12 hiba, amit konyhai takarítás közben vétesz, és a mikrobiológusok szerint sürgősen le kell velük állnod
A konyha takarítása az egyik legnagyobb odafigyelést igénylő házimunka, nem véletlenül. Sokkal összetettebb feladat, mint elsőre gondolnánk: egyszerre kell többféle gépet, felületet és eszközt tisztán tartani, ráadásul gyakran nem is tudjuk pontosan, hogyan csináljuk jól.
Ezeket láttad már?
- A konyhatechnika takarítása igényli a figyelmet, mivel egészségügyi kockázatokat hordozhat.
A gond az, hogy a helytelen tisztítás nemcsak esztétikai problémát okoz, hanem komoly egészségügyi kockázatot is jelenthet – a rossz szagoktól egészen az ételmérgezésig. A Self mikrobiológusok közreműködésével világított rá 12 olyan gyakori hibára, amelyet konyhai takarítás közben talán te magad is rendszeresen vétesz, ha pedig így van, sürgősen le kell velük állnod! A jó hír: néhány egyszerű változtatással sokat tehetsz a konyhád higiéniájáért és a saját egészségedért is.
Túl forró vagy túl hideg vízben mosogatsz
Sokan azt hiszik, minél forróbb a víz, annál tisztább lesz az edény. Ez azonban nem teljesen igaz – sőt, túl forró vízzel épp az ellenkező hatást érheted el, ha emiatt kapkodsz vagy megégeted a kezed. Dr. Bill Sullivan mikrobiológus így figyelmeztet: „Nem akarod megégetni a kezed, vagy annyira forró vizet használni, hogy kénytelen legyél elsietni a dolgot és hanyag munkát végezz.”
A legideálisabb mosogatási vízhőmérséklet 40-60°C között van. Ennél is fontosabb a mosogatószer és a dörzsölés, amelyek együtt hatékonyan távolítják el a szennyeződéseket. Ráadásul meleg víz sem szükséges minden esetben, ha elegendő a hab és a súrolás. A cél: a szerves anyagok teljes eltávolítása.
Koszos mosogatóban mosogatsz
A mosogató általában a konyha egyik legszennyezettebb pontja, hiszen itt gyűlik össze a legtöbb ételmaradék és nedvesség, ezek pedig ideális táptalajt jelentenek a baktériumoknak. „Ha fürdenél, te is inkább egy tiszta kádat választanál, mint egy koszosat” – emlékeztet Dr. Sullivan. Ezért is fontos, hogy minden este tisztítsd meg a mosogatót szappannal és meleg vízzel. Hetente egyszer pedig alaposabban is fertőtlenítsd.
5 hozzávaló, amivel sosem gondolnád, hogy zseniálisan finom kávét kapsz, pedig így van
Nyílt sebbel mosogatsz
Egy apró vágás vagy karcolás is veszélyes lehet, ha mosogatás közben éri víz. A vízben található baktériumok – például a Staphylococcus vagy ritkább esetben a Vibrio (az ún. „húsevő baktérium”) – fertőzést okozhatnak. Dr. Sullivan szerint, ha seb van a kezeden vagy friss tetoválásod van, „viselj gumikesztyűt, vagy inkább bízd másra a mosogatást”.
Nem törlöd szárazra a mosogatót
A takarítás önmagában nem elég – a nedvességet is el kell tüntetni, mert segíti a baktériumok szaporodását. A megoldás egyszerű: egy papírtörlő vagy tiszta rongy segítségével töröld szárazra a felületet a mosogatás után.
Feleslegesen sokat súrolsz
Ha egy edényről nem jön le a szennyeződés 30 másodperc alatt, ne dörzsöld tovább – inkább áztasd be 15-30 percre meleg, szappanos vízbe. Ez nemcsak megkönnyíti a munkát, de hatékonyabban is távolítja el a baktériumokat, különösen, ha az áztatás tiszta mosogatóban történik.
Nem eléggé tiszta szivacsot használsz
A mosogatószivacs a baktériumok melegágya lehet – mégis hajlamosak vagyunk elfelejteni kicserélni. „Ironikus, hogy pont az a tárgy fertőződik meg, amit a tisztításhoz használunk” – jegyzi meg Dr. Sullivan.
A szivacsokat hetente érdemes cserélni, de közben is lehet fertőtleníteni: például mikróban 1 percig melegítve (ha nincs benne fém), vagy mosogatógépben magas hőfokon. Fontos, hogy használaton kívül mindig legyen száraz helyen.
Ugyanazt a szivacsot használod mindenhez
Egyetlen szivaccsal letörölni a mosogatót, a pultot és az edényeket? Rossz ötlet. Jason Tetro mikrobiológus szerint érdemes legalább két-három szivacsot tartani: egyet a mosogatáshoz, egyet a zsíros, szennyezett előtisztításhoz, egyet pedig fertőtlenítéshez. Ha ez soknak tűnik, a két szivacsos rendszer is működhet: az egyik az ételekhez, a másik a felületekhez. A lényeg, ne használd ugyanazt a szivacsot mindenhez.
Színek, melyeket egy lakberendező sosem engedne be az otthonába: érdemes megfogadnod
Nem elég alaposan takarítod ki a hűtőt
A hűtő lelassítja, de nem állítja meg az ételek romlását. Egy penészes zöldség vagy egy romlott hús könnyen „megfertőzheti” a körülötte lévő élelmiszereket. Egy egyszerű letörlés ilyen esetekben sajnos nem elég – érdemes a teljes polcot alaposan kitisztítani. Vedd ki az összes ételt, polcot, fiókot, mosd el őket forró, szappanos vízzel, majd fertőtlenítsd és töröld szárazra.
Megfeledkezel a fogantyúkról
A legtöbben rendszeresen letörlik a pultot, de elfelejtik a szekrény- és hűtőfogantyúkat, a csapokat vagy a kapcsolókat, pedig ezeket állandóan megfogjuk, gyakran koszos kézzel. Ez komoly keresztszennyezést okozhat. Dr. Sullivan tanácsa: a konyha ezen pontjait hagyd a takarítás végére, így nem szennyezed vissza őket azzal, amit előtte megtisztítottál.
Elhanyagolod a mosogatógépet
A mosogatógép sem tisztít megfelelően, ha maga is koszos. A zsírok és ételmaradványok felhalmozódnak, rontják a hatékonyságot és kellemetlen szagokat okozhatnak. „A tisztítás általában egyszerű: indíts el egy üres programot, a felső rácsra helyezett tálban egy kevés ecettel” – javasolja Dr. Sullivan. Emellett ne felejtsd el a szűrőt sem, ami különösen hajlamos a szennyeződésre – csak áztasd be, majd súrold le mosogatószerrel.
Egy magyar pszichológus 4 módszere, amivel évek óta képes visszaszerezni a mentális energiáját
Ugyanazt a vágódeszkát használod mindenhez
A fa vágódeszka természetes, de porózus anyagú – a szennyeződések és baktériumok könnyen megtapadnak rajta. Ha húst vágsz rajta, majd zöldséget, az fertőzésveszélyes lehet. Használj külön deszkát a nyers húsokhoz – lehetőleg műanyagból, fémből vagy üvegből –, és másikat a zöldségekhez, gyümölcsökhöz. A húsos deszkát mindig fertőtlenítsd, a zöldségesnek pedig elegendő a forró, szappanos víz.
A kukát is elhanyagolod
A szemetes hamar elkezdhet bűzleni, ha figyelmen kívül hagyod. A romlott ételt mindig zárt zacskóban dobd ki (akár egy újrahasznosított nejlonban), hogy az illatok ne terjedjenek. Minden alkalommal, amikor kiviszed a szemetet, nézd meg, nem folyt-e ki valami. Ha igen, takarítsd ki az egész kukát szappannal vagy fertőtlenítővel. Dr. Sullivan szerint: „Ha szennyeződés vagy folyadék van benne, alaposan tisztítsd ki a szemetes tartályát.”
Ha ezeket a tippeket betartod, sokkal higiénikusabb, egészségesebb és nem mellesleg kellemesebb lesz a konyhai munka. Ne feledd: a takarítás nemcsak esztétika, hanem biztonság kérdése is!