Reggeli előtt vagy után kellene fogat mosnunk?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Bizonyára te is hallottad már, mennyire fontos a szájhigiéniád megőrzése érdekében, hogy naponta legalább kétszer fogat moss. Ezt a két alkalmat a legtöbben reggelre és estére időzítjük. Arról azonban sok vita folyik, hogy az előbbi esetében pontosan mikor kellene fogat mosnunk: közvetlenül ébredés után, mielőtt még bármit is ennénk, vagy ha már reggeliztünk? Bármelyik tábort is erősíted, leginkább az adott napi cselekedeteid döntik el, melyik a helyes döntés.

Reggeli előtt vagy után kellene fogat mosnunk?
Fotó: Shutterstock

Gondolhatnánk, hogy ha fogat mosni olyan egészséges tevékenység, akkor mégis hogyan fordulhat elő, hogy annyival rosszabb vagy jobb döntés lenne, hogy reggeli előttre vagy utánra időzítjük. De az igazság az, hogy többek közt az is számít, mit eszünk és iszunk reggelire, hiszen mint minden más étkezésnél, ebben az esetben is másként hathat a fogmosás közvetlenül egyes finomságok után. Ha pedig még jobban szeretnél figyelni a fogaid egészségének megőrzésére, bizonyos dolgokat jobb, ha megjegyzel.

Ezért jó, ha reggeli előtt mosol fogat

A legtöbben már megtapasztaltuk, hogy milyen kellemetlen lehelettel ébredni. Ehhez pedig különösebben sokat nem is kell feltétlenül tennünk, mert még egy jó fogápolási rutin mellett is jelentkezhet fogkő, gyomorpanaszok, vagy ehetünk előző este olyat, ami kezdvezőtlenül hat a leheletünkre. Legtöbbször alvás közben a plakkot képző baktériumok elszaporodnak a szánkban, és így kellemetlen ízt, valamint szagot hagynak maguk után.

Az ébredés utáni fogmosás egyik legfőbb előnye, hogy segít megszabadulni a fogainknak ettől a káros lepedéktől és a baktériumoktól. Sőt, ha alaposan és jó minőségű fogkrémmel mosol fogat, védőréteg is kerül a fogaidra a különféle ételekben és italokban lévő savak ellen. A másik ok, amiért kifejezetten jó ötlet fogat mosni, hogy legalább 30-60 percet ajánlott várnod a savas ételek elfogyasztása után. Ha mégsem így teszel a reggeli pirítós, gyümölcslé vagy kávé után, a fogmosás roncsolhatja a fogzománcodat.

Mi a helyzet a reggeli utáni fogmosással?

Gondoljunk csak bele: ha reggeli előtt nem mosunk fogat, akkor a fogunkra csak még több baktérium tapadhat rá. Mégis sokan inkább csak evés után mosnak fogat, hogy a reggeli falatok és italok maradékát is le tudják tisztítani a fogukról. Ezzel a legfőbb baj az, hogy nem mindenki várja meg az ajánlott 30-60 percet, ami, ahogyan arról korábban már szó volt, kedvezőtlen a fogzománcnak.

Apróságnak tűnik, de ettől lesznek egészségesek a fogaid

Apróságnak tűnik, de ettől lesznek egészségesek a fogaid

De mindaddig, amíg nem látod úgy te és a fogorvosod sem, hogy nagyobb esélyed van a fogszuvasodásra, és van időd várni 30-60 percet, valószínűleg semmi gond nem lesz abból, ha csak evés után mosol fogat. Ha mégis úgy járnál, hogy reggeliztél, de nincs időd várni a fogmosásig, akkor csak öblítsd le az elfogyasztott ételeket és italokat vízzel, hogy ne maradjanak a fogaid között.

Hogyan mehetsz biztosra?

Ha feltétlenül ragaszkodsz ahhoz, hogy azonnal ébredés után, még reggeli előtt, vagy pedig reggeli után moss fogat, akkor alapvetően mindkettő elfogadható. Utóbbi esetében azonban mindig próbálj úgy kalkulálni, hogy legalább 30-60 perc elteljen, mielőtt megmosod a fogad. Használj borsónyi mennyiségű fluoridos fogkrémet, és egyszerre csak egy-két fogadat mosd meg, rövid mozdulatokkal. Próbáld meg a sörtéket az ínyvonalaid felé dönteni, és csak finoman érj hozzájuk.

Miután végighaladtál az összes külső és belső felületen, haladj visszafelé, és mosd meg az összes hátsó fogad rágófelületét. Mindezeket azért is fontos, hogy szem előtt tartsd, mert a legtöbben túl gyorsan mosunk fogat, és hajlamosak vagyunk átugrani egyes részeken. Hogy ezt elkerüld, ideális esetben minden alkalommal legalább két percig moss fogat, vagyis legalább 30 másodpercet szánj a szád egy-egy negyedére.

Ha elektromos fogkeféd van, lehet, hogy egy időzítőt is be tudsz állítani, amely segít, hogy minden részen elegendő időt tölts el. Ellenkező esetben pedig fontold meg, hogy egy órát helyezel el a fürdőszobádban, és állíts be egy időzítőt, vagy játssz le egy nagyjából két perces dalt a telefonodon, hogy tudd, legalább meddig moss fogat. Természetesen a hagyományos fogkefék is teljesen jó opciók lehetnek, de egy elektromos fogkefébe való befektetés talán még többet segíthet.

Forrás: centerdds.com, teethtalkgirl.com, cnet.com

Még több egészséges tipp:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Az irodalomterápia és a pszichológia szerelemgyereke: ismerd meg az alkotáslélektant

glamour plusz ikon Az irodalomterápia és a pszichológia szerelemgyereke: ismerd meg az alkotáslélektant

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Íme! A tökéletes esti arcápolási rutin, amitől másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Íme! A tökéletes esti arcápolási rutin, amitől másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Kocsival mentek nyaralni? Íme néhány tipp, melyekkel csökkenthetitek az utazás költségeit! (x)

Kocsival mentek nyaralni? Íme néhány tipp, melyekkel csökkenthetitek az utazás költségeit! (x)