Az olasz csodaleves titkos receptje, amitől akár évekkel tovább élhetsz: véd a krónikus gyulladástól és elképesztően finom

2025. június 3.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Egy egyszerű, mégis különleges levesrecept hódította meg a világot, amit sokan a hosszú élet titkának tartanak. Azt mondják, aki gyakran fogyasztja, akár 100 évig is elélhet – ráadásul nemcsak finom, de a tested is hálás lesz érte.

Ez az olasz leves nemcsak istenien finom, de az életedet is meghosszabbíthatja
Ez az olasz leves nemcsak isteni finom, de az életedet is meghosszabbíthatja
Fotó: Anne DEL SOCORRO/Getty Images

Az olaszok régóta tudnak valamit, amit mi még csak most kezdünk felfedezni: a hosszú élet kulcsa nem feltétlenül a csúcstechnológiás egészségügyi trükkökben rejlik, hanem a hétköznapi ételekben. Ez az olasz csodaleves például nemcsak ízletes, hanem olyan tápanyagokkal van tele, amelyek segíthetnek megőrizni az egészségedet és megelőzni a krónikus betegségeket. Most mutatunk egy receptet, ami a világ egyik legidősebbjeitől származik, és évekkel tovább élhetsz, ha rendszeresen fogyasztod!

Szardíniai minestrone, az életelixír

Szardínia Olaszország egyik legkülönlegesebb része. Nemcsak a gyönyörű táj miatt, hanem mert ez volt az első „Kék Zóna”, vagyis egy olyan terület, ahol kiemelkedően sokan élnek, és ahol különösen alacsony a krónikus betegségek aránya. A titok? Részben az étkezés. A helyiek étrendje bővelkedik a teljes értékű növényi alapanyagokban.

A Blue Zones hivatalos oldala szerint: „A klasszikus szardíniai étrend teljes kiőrlésű kenyérből, babból, kerti zöldségekből, gyümölcsökből és – a sziget egyes részein – masztix olajból áll.” És bár esznek húst is, azt többnyire csak ünnepnapokon vagy hétvégén. Ami viszont állandó szereplő az asztalon: a minestrone.

Mi van ebben a levesben, amitől ennyire különleges?

Dan Buettner, a Blue Zones alapítója úgy véli, a minestrone nemcsak finom, de komoly egészségvédő hatása is van. Receptkönyvében kiemeli, mivel „gazdag babban, lencsében és zöldségekben, segít kordában tartani a gyulladást, és erősen tartja az immunrendszert.” Ayeh Manfre, a Cooking With Ayeh nevű YouTube-csatorna tulajdonosa is imádja ezt az ételt, és el is készítette a saját verzióját, amit így vezetett fel: „Ez az én olasz minestrone levesem, és el fog juttatni a 100. születésnapodig.”

Igazi csodát tesz a bélrendszereddel ez a leves: heti szinten érdemes fogyasztanod

Igazi csodát tesz a bélrendszereddel ez a leves: heti szinten érdemes fogyasztanod

Egyszerű, gyors, tápláló

Ayeh egy olyan változatot készített, ami könnyen elkészíthető otthon is, és tényleg csak néhány alapanyag kell hozzá. Ezekre lesz szükséged:

  • olívaolaj
  • vöröshagyma
  • sárgarépa
  • zeller
  • babérlevél
  • fokhagyma
  • paradicsompüré
  • krumpli
  • szárított lencse
  • zöldségalaplé
  • parmezánhéj
  • cannellini bab (konzerv is jó)
  • apró tészta (pastina)
  • friss spenót

Így készítsd el

Kezdd azzal, hogy olívaolajon megdinszteled az apróra vágott hagymát, sárgarépát és zellert egy csipet sóval és néhány babérlevéllel. Amikor már illatozik, add hozzá a zúzott fokhagymát és egy evőkanál paradicsompürét, majd pirítsd össze őket. Ezután jöhet a felkockázott krumpli, egy marék szárított lencse, zöldségalaplé és egy darab parmezánhéj, ami mélyebb ízt ad a levesnek.

Amikor minden puhulni kezd, add hozzá a cannellini babot – de előtte turmixolj le belőle kb. két csészényit, hogy krémesebb textúrát kapj. Végül szórd bele a kedvenc aprótésztádat (pl. pastina) és néhány marék friss spenótot, amit csak a főzés legvégén adj hozzá. Tálaláskor locsold meg extra szűz olívaolajjal.

Nemcsak a tested, a lelked is hálás lesz érte

Ez a leves azon túl, hogy tápanyagdús és egészséges, igazi comfort food is: melegít, táplál, szinte átölel. A babok és a lencse tele vannak fehérjével, a zöldségek rengeteg vitamint biztosítanak, a parmezánhéj pedig egy extra olaszos csavart ad hozzá. Ha egy kicsit szeretnél közelebb kerülni az egészséges életmódhoz (és az olasz életérzéshez), kezdd ezzel a levessel. Egyszerű, mégis különleges – és ki tudja, lehet, hogy valóban elvisz a 100. életévedig!

Mit tudnak a kék zónában élők?

A kék zónák lakóinak titka nem valami varázsital vagy újhullámos bioőrület – épp ellenkezőleg. Ők egyszerűen visszatértek a természetes ritmushoz: sok zöldség, kevés feldolgozott étel, mérsékelt húsfogyasztás, sok mozgás, erős közösségi kapcsolatok és kevés stressz. Nem hajszolják túl magukat, nem ülnek egész nap a képernyő előtt, és a napi rutinjukba belefér a kertészkedés vagy egy séta a szomszédhoz. A minestrone csak egy a sok apró szokás közül, amitől nemcsak tovább, hanem boldogabban is élnek.

Forrás: mirror.co.uk

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Mosogatógépek, amik időt adnak magadra: így lesz több „me-time” a napodban (x)

Mosogatógépek, amik időt adnak magadra: így lesz több „me-time” a napodban (x)

Nincs ajándékötleted? Így lesz a bizonytalanságból tökéletes karácsonyi meglepetés (x)

Nincs ajándékötleted? Így lesz a bizonytalanságból tökéletes karácsonyi meglepetés (x)

A dolog, amiről senki sem beszél szülés után – pedig minden anyát érint (x)

A dolog, amiről senki sem beszél szülés után – pedig minden anyát érint (x)

Ezekkel pillanatok alatt elérhető a 'flash effect' bőrápolási trend (x)

Ezekkel pillanatok alatt elérhető a 'flash effect' bőrápolási trend (x)

Friss, szenvedélyes, misztikus: merész Versace illatok ajándékba (x)

Friss, szenvedélyes, misztikus: merész Versace illatok ajándékba (x)