5 hétköznapi étel, ami egy életre tönkreteszi az arcbőröd szépségét és egészségét
Odafigyelsz bőröd épségére, rendszeresen tisztítod és minőségi krémekkel kényezteted, mégis folyamatosan kijönnek rajtad a pattanások? Ha nem vagy elégedett az állapotával, lehetséges, hogy az étrended nem megfelelő.
Ezeket láttad már?
Talán nem is sejtenéd, mennyire befolyásolja a bőr állapotát az, amit megeszel. Egy nem megfelelően összeállított étrend könnyen okozhat irritációt, pattanást. Nézzük, melyek azok az élelmiszerek, amelyeket kerülnöd kellene!
Kezdjük az étrendnél!
Ha rendszeresen küzdünk pattanásokkal vagy bőrgyulladással, az azt sugallhatja, változtassunk a bőrápolási rutinunkon. Csakhogy nem mindig ez a felelős, olykor a helytelen étrend is állhat a probléma mögött. Talán nem is sejtjük, de a tejtermékek, a finomított szénhidrátok és számos más mindennapi étel is okozhat bőrgyulladást.
„Ahhoz, hogy egészséges, ragyogó arcszínt érjünk el, elengedhetetlenül fontos megérteni, hogy az étkezésünk hogyan hat a bőrünkre. Kis étrendi változtatások és professzionális bőrápolási kezelések kombinációjával jelentősen javítható a bőr textúrája és általános állapota” - idézi Elaine Suderio klinikai oktató szavait a Hello magazin. Nézzük, melyek azok a mindennapi ételek, amik hatással lehetnek a bőr egészségére vörösséget, foltokat és irritációt okozva!
Feldolgozott cukrok
„A finomított cukrok a vércukorszint emelkedését okozzák, ami gyulladást és pattanásokat idézhet elő. Ezenkívül lebontják a kollagént és az elasztint, ami korai öregedéshez vezethet. Gyakori forrásai a kristálycukor, a porcukor, a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup és az édesített termékek, mint például az üdítők, a sütemények és a cukorkák" - mondta a szakember.
10 élelmiszer, aminek mindig a konyhádban kell lennie, ha lapos hasra vágysz
Finomított szénhidrátok
A finomított szénhidrátok a szervezetben gyorsan cukorrá alakulnak és gyulladásos hatást váltanak ki. Ezek az ételek az inzulinszintet is megzavarják, ami ronthatja a már meglévő akne állapotát. Ilyenek például a fehér kenyér, a fehér lisztből készült tészta, a kekszek és a csomagolt snackek.
Tejtermékek
„A tej és a tejtermékek növelhetik az inzulin és bizonyos növekedési faktorok szintjét, amelyek stimulálják a bőr faggyútermelését. Ez ronthatja az akne állapotát, különösen az áll és az állkapocs környékén. A jégkrém, a sajt, az ízesített joghurt és a kávéban lévő tej is gyakori bűnösök.”
Sült ételek
Az egészségtelen olajokban sült ételek szabad gyökök kialakulását eredményezhetik a szervezetben, amelyek károsítják a bőrsejteket és a bőr mattá válásához vagy korai öregedéséhez vezethetnek. A sütés során emellett olyan végtermékek keletkezhetnek, amelyek súlyosbítják a gyulladást. Emiatt érdemes kerülni például a sült krumplit, a sült csirkét, a rántott hagymakarikákat és a csomagolt chipseket.
Feldolgozott húsok
„A magas nátrium-, tartósítószer- és telített zsírtartalmú feldolgozott húsok kiszáríthatják a bőrt és fokozhatják a gyulladást. Emellett összefüggésbe hozhatóak az oxidatív stresszel is, amely felgyorsítja a látható öregedést. Ilyenek például a szalonna, a kolbász, a hot dog és a felvágottak, a sonka és a szalámi” - zárta a szakértő.