Ezek az egészségesnek hitt ételek akár szívrohamot is okozhatnak: csak mértékkel érdemes fogyasztani belőlük

2025. július 6.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Sokan szeretjük az olyan, leginkább egészségtudatosként emlegetett zsírforrásokat, mint egy marék dióféle, egy szelet avokádó vagy egy adag olajos hal. Ezeknek az élelmiszereknek gyakran kifejezetten azért szokás ajánlani a fogyasztását, mert omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, amelyeket régóta a szív támogatói között tartanak számon. Egy friss ausztrál kutatás azonban most arra figyelmeztet, hogy talán ezek a zsírforrások sem olyan jótékonyak, mint eddig hittük.

Érdemes elgondolkodnunk azon, milyen zsírforrásokat és mekkora mennyiségben választunk az étrendünkbe
Érdemes elgondolkodnunk azon, milyen zsírforrásokat és mekkora mennyiségben választunk az étrendünkbe
Fotó: Maria Korneeva/Getty Images

Az ausztrál Queensland Egyetem kutatói olyan új bizonyítékokat találtak, amelyek szerint az omega-3 zsírsavak szerepe a szervezet gyulladásos folyamataiban bonyolultabb lehet, mint korábban gondoltuk. A kutatás szerint magas omega-3 szint mellett bizonyos gyulladási markerek is emelkedhetnek, ami arra ösztönöz, hogy újraértékeljük az omega-3 és omega-6 arányának jelentőségét az étrendünkben, és tudatosabban alakítsuk zsírbevitelünket az egészségünk megőrzése érdekében.

Az omega-3 zsírsavak is gondot okozhatnak?

A Daily Mail nemrég egy meglepő kutatási eredményre hívta fel a figyelmet, amelyben nagy szerepet kapott az Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC), egy vizsgálat, ami több mint harminc éve követi nyomon 14 ezernél is több család egészségi állapotát az angliai Avon régióban.

A legfrissebb vizsgálat során, amely több mint 2800 résztvevő adatait elemezte, a kutatók kiemelt figyelmet fordítottak a fiatal felnőttek 24 éves korában gyűjtött vérmintákban mért gyulladási markerekre, különösen a GlycA-ra. Ez a vérben mérhető jelzőszám a krónikus gyulladás fontos mutatója, melyeket már korábban összefüggésbe hoztak szívbetegségekkel, cukorbetegséggel, sőt bizonyos ráktípusokkal is.

A kutatás meglepő eredményt hozott: nemcsak az omega-6 zsírsavak – melyek főként növényi és magolajokban találhatók – fogyasztása volt összefüggésbe hozható a megnövekedett gyulladással, hanem az omega-3 zsírsavak magas szintje is. Ez sok szakértőt váratlanul ért, hiszen az omega-3 zsírsavakat eddig elsősorban gyulladáscsökkentő és szívvédő hatásuk miatt ajánlották.

Magas a vérnyomásod? Ebből a 6 szuperételből érdemes enned minden nap

Magas a vérnyomásod? Ebből a 6 szuperételből érdemes enned minden nap

Rendkívül fontos az egyensúly

Thomas Holland professzor, a chicagói RUSH Institute for Healthy Aging kutatója, aki nem vett részt a tanulmányban, a Medical News Today-nek elmondta: „Az omega-3 zsírsavak, amelyeket főként a lazac, a szardínia, valamint növényi források, például a lenmag, a chia mag és a diófélék tartalmaznak, általában az immunrendszer nyugtatójaként ismertek. Ehhez képest a mostani kutatás azt mutatja, hogy magas omega-3 szint esetén épp ellenkezőleg, fokozott gyulladás tapasztalható”.

A tanulmány vezető szerzője, Daisy Crick professzor, a molekuláris tudományok szakértője pedig úgy fogalmazott, hogy a helyzet nem olyan fekete-fehér. Szerinte nem lehet egyszerűen azt mondani, hogy az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentők, az omega-6-ok pedig gyulladáskeltők. Sokkal inkább az a fontos, hogy ezek az arányok egyensúlyban legyenek. Egyoldalúan növelni az omega-3 bevitelét nem feltétlenül oldja meg a gyulladások csökkentését vagy a szívbetegségek megelőzését.

Jól gondold meg, mit fogyasztasz

Az eredmények alapján annyi biztos, hogy érdemes elgondolkodnunk azon, milyen zsírforrásokat és mekkora mennyiségben választunk az étrendünkbe. A növényi olajok – például a napraforgó-, szója- vagy repceolaj – magas omega-6 tartalmuk miatt már régóta vitatottak a szív egészsége szempontjából. Ezek növekvő fogyasztása a szakértők szerint hozzájárulhat az elhízáshoz, valamint a 2-es típusú cukorbetegség és szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához.

Hogy mennyire fontos is az elővigyázatosság, azt jól mutatja, hogy rengeteg ember küzd magas koleszterinszinttel, amely megfelelő kezelés nélkül szívrohamhoz és strokehoz vezethet. Holland professzor szerint a feldolgozott élelmiszerekben és késztermékekben egyre gyakoribb növényi olajok fogyasztása részben felelős lehet a magas számokért.

Az utóbbi években pedig egy aggasztó trend is megfigyelhető: a szív- és érrendszeri betegségek miatti korai halálozás – különösen a 40 év alattiaknál – növekedni kezdett. Ennek egyik fő oka az elhízás és az ahhoz kapcsolódó egészségügyi problémák, mint a magas vérnyomás és a cukorbetegség terjedése.

Mindig törekedj a mértékletességre

Végső soron jelenleg sok kutató szerint a kulcs nem az omega-3 zsírsavak minél nagyobb mennyiségű fogyasztása, hanem az omega-3 és omega-6 zsírsavak közötti megfelelő arány megtartása. Ez azt jelenti, hogy érdemes csökkenteni a feldolgozott növényi olajok használatát, és inkább természetes, változatos forrásokból – például olajos halakból, magvakból és diófélékből – fedezni a szükséges zsírsavakat, figyelve a mértékletességre.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Nem hisztis vagy – csak végre kimondtad, amit mások nem mernek

glamour plusz ikon Nem hisztis vagy – csak végre kimondtad, amit mások nem mernek

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

6 tévhit a vashiányról: derítsd ki te hányat ismersz közülük! (x)

6 tévhit a vashiányról: derítsd ki te hányat ismersz közülük! (x)

Gelencsér Tímea saját történetét osztja meg a Pandora ékszereivel (x)

Gelencsér Tímea saját történetét osztja meg a Pandora ékszereivel (x)

Az internet nem játék, légy felelős szülő az online térben is! (x)

Az internet nem játék, légy felelős szülő az online térben is! (x)

5+1 termék, amelyek segítenek túlélni az allergiaszezont (x)

5+1 termék, amelyek segítenek túlélni az allergiaszezont (x)