidánsokban gazdag és a keringést támogató étrend ugyanakkor védő hatással lehet az agyműködésre, és csökkentheti az időskori demenciák kockázatát is.
Csökken az étvágy
Bár sokan válogatósságnak gondolják, valójában az időskori étvágycsökkenés az öregedés természetes velejárója. Ennek az az oka, hogy az évek múlásával az agy éhség- és szomjúságérzetet szabályozó központjai kevésbé működnek hatékonyan. Ilyenkor romlik a szaglás, csökken a nyáltermelés, az édes és sós ízek kevésbé érzékelhetők, és sok gyógyszer mellékhatása is étvágycsökkentő.
Ennek pedig az a következménye, hogy az idősek sokszor kevesebbet esznek és isznak, mint amire a szervezetüknek szüksége lenne. Mit lehet ez ellene tenni? Dr. Gadó Klára, a Semmelweis Egyetem Geriátriai Klinika és Ápolástudományi Központ igazgatója szerint a családtagoknak és a gondozóknak jobban oda kellene figyelniük az étkezés élményére és a megfelelő folyadékbevitelre. Segíthet például az is, ha az étkezés több érzékszervre hat, például a színesebb tányérok és fogások javítják az ételek érzékelést.
Erőteljes ízek, színes tányérok
Tipp: A természetes zöld fűszerek (például a kakukkfű, petrezselyem, rozmaring) élénkítik az ízeket, míg a savanykás hozzávalók, mint az ecet, citrom vagy a kefír, fokozzák a nyáltermelést és az étvágyat, ezért érdemes lehet étkezés előtt savanykás italt, például citromos vizet vagy almaecetes limonádét inni.
A mellrák 7 korai tünete alig észrevehető, de jól jegyezd meg őket: életet menthet, ha időben észreveszed
A szakértő szerint az időseknél a savanyú és az úgynevezett umami ízek – például a paradicsom, a gomba, az érlelt sajt vagy a húsleves zamata – különösen előnyösek, mert ezek akkor is erősítik az étel élvezeti értékét, ha az édes és sós ízek kevésbé érzékelhetők. Jó tanács lehet még, hogy nagy adagok helyett inkább naponta többször kisebb mennyiséget fogyasszon a beteg. „Mivel az idősek szomjúságérzete is csökken, jobb, ha rendszeresen, óránként kínáljuk őket kisebb adag itallal, és a vizet kiegészítjük levessel, gyümölccsel vagy joghurttal.”
A demencia is okozhat étvágycsökkenést
Fontos beszélni továbbá a táplálkozás és a demencia közötti kapcsolatról. Bár a demenciáról elsőként mindenkinek a memóriaromlás jut az eszébe, a probléma az étvágy és a nyelési képesség csökkenésével is jár. A diszfágia – vagyis a nyelészavar – sok idős betegnél megnehezíti a táplálkozást. Ilyen esetben biztonságosabbak lehetnek a krémlevesek, a pürésített vagy puhára párolt fogások.
Agyvédő étrendek
Egyre több kutatás mutatja, hogy bizonyos étrendi minták védő hatással vannak az agyműködésre. Hatékony lehet a dió rendszeres fogyasztása, emellett a gyulladáscsökkentő, antioxidánsokban gazdag, valamint a keringést támogató étrend is csökkentheti az Alzheimer-kór és más demenciák kialakulásának kockázatát.
A szakember ajánlja még a MIND-diétát, amely a mediterrán és a magas vérnyomás kezelését szolgáló DASH-diéta ötvözete. Ez az étrend sok zöldséget, bogyós gyümölcsöt, halat, olívaolajat, diófélét és hüvelyest tartalmaz, miközben kerüli a vörös húsokat, a sajtot, az édességeket és a gyorsételeket.