2 közkedvelt finomság is rákot okozhat, a dietetikus szerint csak óvatosan velük
A rákmegelőzésről szóló tanácsok gyakran zavarba ejtőek lehetnek: sokféle gondolat terjed a különféle élelmiszerekről, és könnyen azt hihetjük, hogy szinte minden, amit megeszünk és megiszunk, káros. De merre induljunk el, hogy valóban kedvezzünk az egészségünknek?
Ezeket láttad már?
Nichole Andrews onkológiai dietetikus álláspontja, hogy két olyan élelmiszer van, amely valóban jelentősen fokozza a rák kialakulásának esélyét. Ez a tudományosan is megalapozott információ pedig segíthet abban, hogy magabiztosan, okosan alakítsd az étrended.
Amivel mindenképp jobb vigyáznunk
Nichole, aki évek óta táplálkozási tanácsokkal támogat rákbetegeket és túlélőket, úgy véli, két olyan élelmiszer van, amivel mindenképp jobb vigyáznunk, mert növelhetik a rák kialakulásának a kockázatát. Az egyik az alkohol, minden formáját ideértve – még a vörösbort is, amelyről sokáig élt az az elképzelés, hogy a mérsékelt fogyasztása kifejezetten egészséges lehet.
„Az etanol az alkoholban rákkeltő” – magyarázza a szakértő, hozzátéve, hogy az alkohol számos rákfajta kialakulásához hozzájárulhat, többek között a mell-, máj-, vastagbél-, száj-, torok- és gyomorrákhoz. A tanácsa egyszerű: A legjobb mód a kockázat csökkentésére az alkoholbevitel minimalizálása. „A nulla a legjobb. Bármilyen mennyiségű alkohol fogyasztása növeli a kockázatot, tehát bármilyen mértékű csökkentés számít” – idézi Nichole szavait a Mirror.
A feldolgozott húsok szintén a listán szerepelnek: „Hot dogok, felvágottak, kolbászok, bacon – ezek olyan húsok, amelyeket azért dolgoznak fel, hogy hosszabb ideig elálljanak a hűtőben, vagy már előfőzve árulják őket a boltban.”
Kiderült, melyik ártalmatlannak tűnő fürdőszobai szokás okozhat akár rákot is
A feldolgozott húsok fogyasztásának csökkentése érdekében a következőket tanácsolja: „Válassz több nyers húst otthoni felhasználásra, használd ezeket a szendvicseidben, a nyers húsokból készítsd a kolbászaidat és hasonlókat – ne az előfőzöttet.”
Mi a helyzet a cukorral?
A cukor gyakran az első dolog, ami eszünkbe jut a „rákot okozó ételek” kapcsán, Nichole onkológiai dietetikusként azonban hangsúlyozza: „önmagában a cukor nem okoz rákot, és nem gyorsítja a rák növekedését. Ha magas cukortartalmú étrended van, valószínűleg többlet kalóriát fogyasztasz… és akkor hízni fogsz, a zsírszöveted gyarapodni fog, és a zsírszövet növeli a rák kockázatát.”
Hozzáteszi: „A cukor nem közvetlenül okoz rákot – minden sejt (beleértve az egészségeseket is) glükózt használ energiaként. A cukor elhagyása nem 'éhezteti' ki a ráksejteket. Ami valóban összefügg a rák kockázatával, az a felesleges zsírszövet, amely gyulladásos hormonokat termel, amelyek elősegítik a daganatok növekedését.
Nem szükséges teljesen elhagyni a cukrot. Inkább a testösszetételed javítására koncentrálj – egyél kiegyensúlyozottan, mozogj rendszeresen, építs izmot. Még súlycsökkenés nélkül is a testösszetétel javítása csökkenti a rák kockázatát.”
A szakértő szerint a mérsékelt cukorfogyasztás rendben van. A többletkalóriák (bármilyen ételből) vezetnek hízáshoz és zsírfelszaporodáshoz, ami növelheti a rák kialakulásának kockázatát. „Egy süti vagy egy szelet torta nem árt az egészségednek – a kulcs az egyensúly.”
Mindig próbálj tudatos lenni
A lényeg tehát, hogy nem kell mindenféle élelmiszert démonizálni. Ha a legfontosabbakat szem előtt tartjuk – az alkohol és a feldolgozott húsok minimalizálását –, illetve a cukorfogyasztást sem visszük túlzásba, már sokat tehetünk az egészségünkért.
Ha ezzel a 3 tünettel ébredsz reggelente, azonnal fordulj orvoshoz
Fókuszálj a tudatos étkezésre, a friss, nyers alapanyagokra, a rendszeres mozgásra és az egyensúlyra az étrendedben! Ezek az apró, de következetes lépések segíthetnek csökkenteni a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát, miközben nem kell lemondanod a finom ételekről és italokról.