Életed legjobb alvása vár rád - mutatjuk a titkot

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha alvásról van szó, szinte mindenki ismeri az „éjjeli bagoly” és a „pacsirta” kifejezéseket, ám azt már kevesebben tudják, hogy az állatok alvási szokásainak mintájára megalkotott kronotípusok alapján négy típusba vagyunk sorolhatóak. Azáltal, hogy kideríted, oroszlán, medve, farkas vagy delfin vagy-e, tisztább képet kaphatsz arról, hogy személy szerint számodra mi szükséges a tökéletesen pihentető alváshoz.

Amint megfejted, hogy melyik típusba tartozol, a legpihentetőbb alvás vár rád
Amint megfejted, hogy melyik típusba tartozol, a legpihentetőbb alvás vár rád
Fotó: Westend61/Getty Images

Gondolkodtál már rajta, vajon miért van az, hogy valaki az ébresztő első hívó szavára már pattan is ki az ágyból, míg te gyors egymásutánban nyomod ki a szundit? A válasz a kronotípusodban rejlik, amely a szervezeted napi ritmusát határozza meg. Bár alvási szokásaink nagyon egyediek, vannak közös pontok; ilyen az a négy kronotípus is, amelyek alapján behatárolhatod, miként működsz, ha alvásról van szó. A bioritmusod fiatal felnőttkorban, jellemzően a 20-as éveid elején áll be tartósan, kialakulása pedig olyan külső tényezőktől is függ, mint például a fizikai erőnlét, a mentális jóllét és az életmód.

Mi is pontosan az a kronotípus?

„A kronotípus tested természetes hajlama arra, hogy egy bizonyos időpontban aludj, tehát meghatározza, hogy az adott napszak az alvásra, vagy éppen a produktivitásra alkalmas-e” - kezdi Martin Seeley, a MattressNextDay alvásszakértője és vezérigazgatója. „A négy kronotípus az oroszlán, a medve, a farkas és a delfin, amelyek az egyes állatok alvási mintázatain és szokásain alapulnak.” – magyarázza Seeley.

Oroszlánok

Dr. Usman Quresh, kozmetikai és esztétikai orvos, a Luxe Skin Clinic alapítója elmondja, hogy egy oroszlán kronotípusba tartozó ember - akárcsak az állatok királya - napfelkeltekor ébred és hihetetlenül eredményes reggel. „Ebédidő előtt minden feladatát kipipálja a listáról, majd délután kicsit lelassul, így az sem kizárt, hogy egy jóleső szundikálásra van szüksége. Esténként általában egy ésszerű időpontban alszik el, készen egy újabb másnapi korai kelésre” – teszi hozzá.

Medvék

„A medvék a populáció több mint felét teszik ki; kicsit tovább szeretnek aludni, mint az oroszlánok. Aki ebbe a kronotípusba tartozik, annak a produktivitás optimális szintje körülbelül délelőtt 10 és 14 óra közöttre esik. Általában éjfél előtt fekszik le, és reggel 7 óra körül kel” – mondja dr. Qureshi.

5 ok, amiért felébredsz az éjszaka közepén

5 ok, amiért felébredsz az éjszaka közepén

Farkasok

„A farkasok (más néven éjszakai baglyok) addig húzzák az ébredés időpontját, ameddig csak lehet. Sokáig maradnak fent és későn is kelnek. Ők azok, akik folyamatosan kinyomják a szundi gombot, és reggel nagyon lomhának és fáradtnak érzik magukat. Este a legproduktívabbak és a legkreatívabbnak, ezért küzdelem számukra egy hétköznapi munkaidő beosztás” – magyarázza dr. Qureshi.

Delfinek

„A delfinek sokat küzdenek az alvással, és néha még álmatlanságot is tapasztalnak magukon. Nehezen tudnak elaludni, és ha sikerül is, akkor sem alszanak mélyen, így könnyen kizökkenthetőek a pihenésből. Hajlamosak este 23 és reggel 6 óra között aludni, de gyakran felébrednek éjszakánként” – mondja dr. Qureshi.

Miben különböznek a kronotípusok a cirkadián ritmustól?

„A cirkadián ritmusod szabályozza az alvási ciklusodat és a melatonintermelést" - folytatja dr. Qureshi. „A kronotípusokkal ellentétben a cirkadián ritmust főként a fényexpozíció befolyásolja. Ez azt jelenti, hogy éjszaka több melatonin termelődik, ami segíti az alvást, napközben pedig kevesebb, hogy ébren maradjunk” – hangsúlyozza. „A kronotípusok azonban figyelembe veszik, hogy mikor vagy a legproduktívabb. Példaként említve: éjjeli bagolyként hiába ébredsz reggel 6-kor, csak a nap későbbi részében leszel igazán energikus" - hívja fel a figyelmet dr. Lindsay Browning pszichológus, neurológus és alvásszakértő.

Hogyan tudhatod, hogy melyik kronotípusba tartozol?

„A kronotípusod kiderítésének legjobb módja, ha átgondolod, mikor ébredsz fel szívesebben, és mely órákban van a legtöbb energiád. Ha bármikor felkelhetnél egy vasárnapi napon, az hánykor lenne? Ennek megválaszolása segíthet meghatározni, hogy melyik típusba tartozol, de vannak online kérdőívek is, amelyek támpontot nyújthatnak” – magyarázza dr. Qureshi.

Változnak-e a kronotípusaink életünk során?

„Néhány tényező befolyásolhatja kronotípusainkat, ilyenek például az öregedés, a terhesség és a hormonális változások. Gondolj arra, hogy mennyi alvásra volt szükséged tizenévesként, és mennyi kell most - valószínűleg egyértelmű a különbség" - mondja dr. Qureshi, dr. Browning pedig hozzáteszi, hogy: „A gyerekek többségének korai kronotípusa van, ezért korán ébrednek és alszanak el, de ez az idő előrehaladtával megváltozik”. „Ez az oka annak, hogy a tinédzser és húszas éveink elején éjszakai baglyok vagyunk, míg érett felnőttként már pacsirták” – veszi át a szót Seeley.

Hogyan javíthat az életminőségeden, ha tudod, melyik kronotípusba tartozol?

„A kronotípus ismeretének birtokában jobb döntéseket hozhatsz az alvás, a testmozgás és a munka ütemezése terén" - mondja Seeley. „Egy pacsirtának érdemes korábbra ütemeznie a nehéz feladatokat, míg a bagolynak az egyszerűbb teendőket kell elvégeznie a nap elején, hiszen akkor még nem annyira éber” - teszi hozzá dr. Browning, majd folytatja: – „Ha pacsirta vagy, légy szigorú magaddal és ne engedd, hogy túl korán elaludj, mert akkor sokkal korábban fogsz felébredni, mint szeretnéd. Éjszakai bagolyként pedig fontos, hogy emlékeztesd magad: eljött a lefekvés ideje, különben nem fogod tudni kialudni magad.”

Meglepő oka van, ha nem érzel reggel éhséget

Meglepő oka van, ha nem érzel reggel éhséget

Az alváson kívül mire lehet még hatással a kronotípus?

„A kronotípusok számos más tényezőt is befolyásolhatnak, például az étvágyat és a testmozgást. Ez lehet az oka annak, hogy étvágytalanok vagyunk kora reggel vagy éppen késő este, de ugyanez vonatkozik a testmozgásra is” – mondja dr. Browning. „Ha reggelente edzel, de farkas/éjjeli bagoly kronotípusú vagy, akkor jobb, ha az edzésprogramot átütemezed az esti órákra, amikor majd több energiád lesz” – magyarázza dr. Qureshi. „Az éberségedet bagolyként úgy tudod növelni, hogy nem sokkal ébredés után reggelizel, míg ha pacsirta vagy, akkor késő délután tégy egy frissítő sétát, hogy este is még talpon tudj maradni” - veszi át a szót dr. Browning

Forrás: glamourmagazine.co.uk

Tégy meg mindent a tökéletes alvásért:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Tényleg megtette! Katalin hercegné Károly király ellen fordult, és elutasította az uralkodó kérését

Tényleg megtette! Katalin hercegné Károly király ellen fordult, és elutasította az uralkodó kérését

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

4 tipp, melyeket betartva bőröd nyáron is ragyogó és egészséges lesz (x)

4 tipp, melyeket betartva bőröd nyáron is ragyogó és egészséges lesz (x)

Fontos: 3 alapszabály strandoláshoz az egészséged érdekében (x)

Fontos: 3 alapszabály strandoláshoz az egészséged érdekében (x)

Ezt a cold brew koktélt neked is el kell készítened egy forró nyári napon! (x)

Ezt a cold brew koktélt neked is el kell készítened egy forró nyári napon! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)