Ezért borzalmas ötlet megdörzsölni a szemed, még ha olyan jól is esik

Ébredés után, vagy ha fáradtak vagyunk, sokan automatikusan a szemünkhöz nyúlunk, és megdörzsöljük az. Ugyan ez a szokás olykor kifejezetten megkönnyebbülő érzést hoz magával, a gyakori szemdörzsölés valójában káros lehet a szemünk és a látásunk számra. Bár a késztetést megannyi dolog előidézheti, maga a mozdulat káros lehet, ezért jobb, ha vigyázol vele.

A szemdörzsölés felsértheti a szemed szaruhártyáját, és akár a látásodat is károsíthatja
A szemdörzsölés felsértheti a szemed szaruhártyáját, és akár a látásodat is károsíthatja
Fotó: Getty Images /nikkimeel

Dörzsölhetjük a szemünket allergia, álmatlanság, a látásunkkal való probléma, a kontaktlencse irritációja, megfázás, száraz szem, és még sok más ok miatt is, egy dolog viszont mindegyik esetében igaz. Ha túl gyakran dörzsöljük a szemünket, többfajta kockázatot is növelhetünk, amelyek aztán még jóval nagyobb, egészen ijesztő problémákat okozhatnak, mint amekkora eleve volt a baj.

Elvékonyodhat a szaruhártyád

A szaruhártya a szemünk legkülső lencséje. Úgy működik, hogy szabályozza a szembe jutó fény mennyiségét, majd fókuszálja a fényt, hogy tiszta képet hozzon létre. A tökéletes látáshoz szükségünk van arra, hogy a szaruhártyánk egészséges legyen, normális kollagénrosthálózattal, amely megőrzi a gömb alakú formáját. Azonban minél többet dörzsölöd a szemedet, annál jobban kopik a szaruhártyád felülete, ami lebonthatja a kollagénrosthálózatot, és elvékonyodhat a szaruhártyád.

Felerősödhet az irritáció

Ha a szemedbe kerül akár csak egy aprócska zavaró részecske is, olyan érzés lehet, mintha egy csiszolópapírt dörzsölnél egy fadarabhoz. Szerencsére van, amikor ezt alig érzékeljük, vagy akár észrevétlenül is el tudunk tekinteni tőle, máskor azonban akár folyamatos késztetést is érezhetünk rá, hogy dörzsöljük a szemünket. Ezáltal viszont még több apró részecske juthat a szemünkbe, ami tovább súlyosbíthatja a panaszainkat.

Ha sokáig dörzsöld, az mikrokarcolásokat is okozhat a szaruhártyán, és ezek felhalmozódva már komolyabb károsodást is okozhatnak. A megkarcolt szaruhártya kezdetben könnyezést, fényérzékenységet és bőrpírt eredményezhet, de ha súlyosbodik, még meg is fertőződhet, vagy hegszövet alakulhat ki rajta. A legrosszabb esetben pedig állandó látási problémák is jelentkezhetnek.

Náthás vagy? 5 immunerősítő étel, ami biztosan segít

Könnyebben kaphatsz szemfertőzéseket

Ha a szemed a dörzsölés következtében megsérül, hajlamosabb lehetsz különféle fertőzésekre. Igaz ugyan, hogy a szemünk elképesztő védekezési rendszert tudhat a magáénak (ilyen a szemöldök, az alsó és felső szempillák, valamint az a nedves öblítőrendszer, ami minden pislogáskor aktiválódik), de nem immunis a fertőzésekkel szemben. Abban az esetben, ha a szemed gyulladt vagy karcos, esetleg egyes baktériumok átkerülnek a kezedből a szemedbe, nagyobb lesz a szemfertőzések kockázata.

Sötétebb karikákhoz vezethet

Ha hajlamos vagy a szem alatti sötét karikákra, akkor abban bizony nemcsak olyan tényezők játszhatnak szerepet, mint a genetika, bizonyos gyógyszerek vagy az életkor, hanem az is, milyen gyakran dörzsölöd a szemedet. A szem körül a bőrünk ugyanis vékonyabb, mint szinte bárhol a testünkön, amely érzékenyebb, alatta pedig finom erek találhatóak. Amikor dörzsölöd a szemedet, az ott lévő apró hajszálerek és vénák nagyon könnyen eltörhetnek, amelyek aztán csak még látványosabbá teszik a szemed körüli sötét karikákat.

Mit tehetsz a szemdörzsölés helyett?

Ha meg akarod szüntetni az irritáló érzést, ami miatt késztetést érzel a szemed dörzsölésére, az első és legfontosabb lépés mindig az, hogy utánajárj az okának. Lehet, hogy allergia okozza a problémát, amin egy gyógyszer segíthet, de az is lehet, hogy eleve száraz a szemed, és csak szemcseppre lenne szükséged. Ennek megállapításához a legjobb, ha egy szemorvost is felkeresel, főleg, ha már huzamosabb ideje érzed azt, hogy folyamatosan dörzsölnéd a szemed.

De az is lehet, hogy csak több alvásra lenne szükséged, esetleg nem megfelelő kontaktlencsét használsz. Bárhogy is van, soha ne vedd félvállról a panaszaidat. Mindig tartsd szem előtt, hogy a dörzsölés csak átmeneti - még az is lehet, hogy csupán néhány másodperces - javulást hozhat, hosszú távon viszont még több problémát, sőt maradandó károkat is okozhat, ezért mindenképpen jobb, ha megpróbálod minimalizálni.

Forrás: atlanticeyeinstitute.com, completeeyecare.net

Ezeket a rossz szokásokat is jobb, ha elfelejted:

Ez is érdekelhet

„Neked mi volt a legextrémebb szexélményed?" - Ezért ne tedd fel soha ezt a kérdést egy szakértő szerint

„Neked mi volt a legextrémebb szexélményed?" - Ezért ne tedd fel soha ezt a kérdést egy szakértő szerint

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

PR

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

PR

Így pakolj be helytakarékosan a nyári utazásokhoz (x)

Így pakolj be helytakarékosan a nyári utazásokhoz (x)

PR

Pozitív lett a HPV-szűrés eredménye? Ezt tehetjük (x)

Pozitív lett a HPV-szűrés eredménye? Ezt tehetjük (x)