Már ébredéskor stresszelsz? Így kezeld a reggeli szorongást

Neked is volt már olyan, hogy stresszesen ébredtél fel? Hidegrázással keltél, fájt a fejed és valamiért nagyon vert a szíved? Akkor lehetséges, hogy reggeli szorongásban szenvedsz. Dr Marianne Trent klinikai pszichológus beszélt a témáról a Glamour UK-vel, illetve elárult tippeket, hogy hogyan lehet kezelni.

Már ébredéskor stresszelsz? Így kezeld a reggeli szorongást
Fotó: Gettyimages.com

A reggeli szorongás még nem egy tudományosan elismert kifejezés, viszont nagyon sok pánikkal vagy szorongással küzdő ember tapasztalta már. Nagy részben köthető ahhoz, hogy ha valamilyen nagyobb esemény történik, vagy nagyon stresszes napjaink, heteink voltak előtte. Viszont nem minden esetben függ össze ezekkel. Hiszen ha aznap, amikor ezt érezzük, akkor valami nagy dolog fog velünk történni, akár egy interjú vagy egy randi, akkor lehetséges, hogy az izgalom váltja ki ezeket a tüneteket. Tehát nem érdemes egyből a reggeli szorongásra gondolni.

Kiválthatja egy alap betegség, mint pánikbetegség, vagy depresszió, de az is lehet, hogy hormonális háttere van. Például a menstruáció előtti héten megnövekedhet annak az esélye, hogy a hormonok miatt stresszesebbek leszünk és kialakulhat a reggeli szorongás is. Vannak olyanok is, akiknek ez évszakokhoz kötődik és erre gyakori példa a téli időszak, amikor a karácsonyi és újévi stressz is befolyásol minket.

De mit lehet tenni ellene?

Kezdj el meditálni

Több vizsgálat is igazolja, hogy akár napi 10 perc meditáció nagyon sokat tud segíteni a mentális egészségünkön. Ha pedig ezt reggel csináljuk, akkor még hatásosabb tud lenni, hiszen ezzel egy friss kezdetet adunk a napnak.

Sétálj napközben

A legjobb, ha egy zöld környezetben tudunk sétálni, de már az is jó, ha a napi utazásunk egy kis részét gyalog tesszük meg. A legfontosabb pedig, hogy ne a telefonunkat nézzük, hanem vegyük észre körülöttünk a világot. Nézzük meg milyen színek, formák, tárgyak vagy akár emberek vesznek minket körbe.

Ha tudsz, akkor edz reggel

Vezesd át ezeket a rossz érzéseket egy reggeli edzésbe. Ez lehet futás, vagy akár egy HIIT edzés is. A lényeg, hogy valami, amit szeretsz sportolni. Ugyanis az edzés is egy nagyon hatékony módja a stressz és szorongás kezelésének, ezért érdemes ezt is akár a mindennapjainkba is bevezetni. De a heti pár alkalom is nagyon jó.

A reggeli a nap legfontosabb étkezése

Nem hiába van a mondás, hiszen ilyenkor töltjük fel magunkat a nap hátralévő részére, ezért nagyban tudja befolyásolni, hogy mit eszünk. Mindenképp válasszunk valami olyan reggelit, ami vitaminokkal és tápanyagokkal teli. Például egy zabkása friss gyümölcsökkel nagyon jó választás lehet.

Ha úgy érzed, hogy ez hátráltat téged a mindennapi életben, akkor mindenképp keress fel egy szakembert, aki hosszú távon is segítséget tud nyújtani.

Ez is érdekelhet

Jenna Ortega nemcsak Hollywood új üdvöskéje, de a vörös szőnyeg új hercegnője is

Jenna Ortega nemcsak Hollywood új üdvöskéje, de a vörös szőnyeg új hercegnője is

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói