Ez a világ leglaktatóbb reggelije a dietetikusok szerint, sokaknak mégis ez az utolsó gondolata
Laktató és egészséges reggelire vágysz? A dietetikus szerint ez a hozzávaló tökéletes napindító! Nem másról, mint a tojásról van szó, ami azon túl, hogy istenien finom, számos egészségügyi előnnyel is járhat. De vajon hogyan készítsük el, hogy a legtöbbet hozhassuk ki belőle?
Ezeket láttad már?
A tojásfogyasztás nemcsak az éhséget csillapítja, hanem energiával is feltölt a nap hátralévő részére - írja cikkében a Vogue. Bár sokan hajlamosak kihagyni a reggelit, vagy gyorsan bekapni valami kevésbé táplálót, a tojás tökéletes választás lehet, ha egészséges és laktató reggelire vágyunk. Táplálkozási szakértők szerint a tojás a jóllakottság biztosítása mellett javítja a szellemi és fizikai teljesítményt is.
Miért érdemes tojást enni reggelire?
A tojás az egyik legjobb minőségű fehérjeforrás, amely megfizethető és rendkívül sokoldalúan elkészíthető. Boticaria García táplálkozási szakértő szerint a napi fogyasztása teljesen biztonságos, ha megfelelően készítjük el. „Felejtsd el a régi hiedelmeket, miszerint heti három tojásnál többet nem szabad enni. Ha nem szalonnával együtt fogyasztjuk, és egészséges főzési technikákat alkalmazunk, a tojás mindennapos fogyasztása nem jelent problémát" – mondja García.
A tojás nemcsak fehérjében gazdag, hanem számos fontos tápanyagot is tartalmaz. A sárgája például kolint, vasat és cinket, míg a fehérje A-, B12-, D-, E- és K-vitamint, valamint foszfort. Ezek az összetevők hozzájárulnak az érzelmi jóléthez, az immunrendszer erősítéséhez, továbbá az általános egészség fenntartásához.
A hajad is hálás lesz érte
A tojás biotint is tartalmaz, amely elengedhetetlen a haj egészségéhez és az anyagcsere-folyamatokhoz. Steven Walker hajspecialista kiemeli, hogy a biotin javítja a haj szerkezetét, valamint elősegíti annak egészséges növekedést. Fontos azonban tudni, hogy mindig főzve érdemes fogyasztani, mivel a nyers tojásban található avidin gátolja a biotin felszívódását. „A főzés elengedhetetlen, ha a biotin előnyeit szeretnéd élvezni" – magyarázza Walker.
Ez a 4 hozzávalóból álló reggeli ital egy életre rendbe teszi az emésztésedet, és olcsóbb, mint bármelyik vitamin
Milyen tojást válasszunk?
Nem mindegy, hogy milyen tojást fogyasztunk. Leticia Carrera táplálkozási szakértő hangsúlyozza, hogy érdemes biotermékeket és legelőn nevelt tyúkok tojásait választani. „Sok tyúk soha nem lát napfényt, és túlzsúfolt körülmények között él, ami nemcsak az állatok egészségére, hanem a tojások minőségére is hatással van" – mondja Carrera. Kutatások kimutatták, hogy a legelőn nevelt tyúkok tojásai több tápanyagot tartalmaznak, így egészségesebb választást jelentenek.
Hogyan készítsük el reggelire?
Az elkészítésének számos módja van, de nem mindegyik egyformán egészséges. A táplálkozási szakértők szerint a buggyantott, a rántott vagy a keményre főtt tojás a legjobb választás. A tükörtojás is opció lehet, de érdemes mértékkel fogyasztani, mivel magasabb a kalóriatartalma. A rántotta szintén remek választás, ha nem használunk túl sok sajtot és vajat.
Íme néhány ötlet a tojásos reggelikhez:
- Rántotta túróval, lazaccal és avokádóval, pirított kovászos kenyéren.
- Lágytojás rozskenyérrel, avokádóval és zúzott paradicsommal.
- Rántotta spenóttal, paradicsommal, hagymával és feta sajttal.
Ezt is érdemes kipróbálnod
Ha valami igazán különlegesre vágysz, próbáld ki a zabpelyhet tojással! Ez a sós reggeli rendkívül laktató, és tele van tápanyagokkal is.
Hozzávalók:
- 1 csésze zab
- 1 ¾ csésze víz
- 2 tojás
- 4 evőkanál reszelt sajt
- Só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
Forrald fel a zabpelyhet, majd hagyd állni három percig. Közben készítsd el a lágytojásokat. Oszd el a zabpelyhet két tálba, keverd hozzá a sajtot, és helyezd a tetejére a tojásokat. Ízesítsd sóval és borssal. Jó étvágyat!