Ez az élelmiszer csodákat tesz a testeddel, ha heti kétszer eszel belőle: támogatja a szív egészségét és a bőrödet is megszépíti
Ha rendszeresen fogyasztasz halat, az köztudottan számos egészségügyi előnnyel járhat. De hogy mégis milyen halat válassz? Az életmód influencerek szerint a szardíniával biztosan nem lőhetsz mellé: az apró, olajos hal többek között erősíti az immunrendszert, enyhíti a szorongást, ráadásul a bőrödet is megszépíti.
Ezeket láttad már?
A kis, ezüstszínű szardíniák a mély, hideg területeken találhatók, távol a partoktól. Bár aprócskák, ne hagyd, hogy megtévesszen a méretük - egy szardínia súlya általában mindössze 113 gramm körül mozog, mégis tele vannak a szervezetünk számára szükséges tápanyagokkal.
A szardínia rendszeres fogyasztásának előnyei
Omega-3 zsírsavakban bővelkedik
A szardínia kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak, melyek olyan „egészséges” zsírok, amik számos pozitív hatással bírnak: remek gyulladáscsökkentők, jótékonyan hatnak a szív, az agy, az ízületek és a szem egészségére, erősítik az immunrendszert, megszépítik a bőrt, enyhítik a szorongást és a depressziót, valamint a jó alvást is elősegítik.
Tele van D-vitaminnal
Egyetlen adag (100 gramm) szardínia több D-vitamint tartalmaz, mint ugyanennyi tej, így tökéletes választás lehet akkor is, ha a csontjaid egészségét szeretnéd megóvni. És mivel a szervezeted valószínűleg nem jut elég kalciumhoz minden nap (becslések szerint az Egyesült Államokban élők 42%-ának van kalciumhiánya), a csontjaid és fogaid nem olyan erősek, mint amilyenek lehetnének, így fokozottan ajánlott a szardínia rendszeres fogyasztása.
Szelént tartalmaz
A szelén egy nehezen beszerezhető ásványi anyag, ami nem sok élelmiszerben található meg, de a szardíniában igen - az anyagcseréhez és a szív egészségéhez nélkülözhetetlen.
Ha ezt a bizarr élelmiszert rendszeresen fogyasztod reggelire, villámgyorsan beindíthatja a fogyást
Tökéletes fehérjeforrás
A szardínia adagonként körülbelül 24-28 fehérjét tartalmaz, így kiváló fehérjeforrásnak számít.
Milyen gyakran kell szardíniát enni?
A szakemberek szerint legalább heti 2-3 alkalommal érdemes belőle fogyasztani, hogy élvezhessük az egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait. Grillezve hozzáadhatod a salátádhoz, főzve a tésztádhoz, de akár szendvicskrémet is készíthetsz belőle.
A rendszeres halfogyasztás a demenciát is segíthet megelőzni
A Spanish Heart Foundation arra hívta fel a figyelmet, hogy a halak rendszeres fogyasztása jelentős előnyökkel jár a szív-és érrendszerünk számára. A szakértők szerint csökkentheti a rossz koleszterinszintet, míg a jót növelheti, ha pedig napi szinten a tányérunkra kerülnek, az csökkentheti az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának a kockázatát - írja a Mirror.
A makréla is szuper választás!
Ha nem kapsz szardíniát, esetleg meguntad az ízét, akkor a makréla is tökéletes választás lehet a szakértők szerint, ugyanis rendkívül tápláló - fehérjéket és számos, a szervezetünk számára fontos vitamint, köztük B6-, B12- és D-vitamint, valamint niacint is tartalmaz. Sőt, magas foszfortartalmának köszönhetően rendkívüli módon támogatja a memóriánk egészségét.
Hogy érdemes fogyasztani? Grillezd vagy süsd meg, és tálald grillezett vagy sült zöldségekkel - az édesburgonya és cékla például szuperül kiegészítik az ízét. De akár rizzsel, kuszkusszal vagy friss salátával tálalva is mennyei.
Forrás: vogue.com