12 hiba, amit konyhai takarítás közben vétesz, és a mikrobiológusok szerint sürgősen le kell velük állnod

2025. október 4.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A konyha takarítása az egyik legnagyobb odafigyelést igénylő házimunka, nem véletlenül. Sokkal összetettebb feladat, mint elsőre gondolnánk: egyszerre kell többféle gépet, felületet és eszközt tisztán tartani, ráadásul gyakran nem is tudjuk pontosan, hogyan csináljuk jól.

Olykor nagyon oda kell figyelünk, hogyan takarítunk
Olykor nagyon oda kell figyelünk, hogyan takarítunk
Fotó: Shutterstock
  • A konyhatechnika takarítása igényli a figyelmet, mivel egészségügyi kockázatokat hordozhat.

A gond az, hogy a helytelen tisztítás nemcsak esztétikai problémát okoz, hanem komoly egészségügyi kockázatot is jelenthet – a rossz szagoktól egészen az ételmérgezésig. A Self mikrobiológusok közreműködésével világított rá 12 olyan gyakori hibára, amelyet konyhai takarítás közben talán te magad is rendszeresen vétesz, ha pedig így van, sürgősen le kell velük állnod! A jó hír: néhány egyszerű változtatással sokat tehetsz a konyhád higiéniájáért és a saját egészségedért is.

Túl forró vagy túl hideg vízben mosogatsz

Sokan azt hiszik, minél forróbb a víz, annál tisztább lesz az edény. Ez azonban nem teljesen igaz – sőt, túl forró vízzel épp az ellenkező hatást érheted el, ha emiatt kapkodsz vagy megégeted a kezed. Dr. Bill Sullivan mikrobiológus így figyelmeztet: „Nem akarod megégetni a kezed, vagy annyira forró vizet használni, hogy kénytelen legyél elsietni a dolgot és hanyag munkát végezz.”

A legideálisabb mosogatási vízhőmérséklet 40-60°C között van. Ennél is fontosabb a mosogatószer és a dörzsölés, amelyek együtt hatékonyan távolítják el a szennyeződéseket. Ráadásul meleg víz sem szükséges minden esetben, ha elegendő a hab és a súrolás. A cél: a szerves anyagok teljes eltávolítása.

Koszos mosogatóban mosogatsz

A mosogató általában a konyha egyik legszennyezettebb pontja, hiszen itt gyűlik össze a legtöbb ételmaradék és nedvesség, ezek pedig ideális táptalajt jelentenek a baktériumoknak. „Ha fürdenél, te is inkább egy tiszta kádat választanál, mint egy koszosat” – emlékeztet Dr. Sullivan. Ezért is fontos, hogy minden este tisztítsd meg a mosogatót szappannal és meleg vízzel. Hetente egyszer pedig alaposabban is fertőtlenítsd.

5 hozzávaló, amivel sosem gondolnád, hogy zseniálisan finom kávét kapsz, pedig így van

5 hozzávaló, amivel sosem gondolnád, hogy zseniálisan finom kávét kapsz, pedig így van

Nyílt sebbel mosogatsz

Egy apró vágás vagy karcolás is veszélyes lehet, ha mosogatás közben éri víz. A vízben található baktériumok – például a Staphylococcus vagy ritkább esetben a Vibrio (az ún. „húsevő baktérium”) – fertőzést okozhatnak. Dr. Sullivan szerint, ha seb van a kezeden vagy friss tetoválásod van, „viselj gumikesztyűt, vagy inkább bízd másra a mosogatást”.

Nem törlöd szárazra a mosogatót

A takarítás önmagában nem elég – a nedvességet is el kell tüntetni, mert segíti a baktériumok szaporodását. A megoldás egyszerű: egy papírtörlő vagy tiszta rongy segítségével töröld szárazra a felületet a mosogatás után.

Feleslegesen sokat súrolsz

Ha egy edényről nem jön le a szennyeződés 30 másodperc alatt, ne dörzsöld tovább – inkább áztasd be 15-30 percre meleg, szappanos vízbe. Ez nemcsak megkönnyíti a munkát, de hatékonyabban is távolítja el a baktériumokat, különösen, ha az áztatás tiszta mosogatóban történik.

Nem eléggé tiszta szivacsot használsz

A mosogatószivacs a baktériumok melegágya lehet – mégis hajlamosak vagyunk elfelejteni kicserélni. „Ironikus, hogy pont az a tárgy fertőződik meg, amit a tisztításhoz használunk” – jegyzi meg Dr. Sullivan.

A szivacsokat hetente érdemes cserélni, de közben is lehet fertőtleníteni: például mikróban 1 percig melegítve (ha nincs benne fém), vagy mosogatógépben magas hőfokon. Fontos, hogy használaton kívül mindig legyen száraz helyen.

Ugyanazt a szivacsot használod mindenhez

Egyetlen szivaccsal letörölni a mosogatót, a pultot és az edényeket? Rossz ötlet. Jason Tetro mikrobiológus szerint érdemes legalább két-három szivacsot tartani: egyet a mosogatáshoz, egyet a zsíros, szennyezett előtisztításhoz, egyet pedig fertőtlenítéshez. Ha ez soknak tűnik, a két szivacsos rendszer is működhet: az egyik az ételekhez, a másik a felületekhez. A lényeg, ne használd ugyanazt a szivacsot mindenhez.

Színek, melyeket egy lakberendező sosem engedne be az otthonába: érdemes megfogadnod

Színek, melyeket egy lakberendező sosem engedne be az otthonába: érdemes megfogadnod

Nem elég alaposan takarítod ki a hűtőt

A hűtő lelassítja, de nem állítja meg az ételek romlását. Egy penészes zöldség vagy egy romlott hús könnyen „megfertőzheti” a körülötte lévő élelmiszereket. Egy egyszerű letörlés ilyen esetekben sajnos nem elég – érdemes a teljes polcot alaposan kitisztítani. Vedd ki az összes ételt, polcot, fiókot, mosd el őket forró, szappanos vízzel, majd fertőtlenítsd és töröld szárazra.

Megfeledkezel a fogantyúkról

A legtöbben rendszeresen letörlik a pultot, de elfelejtik a szekrény- és hűtőfogantyúkat, a csapokat vagy a kapcsolókat, pedig ezeket állandóan megfogjuk, gyakran koszos kézzel. Ez komoly keresztszennyezést okozhat. Dr. Sullivan tanácsa: a konyha ezen pontjait hagyd a takarítás végére, így nem szennyezed vissza őket azzal, amit előtte megtisztítottál.

Elhanyagolod a mosogatógépet

A mosogatógép sem tisztít megfelelően, ha maga is koszos. A zsírok és ételmaradványok felhalmozódnak, rontják a hatékonyságot és kellemetlen szagokat okozhatnak. „A tisztítás általában egyszerű: indíts el egy üres programot, a felső rácsra helyezett tálban egy kevés ecettel” – javasolja Dr. Sullivan. Emellett ne felejtsd el a szűrőt sem, ami különösen hajlamos a szennyeződésre – csak áztasd be, majd súrold le mosogatószerrel.

Egy magyar pszichológus 4 módszere, amivel évek óta képes visszaszerezni a mentális energiáját

Egy magyar pszichológus 4 módszere, amivel évek óta képes visszaszerezni a mentális energiáját

Ugyanazt a vágódeszkát használod mindenhez

A fa vágódeszka természetes, de porózus anyagú – a szennyeződések és baktériumok könnyen megtapadnak rajta. Ha húst vágsz rajta, majd zöldséget, az fertőzésveszélyes lehet. Használj külön deszkát a nyers húsokhoz – lehetőleg műanyagból, fémből vagy üvegből –, és másikat a zöldségekhez, gyümölcsökhöz. A húsos deszkát mindig fertőtlenítsd, a zöldségesnek pedig elegendő a forró, szappanos víz.

A kukát is elhanyagolod

A szemetes hamar elkezdhet bűzleni, ha figyelmen kívül hagyod. A romlott ételt mindig zárt zacskóban dobd ki (akár egy újrahasznosított nejlonban), hogy az illatok ne terjedjenek. Minden alkalommal, amikor kiviszed a szemetet, nézd meg, nem folyt-e ki valami. Ha igen, takarítsd ki az egész kukát szappannal vagy fertőtlenítővel. Dr. Sullivan szerint: „Ha szennyeződés vagy folyadék van benne, alaposan tisztítsd ki a szemetes tartályát.”

Ha ezeket a tippeket betartod, sokkal higiénikusabb, egészségesebb és nem mellesleg kellemesebb lesz a konyhai munka. Ne feledd: a takarítás nemcsak esztétika, hanem biztonság kérdése is!

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Dakota Johnson óriási dekoltázst villantott, gyönyörű kreációban tündökölt a vörös szőnyegen

Dakota Johnson óriási dekoltázst villantott, gyönyörű kreációban tündökölt a vörös szőnyegen

Nyerj az osztályodnak profi sminket a szalagavatótokra! (x)

Nyerj az osztályodnak profi sminket a szalagavatótokra! (x)

Mit tud a TikTokon felkapott BaByliss Air Wand? Kipróbáltuk! (x)

Mit tud a TikTokon felkapott BaByliss Air Wand? Kipróbáltuk! (x)

Nincs ajándékötleted? Így lesz a bizonytalanságból tökéletes karácsonyi meglepetés (x)

Nincs ajándékötleted? Így lesz a bizonytalanságból tökéletes karácsonyi meglepetés (x)

A dolog, amiről senki sem beszél szülés után – pedig minden anyát érint (x)

A dolog, amiről senki sem beszél szülés után – pedig minden anyát érint (x)