Felújítanám a lakásom, de nincs rá elég pénzem - Milyen kölcsönt vegyek fel?

Lassan megszokjuk, hogy az infláció magas, a kamatok szintén, a lakásárak pedig, dacára a csökkenő keresletnek, még mindig az egekben vannak. Nem csoda, ha sokan elhalasztják a költözést, és inkább a meglévő lakásukat újítanák fel. De ez sem olcsó, és hitel nélkül gyakran nem is megoldható. Mutatjuk, milyen hiteleket vehetsz fel felújításra!

Személyi kölcsön? Hitelkalkulátor? Ezt a kölcsönt válaszd, ha lakásfelújításra vállalkozol
Személyi kölcsön? Hitelkalkulátor? Ezt a kölcsönt válaszd, ha lakásfelújításra vállalkozol
Fotó: We Are/Getty Images

Ha számszerűsíteni szeretnénk, akkor azt mondhatjuk, hogy egy 50 négyzetméteres fővárosi téglalakás teljes felújítása esetében valahol 5,7 és 8 millió forint közötti költséggel lehet számolni. Ha csak kisebb állagmegóvó munkákat szeretnél elvégeztetni, azt pármillió forintból is megúszhatod, de nagyobb felújításnál már mélyen a zsebedbe kell nyúlnod.

Az egyik leggyakoribb munka, a nyílászárók cseréje 900 000 és 1,2 millió forint között mozog, ha az elektromos hálózatot újítanád fel, akkor 550-650 000 forint körüli költséggel számolj. A fűtési rendszer cseréje vagy korszerűsítése 2-3 millió forintba kerül, attól függően, milyen típusú fűtésed van. A vízvezetékek, szaniterek cseréje 300 000 forint körül lehet, a konyhabútoré pedig 800 000 és 2 millió forint között.

A festés és a burkolás 600 000 és 1 millió forint is lehet darabonként. Nem elhanyagolható az előzetes bontási munkák költsége, de a takarítás és a konténerbérlés ára sem, előbbi 2-300 000 forint, utóbbi pedig 100 000 forint körül van.

Létezik erre valamilyen támogatás?

A CSOK támogatás felújításra nem használható, csak építésre, bővítésre vagy vásárlásra. Még a falusi CSOK-ot is – amelynek csak a felét költheted ingatlanvásárlásra, a másik feléből mindenképp tataroztatnod kell – csak korszerűsítésre és bővítésre használhatod. Ha tehát preferált kistelepülésen, tanyán vagy birtokközpontban élsz, és a felújítás egyben korszerűsítés is, akkor a falusi CSOK és a hozzá tartozó CSOK hitel megoldást jelenthet, de a normál CSOK nem járható út.

Most akkor marad a Babaváró hitel vagy sem? - Ezek az állami támogatások érhetőek el idén

Jó, ha tudod, hogy ha a meglévő házadat korszerűsíted, akkor arra a teljes falusi CSOK és CSOK hitel összegeknek csak a felét kaphatod. A Babaváró hitel is jó megoldás lehet, hiszen ez egy szabadon felhasználható kamattámogatott kölcsön, így lakásfelújításra is költheted. Sok igénylő használja a Babavárót lakáscélokra, akár úgy, hogy magát a munkákat fizetik belőle, akár úgy, hogy felújítási hitel helyett használják a Babavárót. Mind a falusi CSOK, mind a Babaváró gyermekneveléshez vagy gyermekvállaláshoz kötött támogatások és támogatott hitelek, ahol számos más feltételnek is meg kell felelned. De mi a helyzet akkor, ha nem elérhetők számodra ezek a támogatások? Milyen hiteleket találsz a piacon?

Hitelek felújításra

A bankok kínálnak lakáshitelt felújításra is. Ezek ugyanolyan jelzáloghitelek, mint a lakásvásárlásra igényelhető hitelek, és a THM-je ezeknek is 10% körül mozog. (A THM a Teljes Hiteldíj Mutató, ami azt mutatja meg, mennyi a hitel ára, ha a kamaton kívül az egyéb, hitelfelvétellel együtt járó költségeket is számításba vesszük.) A felújítási hitel hátránya, hogy jelzálog kerül a lakásodra, illetve, ha már van rajta, akkor valószínű, hogy egy másik ingatlant kell felajánlanod fedezetként. Ráadásul a hitelügyintézés hosszadalmas, akár 4-6 hét is lehet. Előnye viszont, hogy nagyobb összeget is igényelhetsz, és a futamidő is hosszú lehet.

Személyi kölcsönből is lehet felújítani

A személyi hitel szabad felhasználású, így lakásfelújításra is használhatod. Vannak olyan konstrukciók, amelyeket a bankok kifejezetten lakáscélokra kínálnak. Ezek ugyanolyan kölcsönök, mint bármelyik másik személyi kölcsön, de kamatkedvezményt vagy jóváírást, esetleg magasabb hitelösszeget kaphatsz, ha a pénzt lakáscélra költöd. A bankok egy része jutalmazza, ha energiatakarékos megoldásokat használsz a felújítás során, és ehhez ad kedvezményeket.

A személyi kölcsön előnye, hogy nem kell hozzá ingatlanfedezet, így az ügyintézés nagyon gyors. Akár napokon belül a számládon lehet a felújítási keret. Az elérhető legmagasabb összegbe, ami általában 7-8 millió forint, egy komolyabb teljes felújítás is beleférhet, de fogyasztóbarát személyi kölcsön keretében akár 10 millió forintot is kaphatsz. A futamidő általában 7-8 év lehet.

A személyi kölcsön nagy előnye, hogy akár teljes mértékben online is intézheted, így a bankfiókba sem kell érte bemenned. Hátránya viszont, hogy a személyi kölcsönök drágábbak, mint a jelzáloghitelek, és mivel itt nincs ingatlanfedezet, általában az igényléshez szükséges havi nettó jövedelem is magasabb.

A legolcsóbb kölcsönt jelenleg az UniCredit Bank kínálja, 6 millió forintot 7 évre, és 400 000 forint havi jövedelem mellett 108 222 forintos törlesztőrészlettel kaphatsz náluk. A Raiffeisennél ugyanez a hitel 110 000 forintos havi törlesztővel elérhető, a CIB Banknál pedig 50 000 forintos energiahatékonysági bónuszt kaphatsz, ha napelemre költöd a pénzt.

Tényleg lehet spórolni a hitelkártyával? Igen, mutatjuk a trükköt

Jön a zöld fogyasztóbarát lakáshitel

Áprilisra ígérik a zöld fogyasztóbarát lakáshitel megjelenését. Ezek olyan fogyasztóbarát jelzáloghitelek, amelyeknél zöld hitelcélok esetén kamatkedvezményeket és jóváírási kedvezményeket kaphatsz. A hitelt felújításra is használhatod majd, de arra figyelj, hogy ez jelzáloghitel, tehát fedezet is kell hozzá.

A kedvezmények akkor járnak, ha a felújítandó lakásod energetikai besorolása a hiteligénylés előtt nem éri el a BB besorolást, a felújítás után viszont igen, és éves primer energiaigénye nem több, mint 80 kWh/m2/év. A másik lehetőség, hogy a felújítás révén 30%-os primer energiaigény-csökkenést érsz el. A hitelből korszerűsíteni is lehet majd, egy sor munkálat közül választhatsz akár többet is. A hitelhez szükséges energetikai tanúsítvány díját a bank átvállalja. Ennek a mértékét és feltételeit a bank határozza majd meg, de a zöld kedvezmények mellett egyéb kedvezményeket is adhat.

Légy körültekintő

Bizonytalan gazdasági helyzetben érdemes óvatosnak lenni a hitelfelvétellel, hiszen nemcsak a hitelkamatok magasak, de a magas inflációnak és rezsiköltségeknek köszönhetően az élet is egyre drágább. Ez egyben azt is jelenti, hogy kevesebb pénz marad a hiteltörlesztőkre. Érdemes csak akkora hitelt felvenni, amit feltétlenül szükséges, de felújítani, korszerűsíteni könnyen lehet, hogy így is megéri. Ha ugyanis a másik oldalon értékesebb lesz a lakásod, vagy alacsonyabb lesz a rezsid, akkor így is jól járhatsz.

Jelentősen drágulnak a bankszámlák, de kivédheted az emelést

A pénzügyeid mindig meghálálják, ha tudatosan állsz hozzá:

Ez is érdekelhet

„Ha feláll, abból baj lesz!” - Így vezethet impotenciához a visszautasítás

„Ha feláll, abból baj lesz!” - Így vezethet impotenciához a visszautasítás

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

PR

Akár a nyaradat is tönkreteheti ez a hiánytünet! (x)

Akár a nyaradat is tönkreteheti ez a hiánytünet! (x)

PR

Mit tehetünk nőként az egészséges szexualitásért? Ez a 3 tipp sok kellemetlenségtől megkímélhet (x)

Mit tehetünk nőként az egészséges szexualitásért? Ez a 3 tipp sok kellemetlenségtől megkímélhet (x)

PR

Megdöbbentő: Ilyen következményekkel is járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

Megdöbbentő: Ilyen következményekkel is járhat egy drasztikus fogyókúra (x)