Minden reggel megittam egy pohár kefirt: ez volt rá a testem válasza

2025. május 27.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A kefir egészséges bélműködésre gyakorolt pozitív hatásairól már bizonyára te is sokat hallottál. Ez az ital állagát tekintve kissé hasonlít a joghurtra, növeli a bélmikrobiom-diverzitást, ami általában a bél jobb egészségével jár együtt. Minél változatosabb ugyanis a mikrobiom, annál inkább védve vagyunk a különféle kórokozók támadásától.

A kefir jótékonyan hat a bélrendszer egészségére
A kefir jótékonyan hat a bélrendszer egészségére
Fotó: nensuria/Getty Images

Szakemberek szerint nagyon sokat tehetünk bélrendszerünk egészségéért, ha minden nap kefirt iszunk. Hogy milyen változásokat tapasztalhatunk magunkon, ha beiktatjuk étrendünkbe, az is kiderült: Desireé Oostland, a Vogue szerkesztője kipróbálta és be is számolt tapasztalatairól.

Igazi csodaszer

A kefir szó szerint egy igazi csodaszer, egy olyan tejtermék, amely gazdag probiotikumokban, B-vitaminokban, C-vitaminban és kalciumban. Ezek a tápanyagok támogatják a bélrendszer egészségét, és ezáltal az immunrendszert is erősítik, így segítenek elkerülni a különféle betegségeket. A kefir antioxidánsokat is tartalmaz, és javítja a tápanyagok felszívódását.

Bár hasonlít a joghurthoz, a kefirt baktériumok és élesztőgombák segítségével állítják elő, és sokkal több baktérium található benne. A kefirt megvásárolhatjuk boltokban, de akár otthon, saját magunk is kísérletezhetünk az előállításával, mindössze kefirgombára és tejre van szükség hozzá.

Saját magunk is elkészíthetjük

A szerző utóbbit választotta, saját maga készítette el. Az erjesztés folyamata legalább egy napot vesz igénybe, minél tovább erjed, annál krémesebb az állaga. Az erjedés után leszűrte és hűtőbe tette az elkészült kefirt.

9 évvel meghosszabbíthatod a várható élettartamod ezzel a hétköznapi szokással

9 évvel meghosszabbíthatod a várható élettartamod ezzel a hétköznapi szokással

A szakértők szerint egyébként a házilag előállított kefir több és változatosabb mikroorganizmusokat tartalmaz, mint a boltban készültek, amelyek gyakran pasztőrözöttek. Az üzletekben egyébként már vegán változatok is kaphatóak, bár a kefirre általában a laktózérzékenyek szervezete is jól reagál, ugyanis természetes laktáz enzimet tartalmaz, amely lebontja a laktózt.

„A kefir a leginkább kutatott fermentált élelmiszer, remek lehetőség arra, hogy jobban megismerjük a fermentált ételeket. A kutatások szerint a kefir támogatja az agy működését is, illetve azt a fajta memóriát, amelyet arra használunk, hogy emlékezzünk, hova tettük például a kulcsunkat vagy felismerjük az emberek arcát" - magyarázta a Vogue-nak Dr. Emily Leeming mikrobiomkutató, táplálkozási szakértő.

Ehetjük étkezések előtt és után is

A kefir szerencsére nagyon könnyen beilleszthető a napi étrendbe. Vannak, akik reggel, éhgyomorra fogyasztják, de nyugodtan ihatjuk étkezések után is, egyfajta desszertként is. „Észrevettem, hogy segít megemészteni a nehezebb ételeket, és a benne lévő tej ellenére gyakran enyhít a teltségérzeten is. Úgy érzem, igazán jót tesz a bélrendszeremnek" - mondta a szerző. Hozzátette, naponta átlagosan 250-300 ml kefirt fogyaszt. Azt javasolja, ha eddig nem nagyon ittuk, akkor először kevesebb, nagyjából fele mennyiséggel kezdjünk, hogy a szervezetünk hozzászokjon.

Elárulta azt is, hogy az emésztése határozottan javult, a kefir rendszeres fogyasztása megszüntette nála a puffadást. Úgy érzi, az elfogyasztott ételek gyorsabban felszívódnak a segítségével, nem fáj a gyomra evés után, akkor sem, ha sokat vagy nehezebb ételt eszik. Ez pedig pozitívan hat a közérzetére is. Ráadásul a kefir elkészítését is nagyon élvezi, immár a napi rutinja részét képezi.

Fontos a változatosság

Érdemes egyébként étrendünket kiegészítenünk más fermentált ételeket is, például a joghurttal, a kimchivel, a savanyú káposztával és a kombuchával, ezek mind-mind fontos mikroorganizmusokat tartalmaznak. Az egészségre gyakorolt jótékony hatásuk maximalizálása érdekében fontos, hogy változatos legyen az étrendünk. „Ha javítani szeretnénk az emésztőrendszerünk egészségén, akkor jó megoldás lehet, ha különböző fermentált ételeket fogyasztunk, mert mindegyik más-más mikroorganizmusokat tartalmaz" - mondta el a szakértő.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Katalin hercegné hófehérben, sejtelmes szoknyában kápráztatta el a világot: csak ámulunk a szépségén

Katalin hercegné hófehérben, sejtelmes szoknyában kápráztatta el a világot: csak ámulunk a szépségén

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Szuper gyors és tápláló receptek a rohanó hétköznapokra! (x)

Szuper gyors és tápláló receptek a rohanó hétköznapokra! (x)

Új kutatási eredmények: már nemi úton is terjed ez a gyakori betegség (x)

Új kutatási eredmények: már nemi úton is terjed ez a gyakori betegség (x)

Íme a legnagyobb hiba, amit a bikiniszezon előtt elkövethetsz - és még a nyaralásodat is tönkre teheti (x)

Íme a legnagyobb hiba, amit a bikiniszezon előtt elkövethetsz - és még a nyaralásodat is tönkre teheti (x)

Ezeket a sportokat próbálhatjuk ki olimpikonokkal a Városligetben (x)

Ezeket a sportokat próbálhatjuk ki olimpikonokkal a Városligetben (x)