Így lehetnek olcsóbbak a magánban végzett meddőségi kezelések

Amikor családot tervezünk, minden a babavárásról szól. Ennél többet talán csak akkor foglalkozunk a gyermekvállalás kérdésével, ha valami miatt késik a gyermekáldás. 2022 júliusa óta már csak állami keretek között végeznek mesterséges megtermékenyítést, de a megelőző vizsgálatok továbbra is elérhetők a magánrendelőkben. Ez viszont nem olcsó.

Nem jön össze a baba? A meddősségi kezelések segíthetnek egy év próbálkozás után, és nem feltétlenül kell, hogy horror áruk legyen
Nem jön össze a baba? A meddőségi kezelések segíthetnek egy év próbálkozás után, és nem feltétlenül kell, hogy horror áruk legyen
Fotó: Getty Images /Westend61

A szakemberek szerint egy 35 év alatti párnak egy év alatt rendszeres próbálkozás mellett nagyjából 85% esélye van arra, hogy gyermeke születik. Ha ennyi idő nem elég, akkor már érdemes lehet segítséget kérni. 40 év felett már fél év után, de akár a családtervezés elején sincs túl korán szakemberhez fordulni. Sokan szeretik már előre tisztázni, hogy mik az esélyeik, és elvégeztetnek néhány rutinvizsgálatot. Mire pedig eljutunk a meddőségi szakrendelésekre, általában már túl vagyunk egy sor vizsgálaton, hiszen a legtöbben a saját nőgyógyászunknál kezdjük a vizsgálódást.

Rengeteg oka lehet annak, ha nehezen jön össze a baba, kezdve a lelki okoktól vagy táplálkozási, életmódbeli problémáktól egészen a komolyabb, csak műtéttel korrigálható dolgokig. Ahhoz, hogy ezekre fény derüljön, alapos vizsgálódásra van szükség, ami időt igényel. A meddőségi központban általában a pár mindkét tagját megvizsgálják. Vannak rutinvizsgálatok, de vannak, amelyeket kifejezetten az orvos kér vagy javasol. Valószínűleg lesznek majd többek között laborvizsgálatok, hormonvizsgálatok, immunológiai és peteérés-vizsgálat, spermium-mozgékonysági teszt és spermavizsgálat.

Miért magánrendelés?

2022 júliusától az összes magánintézmény befejezte a tevékenységét, a Humán Reprodukciós Programban már csak állami keretek között lehet asszisztált reprodukciós beavatkozásokat végezni. A magánintézmények tehát inszeminációt és lombikkezeléseket nem végezhetnek már. Ezzel az állam egyben ingyenessé is tette a meddőségi eljárásokat a hozzá kapcsolódó gyógyszerekkel együtt.

Az ingyenességnek bizonyára sokan örülnek, de ezzel párhuzamosan viszont több gond is adódott. Az egyik az, hogy a várólisták óriásira duzzadtak. A meddőségi központok ezt úgy próbálták kezelni, hogy csak pár hónapra előre nyitották meg az időpontfoglalás lehetőségét, de a zsúfoltság így is nagy. Ez nem is csoda, hisz Magyarországon nagyjából 150-200 ezerre becsülik azoknak a pároknak a számát, akik sikertelenül próbálkoznak a családalapítással.

Mennyibe kerül egy magánkórházi szülés? - Glamour

Sokan vannak, akik egyébként sem bíztak az állami ellátásban, mások pedig azért mennek magánrendelésre, mert szorítja őket az idő, vagy mert túl vannak az 5 próbálkozási lehetőségükön. A magánintézmények továbbra is végeznek meddőségi vizsgálatokat, csak magát a reprodukciós eljárást nem végezhetik el. Mivel a vizsgálatok általában egy adott protokoll szerint zajlanak, sokan időpontot kérnek a meddőségi központban, és ezzel párhuzamosan magánrendelés keretében elkezdik a vizsgálatokat maguk, hogy így időt nyerjenek. Ez annál is inkább fontos lehet, mert a meddőségi eljárás lelkileg nagyon megterhelő és sok stresszel jár. Sokak számára életük legnagyobb kihívását jelenti.

Fizess egészségpénztárból, és spórolj!

Az egészségpénztárból a gyógyszerek, orvosi segédeszközök mellett magánorvosi szolgáltatásokat is fizethetsz. Így a teljes magánban elvégzett meddőségi vizsgálati csomagot kifizetheted az egészségszámládról. Ha pedig a fizikai vizsgálatokat pszichológusi segítséggel egészítenéd ki, azt is fizetheted innen. Oké, de miért éri meg mindez? Az egészségpénztárba befizetett pénz 20%-át adó-visszatérítés formájában visszakérheted a személyi jövedelemadódból. A visszatérítés maximuma 150 000 forint, és a következő év elején kérheted az adóbevallásodban. Ezzel még annak ellenére is komolyan spórolhatsz az orvosi kiadásaidon, hogy az egészségpénztári számla fenntartásának is van némi költsége.

A megtakarítás pedig jól jöhet, hiszen sok pénzről van szó. Az egészségpénztárból csak a pénztárral szerződésben álló szolgáltatóknál tudsz fizetni, de nem kell aggódnod, a magán meddőségi centrumok fel vannak erre készülve, és van intézmény, amelyiknek minden pénztárral van szerződése. Arra figyelj, hogy a külföldön elvégzett kezeléseket innen nem tudod fizetni. Sokan választják ezt az utat, és néha maga a meddőségi rendelő is kapcsolatban áll külföldi intézetekkel, akik elvégzik a lombikprogramot. Viszont minden megelőző vizsgálatot, amit itt végeznek, elszámolhatsz a pénztárban.

Az egészségpénztár további szolgáltatásokat is nyújt. Több pénztárnál választhatsz például egészségbiztosítási csomagok közül, ezek között van, amelyik a meddőségi eljárásokra is ad térítést. Érdemes tájékozódni, és kihasználni a pénztár adta lehetőségeket, hogy legalább a pénztárcátokat ne terhelje annyira ez az időszak.

Te mennyire vagy tudatos, ha pénzügyekről van szó?

Ez is érdekelhet

Ez a női orgazmus kulcsa, mégis megfeledkeznek róla a férfiak

Ez a női orgazmus kulcsa, mégis megfeledkeznek róla a férfiak

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói