Véd az Alzheimer-kórtól, csökkenti a szorongást és a memóriát is javítja ez a fűszernövény: egyértelműen a konyhádban a helye!
Lehet, hogy a te konyhádban is ott lapul már az egyik legerősebb természetes memóriajavító: a rozmaring. És valószínűleg nem is sejted, mennyi mindenre képes! Ősidők óta használják természetes gyógymódként, és ma már a tudomány is egyetért abban, hogy sokkal több, mint egy egyszerű fűszer.
Ezeket láttad már?
A rozmaring nemcsak finom fűszer, hanem régóta ismert memóriaélénkítő is – már az ókorban is használták a szellemi frissesség támogatására. Ma pedig a tudomány is megerősíti: segíthet a nyugodtabb, élesebb gondolkodásban. Sőt, a kutatások szerint csökkentheti a szorongást és akár az Alzheimer-kór megelőzésében is szerepe lehet.
Kedvezhet a memóriánknak
Az Independent nemrég arra hívta fel a figyelmet, milyen sokszínű és hasznos fűszernövény is valójában a rozmaring. Már az ókori görög és római diákok padjain is ott volt, remélve, hogy segít a koncentrációban. A modern kutatások pedig most azt mutatják, valóban van tudományos alapja ennek a hagyománynak. Egyes tanulmányok szerint például már az is javítja a memóriát, ha belélegezzük a rozmaring illatát. De ez még csak a kezdet!
Csodásan hathat az agyunkra
A rozmaring hatása az agyra sokrétű: serkenti a vérkeringést – így több oxigén és tápanyag jut az agyba –, miközben nyugtató hatásával csökkentheti a szorongást és javíthatja az alvást. Ez különösen fontos lehet a stresszes mindennapokban, hiszen a nyugodtabb idegrendszer segíti a tisztább gondolkodást és a jobb memóriaműködést. A rozmaring egyik hatóanyaga, az 1,8-cineol, segít megőrizni az acetilkolin nevű agyi vegyületet, amely kulcsfontosságú a tanulás és emlékezet szempontjából.
Az igazán izgalmas áttörést a carnosic acid nevű antioxidáns jelenti, amely gyulladáscsökkentő tulajdonságaival védi az agysejteket az Alzheimer-kórhoz köthető károsodásoktól. 2025-ben a kutatók egy stabilabb, célzottabb formáját is kifejlesztették ennek, diAcCA néven.
Kiderült, miért van a nőknek nagyobb esélye az Alzheimerre: a friss felfedezés szerint nem csupán a hosszabb élettartam az oka
„A diAcCA csak a gyulladt agyterületeken aktiválódik, ami jelentősen csökkentheti a mellékhatások kockázatát” – magyarázza Dipa Kamdar, a Kingston Egyetem Gyógyszerészeti Tanszékének vezető oktatója. Az egereken végzett kutatások eddig ígéretes eredményeket hoztak: javult a memória, nőtt az agysejtek közötti kapcsolatok száma, és csökkentek az Alzheimer-kórhoz köthető fehérjék, mint az amyloid-béta és a tau.
Az emésztésünknek is jót tehet
A rozmaring a gyulladáscsökkentőként való hasznosítása mellett hagyományosan is használt emésztésjavító és puffadáscsökkentő. A benne található rosmarinsav és ursolsav nemcsak belső, hanem bőrön keresztüli problémákra is megoldást nyújthatnak – például pattanásokra vagy az ekcémára. A rozmaringolaj antimikrobiális hatása miatt egyre több kutatás irányul arra, hogyan alkalmazható az élelmiszerek tartósításában, illetve természetes gyógyszeripi célokra.
Ne feledkezz meg a mértékletességről
Fontos azonban az óvatosság: bár a rozmaring tea, illóolaj vagy fűszernövény formájában általában biztonságos, nagyobb dózisban – például koncentrált kivonatokként – már okozhat mellékhatásokat, például hányást, vagy ritka esetben görcsrohamot, különösen epilepsziás embereknél.
Mivel elméletileg serkentheti a méhösszehúzódásokat, várandósoknak is kerülniük kell a nagy mennyiséget. Ha kismama vagy, vagy gyógyszert szedsz – különösen vérhígítót –, mindenképp érdemes konzultálnod egy szakemberrel, mielőtt rozmaringot használnál. Ha viszont figyelsz a mértékletességre, és arra is, számodra éppen ideális-e a fogyasztása, egy csipet rozmaring nemcsak az ízeket emelheti új szintre, hanem az egészségednek is kedvezhetsz vele.