Több mint tánc, ez a mozgásforma jobbá teszi az életed!

2022. október 18.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A bennfentesek tudják, minek a rövidítése, a rendszeresen niázók pedig csak hagyják, hogy a niaórán a tánc ritmusa magával ragadja őket. Kipróbáltuk, utánajártunk és igyekszünk megfejteni ennek a holisztikus mozgásformának a titkát. Segítségünk Brezina Kinga feketeöves NIA-oktató volt.

Brezina Kinga feketeöves NIA-oktató, hamarosan ő képezi majd a jövő trénereit is hazánkban
Brezina Kinga feketeöves NIA-oktató, hamarosan ő képezi majd a jövő trénereit is hazánkban
Fotó: Festy

A pesti belváros közepén, egy bérház második emeleti, polgári lakásából délutánonként különleges zene hallatszik. Ismeretlen, ugyanakkor fülbemászó dallamok, amitől azonnal táncolni való kedve lesz az embernek. Ez a The Shift táncstúdió, Brezina Kinga niaoktató főhadiszállása, ahol óráit tartja. Életem első niaórájára izgatottan készültem, vágytam a táncra. Egyetemista koromban sokat jártam jazztáncórákra, mostanában pedig rendszeresen jógázom. A niában többek között ez a két, teljesen különböző mozgás is benne van. Kíváncsi voltam, vajon hogyan passzolnak egymáshoz egy harmadik mozgásformába beillesztve.

HIRDETÉS

Taj-csi, jóga, funky

Kezdőként, ráadásul újságírói kíváncsiságomtól vezérelve az óra első tíz percében intellektuálisan igyekeztem felvenni a ritmust és követni Kinga mozgását. Próbáltam értelmezni a mozdulatokat, nem értettem, hogy miért csináljuk jó néhány percig ugyanazt a mozdulatsort, ami egyáltalán nem hasonlított egyik, általam ismert mozgásforma bemelegítő gyakorlatára sem. Később Kinga elmesélte, ez volt a ráhangolódás, kerestük a testünk helyét a térben, próbáltunk kapcsolódni a zenéhez, a mozgás örömének fizikai érzetéhez.

A nia holisztikus mozgásforma, ami segít harmóniába kerülni a testünkkel
Fotó: Festy

Aztán úgy éreztem, egy taj-csi órán vagyok, majd váltottunk jazztáncra néhány funkylépéssel fűszerezve, felfedeztem jó sok jógaelemet is, és a szabad tánc perceiben Isadora Duncannek, a modern tánc megalapítójának képzeltem magam, aki a mezítlábas, belülről jövő örömtáncolást hirdette. Végig lenyűgözve figyeltem Kinga gyönyörűen kivitelezett, harmonikus mozdulatait, és jóleső érzéssel konstatáltam, hogy társaimat egyáltalán nem érdekli, hogy ők kevésbé szépen utánozzák tanárukat, sikerült önfeledten átadni magukat a táncolás örömének.

Holisztikus mozgásirányzat

Áruljuk el, minek is a rövidítése a nia. A technika teljes neve angolul így hangzik: Neuromuscular Integrative Action, jelentése magyarul úgy foglalható össze: az idegrendszer, a légző- és keringési rendszer mozgással történő harmonizálása. Ez a holisztikus mozgásirányzat az Egyesült Államokból származik, megalkotói Debbie és Carlos Rosas, akik harmonikusan ötvözték a keleti harcművészetekből átvett taj-csi-, taekwondo-, aikidoelemeket, a jógapozíciókat a Nyugat táncművészetének stílusaival (modern tánc, Duncandance, jazztánc, funky), illetve a terápiás módszerek közül az Alexander-technikával és a Feldenkrais-módszerrel.

Így ismerheted fel, ha egy energiavámpírral van dolgod!

Így ismerheted fel, ha egy energiavámpírral van dolgod!

Akik eljönnek az órára, mint én, ebből csak a jellegzetes mozdulatok szintjén vesznek észre egyet és mást, a legtöbbjük a táncolás élménye miatt vág bele. „Óráimra főleg olyan nők járnak, akik már túl vannak az egyszerű fitneszórákon, egy szteppaerobik óra túl pörgősnek és monotonnak tűnik nekik, a jógát pedig túl lassúnak tartják. Az örömöt keresik, amit a mozgással tudnak behívni. Ez a mozgásirányzat nem kifejezetten nőknek lett kitalálva, csak a nők előrébb járnak az önismeret útján, mint a férfiak. Egy-két férfi azért feltűnik az óráimon. Nagyon sok felnőttkori barátság szövődik niázás közben, egy szép kis közösség alakult ki körülöttem” – meséli Kinga.

Ötvenkét mozdulat kombinációja

A niában nincs kezdő vagy haladó csoport, az intenzitás szempontjából különböztetnek meg három szintet. Éppen ezért bármiféle előképzettség nélkül el lehet kezdeni. „Ötvenkét mozdulatot kombinálunk, a lépések meghatározottak, de a teljes koreográfia az én aktuális hangulatomtól függ. A niatáncosok úgy mozognak, amilyen fizikai, érzelmi, szellemi állapotban vannak éppen. Nem korrigálok senkit sem az órán, nem szólok rá, hogy másképp csinálja, a test ugyanis magától megteszi ezt. A testnek van egy összerendezettsége, egy optimális állapot, ami felé menni szeretne, ahol jól érzi magát. Mindenkinél más ez a térkép, és minden pillanatban változik. A gyakorlás szépen beletolja a testet ebbe a kiegyensúlyozott állapotba. Minél többször ismétled a mozgást, annál precízebb lesz és annál erősebb az öngyógyító hatása.

Tanulás és öngyógyítás

A niázók egyik legnagyobb felismerése, hogy visszakerülnek a saját testükbe és újra érzik a testhatáraikat. Gyerekkorunkban mindez még megvolt, de felnőtté válva valahogy elfelejtjük őket. Kinga mielőtt megismerkedett a niával, csetlő-botló lényként élte az életét. Nem volt ajtófélfa, aminek ne ment volna neki, nem volt székláb, amibe ne rúgott volna bele. Idővel megtapasztalta, hogy nincs biztonságosabb és otthonosabb hely a Földön a saját testünknél.

Azzal, hogy beazonosítjuk a testérzeteket, könnyebben megy, hogy feldolgozzuk az érzelmeket, emlékeket, amelyekhez kapcsolódnak. Ma már egészen pontosan tudjuk, hogy traumaoldásnál nem elég, ha kibeszéljük az emlékeinket, szükség van fizikai oldásra is. A niát erre is használhatjuk, erős öngyógyító hatása van. Előfordul, hogy niázás közben elsírják magukat a táncosok, de ezt nem kíséri fájdalom érzése, sokkal inkább a felszabadultságé. Oldódnak a trauma okozta érzelmi blokkok, a szüleinktől, nagyszüleinktől hozott csomagok, amelyeket a testünkben raktározunk el, és már nem is emlékszünk rájuk. Egyre több tanulmány született arról, hogy a DNSben a transzgenerációs traumáknak is lenyomata van, és azt is tudjuk, hogy a méhen belüli, a fogantatás pillanatától kezdve ért hatások is tovább élnek bennünk. Én is rengeteget sírtam az elején, a sírások ugyanakkor jelentek meg. Mindig ugyanannál a zenerészletnél, mozdulatnál. Aztán rövidültek, majd észrevétlenül eltűntek. Belső nyugalmat, megkönnyebbülést hagytak maguk után. Egyszerre volt gyönyörű és könnyfakasztóan felkavaró érzés együtt lenni önmagammal.

Könyvek, amelyek bebizonyítják, hogy a nők bármire képesek

Könyvek, amelyek bebizonyítják, hogy a nők bármire képesek

Fizikai hatások

A nia egy olyan mozgásforma, ami jótékony hatással van szervezetünk fizikai működésére is. Gyakorlása erősíti a szív- és érrendszert, a légző- és izomrendszert, növeli az ellenálló-képességet, a rugalmasságot, hajlékonyságot és az állóképességet, segíti a relaxációt. Menstruációs problémák, menopauza esetén, a szülés utáni regenerációban, ízületi betegségek, depresszió, műtétek utáni rehabilitációban is érezhető javulást hoz.

Szeretnék büszkélkedni azzal, hogy van egy csomó nia-gyerekem. Sok fiatal nő jár hozzám menstruációs problémákkal, amelyek megoldódnak, és gyerekeik is születnek. A nia a metabolizmust, a hormonháztartást is helyrebillenti. Spirituálisan fogalmazva, a tánc hatására a férfi és női energiák összerendeződnek, a test és az idegrendszer megnyugszik, helyreáll a rend a szervezetben.

Kinga sztorija

Tizenhárom évvel ezelőtt két kisgyerek anyukájaként egy véletlen találkozással indult Kinga és a nia kapcsolata, aztán mindent elsöprő szerelem lett belőle. Olyannyira erős volt a hívás, hogy kommunikációs igazgatói munkáját is elhagyta érte. Egy évig csak eljárt a niaórákra, majd elvégezte a niaoktató-képzést is. „Amikor a kisfiam egyéves lett, bár nagyon szerettem a munkámat, de éreztem, nem érdekel már annyira. Más kezdett el érdekelni. A gyerekvállalás vízválasztó volt számomra, azóta csak niatanításból élek. Amikor elengedtem az egzisztenciális félelmeimet, amelyeket ez a döntés kiváltott belőlem, összeállt az új életem, és az ezzel járó lemondások nem érdekelnek már. Igyekszem úgy élni, hogy jól legyek magammal és a szeretteimmel. A virtuális világból kiléptem a valóságba.”

Kinga itthon a legmagasabb fokozatot érte el a niaoktatók között, fekete öves oktató, és hamarosan ő képezi majd Magyarországon a jövő trénereit. „Van egy álmom, szeretném, ha Magyarországon minden nagyvárosban lenne egy niatanár, úgy, ahogy már jógaközpontok vannak. Trénerként ezen dolgozom majd.

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2022-es októberi lapszámában jelent meg.

Szöveg: László Kriszta

Fotó: Rohonczi Anita – Festy

Smink és haj: Biró Aliz

Ezeket olvastad már?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Kvíz: te kitalálod, milyen nemzetiségűek ezek a Disney karakterek?

Kvíz: te kitalálod, milyen nemzetiségűek ezek a Disney karakterek?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)