Nárcisztikus személyiségzavar: ha 9-ből 5 pont stimmel, akkor valószínű, hogy az illető az

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A nárcisztikus szóra mindenki felkapja a fejét, és máris - egyfajta „aha élményként” azonosítva - értelmet nyerni látszik minden: ó igen, azért nem vett virágot, mert nárcisztikus, vagy azért csalt meg, mert nárcisztikus. Holott elképzelhető, hogy egyszerűen csak egy olyan emberrel van dolgunk, aki mérgezően hat az életünkre és nem adja meg azt a tiszteletet és szeretetet, amit megérdemelnénk egy kapcsolatban. De vajon honnan lehet ezt tudni?

Attól, hogy szereted magad, még nem vagy nárcisztikus
Attól, hogy szereted magad, még nem vagy nárcisztikus
Fotó: Wavebreakmedia/Getty Images

A nárcisztikus szóval dobálózni azért nagyon veszélyes, mert sokkal komplexebb a jelenség annál, mint hogy ennyivel letudjunk valakit. Általában párkapcsolaton belül szokott előfordulni, hogy bizonyos reakciókra válaszképp ilyen módon stigmatizálják egymást az emberek, holott egy súlyos személyiségzavarról van szó. Nem minden nárcisztikus személyiségjegyekkel bíró ember patológiás eset, ahogy nem minden nárcisztikus személyiségzavarral küzdő személy sem egy és ugyanaz az ördöggel. Annak érdekében, hogy laikusként ne aggassuk csak úgy egymásra ezt a jelzőt, most letisztázzuk, hogy mi a különbség a nárcisztikus személy és a nárcisztikus személyiségzavarral küzdő ember között.

Önszeretet vagy önimádat? Nem mindegy

Köztudott, hogy mindenkiben van egy kis nárcizmus, és ez így van jól. Ez visz minket előre a céljaink felé, segíthet abban, hogy hajtson minket a tettvágy és az ambícióink. Ez tulajdonképpen az az érzés, hogy elhisszük magunkról: bármire képesek vagyunk. Nem szabad ugyanakkor összekevernünk az önbecsülést és az önmagunkba vetett erős hitünket azzal, amikor valaki annyira énközpontú, hogy egy cseppnyi alázat sincs benne. Nem mindegy ugyanis, hogy a saját erőforrásainkat mozgósítva próbáljuk meg az álmainkat megvalósítani, vagy másokon átgázolva tesszük ugyanezt.

Szakértők szerint a nárcisztikusság kérdésköre jóval komplexebb annál, mint, hogy rámondjuk valakire, hogy ő az, míg a másik ember meg nem. Egy rendkívül széles spektrumról van szó, aminek az egyik végén vannak azok, akikben egy fikarcnyi nárcizmus sincs, míg a másik végén azok, akik már patológiásan működnek. A kettő között van mindenki más: a magabiztosak, a céltudatosak, azok, akik egészséges szinten közelítenek saját magukhoz, rendelkeznek önbecsüléssel és önbizalommal, azaz: igenis szeretik magukat. Ahogy pedig haladunk a komolyabb esetek felé, találkozhatunk olyanokkal, akik végtelenül egocentrikusak, érdekemberek, számítóak és az önszeretetük önbálványozásba csap át.

Ők azok, akik azonnal levesznek a lábadról

A nárcizmus kifejezést Sigmund Freud alkotta meg. Az elnevezés Narkisszosz görög mitológiai alak nevéből született, aki a legendák szerint beleszeretett a saját tükörképébe. Freud úgy gondolta, hogy egy bizonyos szintű nárcizmus mindannyiunkban születésünktől fogva jelen van, Andrew P. Morrison szerint pedig rendkívül hasznos is, ugyanis lehetővé teszi, hogy egyéni szinten gondoskodni tudjunk önmagunk testi és lelki szükségleteiről, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy kiegyensúlyozott és egészséges életet éljünk.

Ha ezek a szituációk ismerősek, akkor esélyes, hogy egy nárcisztikus személlyel van dolgod

Ha ezek a szituációk ismerősek, akkor esélyes, hogy egy nárcisztikus személlyel van dolgod

Vinter Éva life coach, szexuális és párkapcsolati tanácsadó régóta foglalkozik már ezzel a kérdéskörrel, és a több, mint 10 ezer feliratkozót számláló Youtube csatornája bizonyítja, hogy mennyi embert foglalkoztat és érint ez a téma. Videóiban a nárcisztikus abúzus jelenségét veszi górcső alá, ami nem csak azok számára lehet hasznos, akik prevenció jelleggel szeretnék az ismereteiket bővíteni, hanem azoknak is, akik már benne vannak a bántalmazó kapcsolatban, de nem találják a kiutat. Az egyik legnagyobb nézettséggel rendelkező videójában fejti ki részletesen azt, mi a különbség a nárcisztikus személyiség és a nárcisztikus személyiségzavarral küzdő ember között. Elmagyarázza, hogy mindkét típusra jellemző az, hogy „elbűvölő, karizmatikus, határozott és bármiről is legyen szó, úgy tűnik, hogy nagyon érti a dolgát. A munkahelyi környezetben a HR-es általában már az interjún érzi, hogy kifogta a főnyereményt. Egy tökéletes alkalmazottat, aki célorientált, határozott, motivált, igazi húzóerő. Ha párkapcsolatról és ismerkedésről van szó, akkor a nárcisztikus az igazi »prince charming«, akiben van valami megmagyarázhatatlan vonzerő, vagy pedig ő a tökéletes hercegnő. Bármilyen életterületről is legyen szó, a nárcisztikusban van valami extra - már elsőre érzed. Csak hogy ez az extra a nárcizmus.”

Egy idő után leesik az álarc

A szakember videójában hangsúlyozza, hogy a nárcisztikus személyiségzavar minden más személyiségzavarhoz hasonlóan egy klinikai diagnózis, amelynek felállításához szigorú kritériumoknak kell teljesülniük. A 9 kritériumból 5-öt kell kipipálni ahhoz, hogy a diagnózis felállítható legyen. Ezek röviden, a teljes részletezés igénye nélkül:

  1. nagyzolás,
  2. hatalomvágy,
  3. irigység,
  4. figyeleméhség,
  5. az elismeréstől való függés,
  6. felsőbbrendűség érzése,
  7. mások kizsákmányolása,
  8. arrogáns viselkedés
  9. és az empátia teljes hiánya.

Számos filmben láthattunk már olyan karaktereket, akikre jellemzőek voltak a felsorolt személyiségjegyek, elég például a Wall Street farkasára vagy Dr. House-ra, női karakter esetében pedig az Ördög Prádát visel Miranda Presley-jére gondolni. Igencsak kellemetlen szereplők, ugye? Ebből is látszik, hogy aki elsőre lenyűgöző embernek tűnik, arról egy idő után így is, úgy is lehull a lepel, és akkor kiderül, hogy a grandiózusság mögött valójában egy félős kisgyerek bújik meg, aki depresszióra és szorongásra hajlamos, illetve borzasztóan destruktív önmagára és másokra nézve is. Árulkodó jel még, hogy a nárcisztikus személyiségzavaros emberek folyamatosan szembe mennek a forgalommal, és azt gondolják, hogy valójában mindenki nárcisztikus körülöttük, kivéve saját magukat.

Míg aki nárcisztikus személyiség, ugyanakkor önsorsrontó tevékenységet nem végez, működő társas kapcsolatai és sikeres karrierje van, azaz „bejött neki az élet.”, az könnyebben képes integrálódni a társadalomba, viszont nincs garancia arra, hogy mellette kevésbé fogjuk kellemetlenül érezni magunkat. A nárcisztikus személyiségzavar a népesség 1-5%-át érinti; ők azok, akikről tudunk. Ilyenkor érdemes arra gondolni, hogy orvosi papír és nárcizmus ide vagy oda, ha abúzálnak, lépni kell. Azoknak pedig, akik csak nárcisztikus személyiségjegyekkel rendelkeznek, nem kell aggódniuk: minden rendben van velük, hiszen szeretniük kell magukat ahhoz, hogy másokat is szerethessenek - csak ne vigyék túlzásba.

A tudás legyen a fegyvered:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Nem véletlenül ők a világ leggazdagabb emberei: nagyon beszédes a csillagjegyük, borítékolható volt a siker

Nem véletlenül ők a világ leggazdagabb emberei: nagyon beszédes a csillagjegyük, borítékolható volt a siker

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Téged is zavarnak a szemed alatti karikák? Íme 3 tipp, hogy többé ne kelljen aggódnod miattuk (x)

Téged is zavarnak a szemed alatti karikák? Íme 3 tipp, hogy többé ne kelljen aggódnod miattuk (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)