11 tipp az újévi gardróbrendezéshez, ha a rend mellett tökéletes megjelenésre is vágysz idén

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A ruhatárfrissítés időről időre minden nőt kihívások elé állít. Imádunk öltözködni, vásárolni, pedig a tökéletes gardrób titka nem a felhalmozott ruhák mennyiségében rejlik. Nem csak praktikusabb, de környezettudatosabb is, ha csak és kizárólag megbízható és időtálló daraboknak hagyunk helyet a szekrényünkben.

Az új év kezdete a legjobb alkalom a gardróbrendezésre
Az új év kezdete a legjobb alkalom a gardróbrendezésre
Fotó: Profimedia

A kifogástalan gardróbhoz vezető úton az első lépés a szelektálás. Fogalmad sincs róla, mikor szortíroztál utoljára? Akkor itt az idő, nincs is rá jobb alkalom, mint 2023 kezdete - új év, új gardrób! Szeretnéd, ha elégedettséggel töltene el ruhásszekrényed látványa? Akkor jó helyen jársz - segítünk, hogy egyszerűbb legyen a gardróbrendezés.

1. Szánj rá időt!

Először is, a gardróbrendezés nem kis feladat, főleg, ha alapos munkát szeretnél végezni. Érdemes egy egész napot, sőt, akár egy egész hétvégét a ruhásszekrényednek szentelni.

2. Mi a cél?

Mielőtt belevágsz a szelektálásba, tölts egy kis időt álmodozással, tervezgetéssel. Milyen elképzeléseid vannak a tökéletes ruhatárról? Gondold át, mit szeretsz és mit nem szeretsz a stílusodban, milyen elemeket szeretnél megtartani és milyen elemeket szeretnél megváltoztatni. A tisztánlátás kulcsfontosságú a megfelelő átalakításhoz.

3. Készülj fel a káoszra!

A folyamat során elkerülhetetlen az átmeneti rendetlenség, de lebegjen a szemed előtt a rendezett gardrób felemelő látványa. Ürítsd ki teljesen a szekrényedet, rendezd a ruháidat kupacokba, majd kezdetét veheti a selejtezés! Készíts elő zsákokat a nem kívánt ruháknak.

Kovács Delinke elárulja, miért a fekete az egyik kulcsárnyalata az öltözködésének

Kovács Delinke elárulja, miért a fekete az egyik kulcsárnyalata az öltözködésének

4. Tényleg szükséged van rá?

Úgy gondolod, hogy szükséged van arra a bizonyos pulóverre, de valójában nem is viseled azt a pulóvert? Az online vásárlás virágkorában határtalan a választék, nagyon könnyű elhamarkodott döntést hozni a webáruházakban. Tudtad, hogy az impulzus vásárlás szüleményei általában a szekrény mélyén végzik? Legyél könyörtelenül őszinte magaddal! Ha idejét sem tudod, hogy mikor volt rajtad utoljára az a bizonyos pulóver, akkor ideje bezsákozni.

5. Nem!

Tudjuk, nem könnyű búcsút inteni, és gyakran előfordul, hogy érzelmi kötődés miatt képtelenek vagyunk megválni bizonyos daraboktól. Ér megkérdezni a legőszintébb barátnőidet arról, hogy tényleg szükséged van-e arra a ruhára. Jól áll egyáltalán? Passzol a stílusodhoz? Illeszkedik az elképzelésekhez, amit a szelektálás legelején elhatároztál?

6. Tényleg mindent átnéztél?

Ne feledkezz el az edzős ruháidról, az otthoni ruháidról, a pizsamáidról és a fehérneműidről sem.

7. Neked szemét, másnak kincs

Miután átvizsgáltad minden szekrényedet és az összes létező ruháddal kapcsolatban feltetted magadnak a kérdéseket, nincs más hátra, mint búcsúzni. Dönthetsz az elajándékozás mellett, eladományozhatod vagy eladhatod - a lényeg, hogy a ruha új életet kezdjen. Amikor a nem használt ruháinknak egy új életre adunk lehetőséget, akkor magunknak is esélyt adunk egy környezettudatosabb, zöldebb jövőre.

Ha az adományozás mellett tetted le a voksodat, akkor az a jó hírünk, hogy számos lehetőséged van. Adományod jó helyre kerül a Cseritiben, a Filantrópia Adományboltban, a Mozaik Adományboltban, vagy a SZIA Adományboltban.

Ha pedig szükséged van egy kis extra bevételre, akkor alig hordott, jó állapotú ruháid új gazdára találhatnak például a budapesti Gardróbom üzletben. A hirtelen felindulásból vásárolt, felesleges ruháidnak náluk biztosan jó helye lesz, hiszen azon túl, hogy fizikálisan árulják őket, online eladás esetén segítenek a feladásban és csomagolásban is. A másik lehetőséged, hogy mindent online intézel, hiszen az applikációjuk egy nagyon egyszerűen használható platform az értékesítésre.

Hasonló alkalmazás még a a Magyarországra nemrég érkezett Vinted is. Viszont ha elsősorban a magyar megoldásokat szeretnéd erősíteni, akkor ott van még Molnár Nini és Angyal Ivett LiveRobe alkalmazása, ami segít új gazdát találni a nem kívánt ruhadaraboknak.

Így üzenhetsz a divattal a világnak

Így üzenhetsz a divattal a világnak

8. A szekrényrendezés

A kemény munka után következik a móka. Túl vagy egy időutazáson, ha kellett, félretetted az érzelmeidet és búcsút mondtál az idejemúlt farmereknek. Most már fellélegezhetsz, kezdődhet a szekrényrendezés!

9. Hajtogatni vagy felakasztani?

A visszapakolás során a cél az, hogy a szekrényünk úgy nézzen ki, mint egy ruhabolt, ahonnan újra meg újra szívesen vásárolnál, öltözködnél. Csoportosítsd ruháidat színek, kategóriák, és évszakok szerint. Hozz praktikus döntéseket, a kényes, könnyen gyűrődő anyagokat, mint a selyem, a csipke, a sifon, a vászon, vagy a szatén, érdemes felakasztani. A rugalmasabb és súlyosabb darabok viszont a felakasztástól könnyen eldeformálódhatnak, így ezeket a darabokat ne akaszd fel, hanem hajtogasd össze. Tehát a ruhák (kivéve kötött vagy sztreccs), a blúzok, öltönynadrágok mehetnek a szekrénybe, a farmerek, pulóverek, pólók pedig jó helyen lesznek a fiókban.

10. Maradj tudatos!

A felszabadult hely nem ürügyet arra, hogy féktelen vásárlásba és tékozlásba kezdj. Mi azt javasoljuk, ha új ruhát szeretnél venni, akkor előtte búcsút kell mondanod egy másiknak. Ez segít rendben tartani a szekrényedet, és arra ösztönöz, hogy alaposan átgondold, mely darabok érdemelnek valóban helyet a szekrényedben. Vásárolj kevesebbet, illetve vásárolj olyat, amire tényleg szükséged van!

Így viseld a lehető legsikkesebben a kiegészítőket!

Így viseld a lehető legsikkesebben a kiegészítőket!

11. Gondoskodj ruháidról!

A megfelelő ápolás megóvja ruháidat. Minél tovább maradnak kifogástalan állapotban, annál tovább tudod viselni kedvenc darabjaidat, így nem kell feleslegesen újakat vásárolnod. Ebben kulcsfontosságú szerepet tölt be a mosás. Fontos, hogy ez mindig a megfelelő hőfokon és megfelelő mosószerrel történjen, és ne zárkózz el a kézi mosástól sem.

Még több divat:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez a gyógynövény lenne a tökéletes alvás titka? Kipróbáltuk!

glamour plusz ikon Ez a gyógynövény lenne a tökéletes alvás titka? Kipróbáltuk!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Mutatjuk az idei nyár legtrendibb ruháit és kiegészítőit! (x)

Mutatjuk az idei nyár legtrendibb ruháit és kiegészítőit! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)