Felújítanám a lakásom, de nincs rá elég pénzem - Milyen kölcsönt vegyek fel?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Lassan megszokjuk, hogy az infláció magas, a kamatok szintén, a lakásárak pedig, dacára a csökkenő keresletnek, még mindig az egekben vannak. Nem csoda, ha sokan elhalasztják a költözést, és inkább a meglévő lakásukat újítanák fel. De ez sem olcsó, és hitel nélkül gyakran nem is megoldható. Mutatjuk, milyen hiteleket vehetsz fel felújításra!

Személyi kölcsön? Hitelkalkulátor? Ezt a kölcsönt válaszd, ha lakásfelújításra vállalkozol
Személyi kölcsön? Hitelkalkulátor? Ezt a kölcsönt válaszd, ha lakásfelújításra vállalkozol
Fotó: We Are/Getty Images

Ha számszerűsíteni szeretnénk, akkor azt mondhatjuk, hogy egy 50 négyzetméteres fővárosi téglalakás teljes felújítása esetében valahol 5,7 és 8 millió forint közötti költséggel lehet számolni. Ha csak kisebb állagmegóvó munkákat szeretnél elvégeztetni, azt pármillió forintból is megúszhatod, de nagyobb felújításnál már mélyen a zsebedbe kell nyúlnod.

Az egyik leggyakoribb munka, a nyílászárók cseréje 900 000 és 1,2 millió forint között mozog, ha az elektromos hálózatot újítanád fel, akkor 550-650 000 forint körüli költséggel számolj. A fűtési rendszer cseréje vagy korszerűsítése 2-3 millió forintba kerül, attól függően, milyen típusú fűtésed van. A vízvezetékek, szaniterek cseréje 300 000 forint körül lehet, a konyhabútoré pedig 800 000 és 2 millió forint között.

A festés és a burkolás 600 000 és 1 millió forint is lehet darabonként. Nem elhanyagolható az előzetes bontási munkák költsége, de a takarítás és a konténerbérlés ára sem, előbbi 2-300 000 forint, utóbbi pedig 100 000 forint körül van.

Létezik erre valamilyen támogatás?

A CSOK támogatás felújításra nem használható, csak építésre, bővítésre vagy vásárlásra. Még a falusi CSOK-ot is – amelynek csak a felét költheted ingatlanvásárlásra, a másik feléből mindenképp tataroztatnod kell – csak korszerűsítésre és bővítésre használhatod. Ha tehát preferált kistelepülésen, tanyán vagy birtokközpontban élsz, és a felújítás egyben korszerűsítés is, akkor a falusi CSOK és a hozzá tartozó CSOK hitel megoldást jelenthet, de a normál CSOK nem járható út.

Most akkor marad a Babaváró hitel vagy sem? - Ezek az állami támogatások érhetőek el idén

Most akkor marad a Babaváró hitel vagy sem? - Ezek az állami támogatások érhetőek el idén

Jó, ha tudod, hogy ha a meglévő házadat korszerűsíted, akkor arra a teljes falusi CSOK és CSOK hitel összegeknek csak a felét kaphatod. A Babaváró hitel is jó megoldás lehet, hiszen ez egy szabadon felhasználható kamattámogatott kölcsön, így lakásfelújításra is költheted. Sok igénylő használja a Babavárót lakáscélokra, akár úgy, hogy magát a munkákat fizetik belőle, akár úgy, hogy felújítási hitel helyett használják a Babavárót. Mind a falusi CSOK, mind a Babaváró gyermekneveléshez vagy gyermekvállaláshoz kötött támogatások és támogatott hitelek, ahol számos más feltételnek is meg kell felelned. De mi a helyzet akkor, ha nem elérhetők számodra ezek a támogatások? Milyen hiteleket találsz a piacon?

Hitelek felújításra

A bankok kínálnak lakáshitelt felújításra is. Ezek ugyanolyan jelzáloghitelek, mint a lakásvásárlásra igényelhető hitelek, és a THM-je ezeknek is 10% körül mozog. (A THM a Teljes Hiteldíj Mutató, ami azt mutatja meg, mennyi a hitel ára, ha a kamaton kívül az egyéb, hitelfelvétellel együtt járó költségeket is számításba vesszük.) A felújítási hitel hátránya, hogy jelzálog kerül a lakásodra, illetve, ha már van rajta, akkor valószínű, hogy egy másik ingatlant kell felajánlanod fedezetként. Ráadásul a hitelügyintézés hosszadalmas, akár 4-6 hét is lehet. Előnye viszont, hogy nagyobb összeget is igényelhetsz, és a futamidő is hosszú lehet.

Személyi kölcsönből is lehet felújítani

A személyi hitel szabad felhasználású, így lakásfelújításra is használhatod. Vannak olyan konstrukciók, amelyeket a bankok kifejezetten lakáscélokra kínálnak. Ezek ugyanolyan kölcsönök, mint bármelyik másik személyi kölcsön, de kamatkedvezményt vagy jóváírást, esetleg magasabb hitelösszeget kaphatsz, ha a pénzt lakáscélra költöd. A bankok egy része jutalmazza, ha energiatakarékos megoldásokat használsz a felújítás során, és ehhez ad kedvezményeket.

A személyi kölcsön előnye, hogy nem kell hozzá ingatlanfedezet, így az ügyintézés nagyon gyors. Akár napokon belül a számládon lehet a felújítási keret. Az elérhető legmagasabb összegbe, ami általában 7-8 millió forint, egy komolyabb teljes felújítás is beleférhet, de fogyasztóbarát személyi kölcsön keretében akár 10 millió forintot is kaphatsz. A futamidő általában 7-8 év lehet.

A személyi kölcsön nagy előnye, hogy akár teljes mértékben online is intézheted, így a bankfiókba sem kell érte bemenned. Hátránya viszont, hogy a személyi kölcsönök drágábbak, mint a jelzáloghitelek, és mivel itt nincs ingatlanfedezet, általában az igényléshez szükséges havi nettó jövedelem is magasabb.

A legolcsóbb kölcsönt jelenleg az UniCredit Bank kínálja, 6 millió forintot 7 évre, és 400 000 forint havi jövedelem mellett 108 222 forintos törlesztőrészlettel kaphatsz náluk. A Raiffeisennél ugyanez a hitel 110 000 forintos havi törlesztővel elérhető, a CIB Banknál pedig 50 000 forintos energiahatékonysági bónuszt kaphatsz, ha napelemre költöd a pénzt.

Tényleg lehet spórolni a hitelkártyával? Igen, mutatjuk a trükköt

Tényleg lehet spórolni a hitelkártyával? Igen, mutatjuk a trükköt

Jön a zöld fogyasztóbarát lakáshitel

Áprilisra ígérik a zöld fogyasztóbarát lakáshitel megjelenését. Ezek olyan fogyasztóbarát jelzáloghitelek, amelyeknél zöld hitelcélok esetén kamatkedvezményeket és jóváírási kedvezményeket kaphatsz. A hitelt felújításra is használhatod majd, de arra figyelj, hogy ez jelzáloghitel, tehát fedezet is kell hozzá.

A kedvezmények akkor járnak, ha a felújítandó lakásod energetikai besorolása a hiteligénylés előtt nem éri el a BB besorolást, a felújítás után viszont igen, és éves primer energiaigénye nem több, mint 80 kWh/m2/év. A másik lehetőség, hogy a felújítás révén 30%-os primer energiaigény-csökkenést érsz el. A hitelből korszerűsíteni is lehet majd, egy sor munkálat közül választhatsz akár többet is. A hitelhez szükséges energetikai tanúsítvány díját a bank átvállalja. Ennek a mértékét és feltételeit a bank határozza majd meg, de a zöld kedvezmények mellett egyéb kedvezményeket is adhat.

Légy körültekintő

Bizonytalan gazdasági helyzetben érdemes óvatosnak lenni a hitelfelvétellel, hiszen nemcsak a hitelkamatok magasak, de a magas inflációnak és rezsiköltségeknek köszönhetően az élet is egyre drágább. Ez egyben azt is jelenti, hogy kevesebb pénz marad a hiteltörlesztőkre. Érdemes csak akkora hitelt felvenni, amit feltétlenül szükséges, de felújítani, korszerűsíteni könnyen lehet, hogy így is megéri. Ha ugyanis a másik oldalon értékesebb lesz a lakásod, vagy alacsonyabb lesz a rezsid, akkor így is jól járhatsz.

Jelentősen drágulnak a bankszámlák, de kivédheted az emelést

Jelentősen drágulnak a bankszámlák, de kivédheted az emelést

A pénzügyeid mindig meghálálják, ha tudatosan állsz hozzá:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Vilmos herceg a legjobb barátja gondjaira bízta Katalin hercegnét - de nem ő a trónörökös egyetlen bizalmasa

Vilmos herceg a legjobb barátja gondjaira bízta Katalin hercegnét - de nem ő a trónörökös egyetlen bizalmasa

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)